Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A külföldi mixerek nagy teret engednek a kreativitásnak, és a hazaiaknál merészebben komponálják meg az italokat. "Felsorolni is lehetetlen, hányféle hozzávalót tesznek koktéljaikba a nyugat-európai bartenderek; de egyre többen használnak például kardamomot, kamillát, tárkonyt, chilit. Mindenesetre az alapanyagok egészen széles spektrumára kell gondolnunk, amikor ezekrõl a trendi koktélokról beszélünk" - tette hozzá a szakértõ. Aki tehát külföldön készül koktélozni, ne lepõdjön meg, amikor egzotikus, szokatlan alapanyagokkal találkozik koktélja összetevõi között.
Annak ellenére, hogy a Mojito és a Sex on the beach, azaz a klasszikus divatkoktélok továbbra is megtalálhatók a nyugat-európai bárokban (és nagy népszerûségnek is örvendenek), a kísérletezõ kedvû mixerek egyre nagyobb közönséget tudnak megszólítani. Ez két igen egyszerû tényre vezethetõ vissza Gulyás Csaba szerint: külföldön magasabb a fizetõképes kereslet, a friss, minõségi alapanyagokból pedig rendkívül bõséges választék áll rendelkezésre.
Fõ a változatosság
Egy Benelux államban például nagyobb kíváncsisággal ülnek asztalhoz a koktélozók, mint nálunk, és teljesen nyitottak a "zöldséges, fûszeres" újításokra. A magyarok a külföldiekhez képest óvatosabban is költekeznek, ami egyúttal arra is választ ad, miért fejlõdik ki nálunk nehezebben a szokatlan alapanyagokkal készülõ koktélok kultúrája.
Szintén külföldi trend, hogy a koktélkultúra egyre közelebb kerül a konyhamûvészethez, hiszen nemcsak az alapanyagok, hanem az elkészítési módok is egyre szabadabbak: a merészebb mixerek már házi fõzeteket és különbözõ infúziókat alkalmaznak remekmûveikhez.
Origo