2024.04.20. - Tivadar

Együnk szívünk egészségére

Együnk szívünk egészségére
A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezetõ halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nõk körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerû lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megõrizhetõ. Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezetõ legbiztosabb utat. Valójában nem könnyû választanunk, s valljuk be õszintén, ha létezik egyszerûbb megoldás, akkor arra szavazunk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Természetesen nem hangsúlyozhatjuk elégszer a testmozgás fontosságát, de szívünk egészségének szempontjából épp ilyen kiemelt szerepe van a harmonikus baráti- és párkapcsolatnak, a kiegyensúlyozott életvitelnek, s a helyes táplálkozásnak. Hosszú és részletesen összeállított étrendek helyett most nézzük a legfontosabb tápanyagokat, ételeket, melyekkel egy-egy fogást máris szívbaráttá varázsolhatunk.

A szívbetegségek kockázata jelentõsen csökken, ha a reggelire elfogyasztott joghurtot, müzlit lenmaggal, vagy zabpehellyel gazdagítjuk. A két kiváló omega-3 forrást használjuk bátran házi sütemények készítésekor is. E célból használhatunk még mandulát és diót is, melyek segítségével az omega-3 mellett E-vitamin, magnézium, folsav és rostszükségletünk is fedezhetõ. Mindezt pedig szójatejjel kiegészítve biztosítjuk szívünk egészségét a benne található flavonoidok, B-vitamin komplexek által is.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása általános egészségi állapotunk szempontjából is igen fontos. Szívünk érdekében érdemes a fekete áfonyát, narancsot, sárgadinnyét, sárgarépát, spenótot, brokkolit, spárgát és paradicsomot választanunk.

Az ebédre elkészített fogásokat érdemes halfélékkel, különösen lazaccal, vagy tonhallal gazdagítanunk, melyek szintén kiváló omega-3 forrást jelentenek. A tofu gazdag ásványi anyagokban, barna rizzsel tálalva máris kiváló szívbarát ebédet varázsoltunk az asztalra.

A fogások mellé egy pohár vörösbor segíti a HDL, vagyis a "jó" koleszterin szint megõrzését. Természetesen az étkezés végén a desszert sem maradhat el, egy 70%-os, vagy annál magasabb kakaó tartalmú étcsokoládéval vérnyomásunk is csökkenthetõ.

A hír alapjául a "25 Top Heart-Healthy Foods" cikk szolgált.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!