2024.03.29. - Auguszta

Túrótorták - Egy túrótortával mindig sikert arathatunk!

Túrótorták - Egy túrótortával mindig sikert arathatunk!
A túró szinte a magyar konyha egyik sajátos élelmiszere. Könnyedén alkalmazkodik bármilyen ízesítõhöz, fûszerekhez, gyümölcshöz, így meglehetõsen változatos és zamatos ízhatást ad az ételnek. Nézzünk körül a túró háza táján. Mit is nevezünk túrónak, pontosabban milyen alapanyag kell egy túrótortához? Legfõképpen túró. Ez ügyben ugyanis van egy kis zavar, mert gyakran a mascarponéból vagy a tejszínes krémsajtokból készült édességeket is...
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

... a túrótorták csoportjába sorolják, ugyanakkor – ha a feldolgozási folyamatot nézzük – ezek már egy néhány lépcsõfokkal feljebbi kategóriában, a lágy sajtoknál helyezkednek el.

Azonban ha csak a kategóriákat nézzük, akkor a népszerû ricotta és az erdélyi orda alatt is „rezeg a léc”, mert ezek valójában a savósajtok csoportjába tartoznak, és a túrókészítés utáni fázisban keletkeznek. Külalakilag és egy-egy ételbe való helyettesítés szempontjából viszont megállják a helyüket szinte bármikor túróként is.

Az étkezési túrót pasztörizált tejbõl, tejszínbõl, fölözött tejbõl, esetleg a sajt savójából állítják elõ tejsavbaktériumok és oltóanyagok hozzákeverésével. Ezzel az eljárással kicsapatják a fehérjét, ami magába szívja a zsírt, a vizet és a tej más anyagait is. A sav hatására készült túró göcsörtösebb állagú, míg az oltóanyaggal készült túró könnyen kenhetõ, a vajhoz hasonló simaságú lesz.

Túrótorta-praktika

• A túróhoz nagyon jól illik a citrom vagy a narancs reszelt héja, a mazsola és a különbözõ aszalt gyümölcsök.

• A túró állaga könnyedebb lesz, ha krumplinyomóval átpréseljük és habtejszínnel lazítjuk.

• A túrótortákat ajánlatos kapcsos tortaformában készíteni, így mindig könnyedén kivehetõ a formából.

• A sütési idõ felétõl érdemes sûrûbben rápillantani, nehogy a teteje túlságosan megsüljön.

Túrótorta receptjeinket keresse a süteményes receptgyûjteményünkben!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!