2024.04.25. - Márk

Kalciumforrás vagy allergén?

Kalciumforrás vagy allergén?
A tejivást ellenzõk és pártolók tábora továbbra sem jut egyetértésre. Lássuk, melyek a legfontosabb kérdések. Szükségünk van egyáltalán tejre? A tej elsõrangú kalciumforrás. Fél liter fedezi egy felnõtt napi kalciumszükségletének felét. Aki lemond a tejrõl és a tejtermékekrõl, annak sok brokkolit, káposztát, fügét, mandulát és szezámmagot kell fogyasztania. Ám azzal számolni kell, hogy a növényi táplálékokban található kalcium nem olyan tökéletesen szívódik fel, mint a tejben lévõ. Valóban gyakran vált ki allergiás reakciót a tej?
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sokszor már a csecsemõknél is, õk gyakran bõrkiütéssel reagálnak a tehéntejre. Ez az allergia azonban legtöbbször hároméves kor körül magától elmúlik. Korábban egyértelmûen tilos volt a kisbabáknak egyéves korukig tehéntejet adni. Ma már nem ilyen szigorú a szabály, hiszen egyes csecsemõknél nem okoz semmilyen problémát a tej vagy a tejalapú tápszerek adagolása.

Mit jelent a tejcukor-érzékenység?

Egyes emberek szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, amely így hasmenést és gyomorpanaszokat okoz. Ám csak keveseknek kell emiatt teljesen lemondaniuk a tejrõl, ugyanis napi 8-12 gramm tejcukor az esetek többségében nem jelent problémát. A savanyított tejtermékek, a joghurt vagy a túró kevés tejcukrot tartalmaznak, ráadásul a bennük található hasznos baktériumok segítik az emésztést.

Valóban hizlal a tej és a sajtok többsége?

Ez így ebben a formában nem igaz. Sõt, az újabb kutatások szerint a sok tejterméket fogyasztó embereknek általában kisebb a súlyfeleslegük, és egészségesebbek, mint az átlag. A szakemberek szerint ez a tej magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával magyarázható. Aki nagyon ügyel a súlyára, az választhatja a zsírszegény tejtermékeket, amelyek ugyanolyan értékes tápanyagokkal rendelkeznek.

Mennyire egészséges a tartós tej?

Majdnem olyan magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, mint a friss tejnek. Ennek oka a tartósítás különleges módszere, amelynek során a tejet pár pillanatig felhevítik, majd hirtelen lehûtik. Az íz és a tápanyagok így nem károsodnak.

A tejes italokban sokszor találhatóak hozzáadott vitaminok. Van ennek értelme?

Bár a szóban forgó készítmények természetes vitamintartalma nem elhanyagolható, gyakran tovább dúsítják õket plusz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mivel sokan nem táplálkoznak elég változatosan, ennek következtében nem jutnak hozzá a napi szükségletüket fedezõ mennyiséghez. Akik viszont odafigyelnek erre, és esetleg valamilyen étrendkiegészítõ készítményt is szednek, válasszák inkább a hozzáadott vitaminok nélküli változatokat, különben fennáll a túladagolás veszélye.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!