Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Gombamérgezés
A gombafogyasztással kapcsolatosan a legnagyobb veszélyt a gombamérgezés jelenti. Hazánkban minden esztendõben egyre több gombamérgezést regisztrálnak. Ez különösen igaz az esõs, nedves nyarakra és a melegebb õszi napokra. Napjainkra a mérgezések forrása a saját szedésû gomba és az ezzel kapcsolatos könnyelmûség és tudatlanság.
Sajnos sok gombaszedõ ember körében él téves hiedelem a gombákkal kapcsolatban. Néhányan úgy gondolják, hogy mérgezõ a gomba, ha ezüstkanállal fõzve a kanál színét feketére, a rizs levét pedig, vörösre változtatja. Sokan úgy vélik, hogy a fõzés, a szárítás és a sózás méregteleníti a gombát. További tévhit, ha az állat megeszi a gombát, akkor az nem mérgezõ. Ezek a gombaazonosítási módszerek végzetes tévedéshez vezethetnek.
A rettegett gyilkos galóca
Hazánkban a halálos kimenetelû mérgezések 80-90%-át a gyilkos galóca okozza, amely sajnos könnyen összetéveszthetõ az ehetõ erdõszéli csiperkével.Egy-egy gyilkos galócában 1-2 mg méreganyag (amatoxin) található. Egy ember életét mindössze 0,25 mg amatoxin is képes kioltani. Nem létezik olyan konyhatechnológiai módszer, ami közömbösítené ezt a halálos mérget!
Melyek a mérgezés tünetei?
A mérgezési tünetek a gomba elfogyasztását követõ 8-24 óra elteltével mutatkoznak. Az elsõ stádiumban hasi görcsök, csillapíthatatlan hányás, hasmenés jelentkezik. A jelentõs só- és folyadékvesztés kiszáradást okoz. Amennyiben a mérgezett ezt a fázist túlélte, akkor 1-2 napos átmeneti jóllét után a májártalom jelei mutatkoznak. Sárgaság, májtáji fájdalom alakul ki, majd májelégtelenség, vese- és szívszövõdmények okozzák a beteg halálát. Ritka, szerencsés esetben a túlélés is maradandó májkárosodással fenyeget. Mérgezést azonban nem csak a gyilkos galóca okoz. Gyakoriak az egyéb gombák által okozott mérgezések, amelyek lappangási ideje jóval rövidebb (15-60 perctõl 10-12 óráig). Hányással, hasmenéssel vagy idegrendszeri tünetekkel (zavartsággal, hallucinációkkal) járhatnak.
Néhány alapszabály
Csak vizsgázott gombaszakértõ által ellenõrzött gombát vásároljunk. A saját szedésû gombát ellenõriztessük szakemberrel. A gombagyûjtés és felhasználás csak higiénikus körülmények között történjék. Gombaételt csak frissen fogyasszunk.
Mérgezésgyanú esetén
Azonnali mentõhívás után hiánytalanul kutassuk fel a gombából fogyasztókat. Jelentõs hányással nem járó esetekben (párducgalóca, légyölõ galóca) kíséreljük meg a hánytatást a garat ingerlésével, vagy 1-2 dl meleg sós vagy szappanos víz itatásával. A mérgezõ anyag gyorsabb azonosítása és a beteg célirányosabb kezelése érdekében a gyanús gomba-ételmintát vigyük magunkkal.