A kutatók végre kiismerték annak a hormonnak a mûködését, amelynek hiányában akkor is eszünk, ha már túl vagyunk az étkezésen, túltermelõdése esetén pedig akkor sem veszünk magunkhoz ételt, ha órák óta nem ettünk semmit. Az úgynevezett PYY hormon kulcstényezõ lehet az evési rendellenességek kezelésében. Szerepének felismerése teret adhat újfajta eljárásoknak, amelyekkel az elhízást próbálják megelõzni vagy visszafordítani. A kutatás igen fontos lehet, hiszen manapság egyre több embert érint az elhízás.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A PYY a bélben termelõdik az étel hatására, és jelzi az agynak a jóllakottságot. Akinek sok van ebbõl a hormonból, nem érzi az éhséget, akinek kevesebb termelõdik, az akkor is éhséget érezhet, ha épp túl van egy étkezésen.
A londoni University College és a King's College kutatása során sikerült a résztvevõkbe mesterségesen bejuttatni a hormont, ezután pedig két területen is monitorozták az agyat, hogy kiderítsék, milyen hatásokat indukál a PYY.
A kísérlet azon résztvevõi, akiknek magas volt a hormonszintje, még csaknem fél nappal az utolsó étkezésük után is sokkal kevesebbet ettek, mint egyébként szoktak.
A kutatók most azt kezdik vizsgálni, hogyan mûködik a hormon az anorexiások szervezetében.