Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Mit jelent a tejcukor-érzékenység?
Egyes emberek szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, amely így hasmenést és gyomorpanaszokat okoz. Ám csak keveseknek kell emiatt teljesen lemondaniuk a tejrõl, ugyanis napi 8-12 gramm tejcukor az esetek többségében nem jelent problémát. A savanyított tejtermékek, a joghurt vagy a túró kevés tejcukrot tartalmaznak, ráadásul a bennük található hasznos baktériumok segítik az emésztést.
Valóban hizlal a tej és a sajtok többsége?
Ez így ebben a formában nem igaz. Sõt, az újabb kutatások szerint a sok tejterméket fogyasztó embereknek általában kisebb a súlyfeleslegük, és egészségesebbek, mint az átlag. A szakemberek szerint ez a tej magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával magyarázható. Aki nagyon ügyel a súlyára, az választhatja a zsírszegény tejtermékeket, amelyek ugyanolyan értékes tápanyagokkal rendelkeznek.
Mennyire egészséges a tartós tej?
Majdnem olyan magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, mint a friss tejnek. Ennek oka a tartósítás különleges módszere, amelynek során a tejet pár pillanatig felhevítik, majd hirtelen lehûtik. Az íz és a tápanyagok így nem károsodnak.
A tejes italokban sokszor találhatóak hozzáadott vitaminok. Van ennek értelme?
Bár a szóban forgó készítmények természetes vitamintartalma nem elhanyagolható, gyakran tovább dúsítják õket plusz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mivel sokan nem táplálkoznak elég változatosan, ennek következtében nem jutnak hozzá a napi szükségletüket fedezõ mennyiséghez. Akik viszont odafigyelnek erre, és esetleg valamilyen étrendkiegészítõ készítményt is szednek, válasszák inkább a hozzáadott vitaminok nélküli változatokat, különben fennáll a túladagolás veszélye.