2024.04.24. - György

Egészségtelen anyagok a sültekben?

Egészségtelen anyagok a sültekben?
Azok az ételek - például a hamburger, sült krumpli és más magas hõmérsékleten sütött zsíros étkek -, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukorbomlási végtermékeket, rövid ideig tartó, ám súlyos érmûködési zavart okoznak, ami hosszú távon akár szívbetegség kialakulásához is vezethet - jelent meg a Diabetes Care c. folyóiratban. "A káros anyagok hatása csak idõleges, azonban idõvel a cukorbeteg és az egészséges emberek ereinek épségét is veszélyezteti" - nyilatkozta Dr. Jaime Uribarri, a Sínai Hegy-i Orvosi Egyetemen zajló kutatás vezetõje.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szakemberek szerint veszélyes anyagok akkor keletkeznek nagy mennyiségben, ha magas fehérje- és zsírtartalmú ételt magas hõmérsékleten, száraz körülmények között készítünk el. Ilyen szempontból egészségtelen a roston sütés, a grillezés és a zsírban sütés is, míg a párolás és dinsztelés kevesebb cukorlebontási végtermék képzõdésével jár.

A cukor bontási végtermékei a cukorbaj számos szövõdményével (pl. a szívbetegséggel) bizonyítottan összefüggésbe hozhatók. Az új tanulmány szerint ezek az anyagok azonban az eret bélelõ hártya nem megfelelõ mûködését okozva nemcsak a diabéteszes, hanem az egészséges emberek ereit is jelentõs mértékben károsítják. Az érbelhártya károsodása pedig a szívbetegségekhez vezetõ érelmeszesedés korai tünete.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!