2024.04.24. - György

Nem vagyunk elég merész koktélozók

Nem vagyunk elég merész koktélozók
Egyre izgalmasabb trendek alakulnak ki a nemzetközi koktéliparban, amelyekre Magyarországon nemcsak a mixereknek, hanem maguknak az italozóknak is fel kell készülniük. Cikkünkben a legnagyobb divatteremtõ országok irányzatait vázoljuk fel, ugyanakkor a lassan közelgõ, hûvösebb idõjárásra is adunk néhány izgalmas koktéltippet. Új szelek fújnak néhány éve az európai koktélszakmában, amelyekrõl a magyar közvéleménynek és a bártendereknek ugyan van tudomása, azonban a nyugati irányzatok kifejezetten lassan terjednek el hazánkban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezeknek nagy általánosságban az a közös vonásuk, hogy a mixerek egyre több alapanyagot használnak, például egzotikus gyümölcsöket, különleges fûszereket és zöldségeket - mondta magazinunknak Gulyás Csaba italszakértõ, a Bartrender Magazin alapítója.

A külföldi mixerek nagy teret engednek a kreativitásnak, és a hazaiaknál merészebben komponálják meg az italokat. "Felsorolni is lehetetlen, hányféle hozzávalót tesznek koktéljaikba a nyugat-európai bartenderek; de egyre többen használnak például kardamomot, kamillát, tárkonyt, chilit. Mindenesetre az alapanyagok egészen széles spektrumára kell gondolnunk, amikor ezekrõl a trendi koktélokról beszélünk" - tette hozzá a szakértõ. Aki tehát külföldön készül koktélozni, ne lepõdjön meg, amikor egzotikus, szokatlan alapanyagokkal találkozik koktélja összetevõi között.

Annak ellenére, hogy a Mojito és a Sex on the beach, azaz a klasszikus divatkoktélok továbbra is megtalálhatók a nyugat-európai bárokban (és nagy népszerûségnek is örvendenek), a kísérletezõ kedvû mixerek egyre nagyobb közönséget tudnak megszólítani. Ez két igen egyszerû tényre vezethetõ vissza Gulyás Csaba szerint: külföldön magasabb a fizetõképes kereslet, a friss, minõségi alapanyagokból pedig rendkívül bõséges választék áll rendelkezésre.

Fõ a változatosság

Egy Benelux államban például nagyobb kíváncsisággal ülnek asztalhoz a koktélozók, mint nálunk, és teljesen nyitottak a "zöldséges, fûszeres" újításokra. A magyarok a külföldiekhez képest óvatosabban is költekeznek, ami egyúttal arra is választ ad, miért fejlõdik ki nálunk nehezebben a szokatlan alapanyagokkal készülõ koktélok kultúrája.

Szintén külföldi trend, hogy a koktélkultúra egyre közelebb kerül a konyhamûvészethez, hiszen nemcsak az alapanyagok, hanem az elkészítési módok is egyre szabadabbak: a merészebb mixerek már házi fõzeteket és különbözõ infúziókat alkalmaznak remekmûveikhez.

Origo
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!