Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Hozzávalók: 5-6 szép húsos zöldpaprika, 1 dl ecetes salátalé, 1 evõkanál olaj, 1 csomó petrezselyem. A paprikákat a tûzhelyen, rácson vagy a kenyérpirítóra téve, többször megforgatva addig sütjük, amíg a héja hólyagosodni nem kezd. Ekkor vízbe tesszük, és a héját lehúzzuk, kicsumázzuk. A paprikákat ujjnyi széles szeletekre vágjuk, és az elõre elkészített salátalébe tesszük. Megöntözzük egy evõkanál olajjal, és a tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Hagymasaláta borban
Hozzávalók: 50 dkg vörös- vagy lilahagyma, 4 dkg cukor, só, õrölt bors, 3 dl fehér- vagy vörösbor, ízlés szerint ecet. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd kb. 2-3 mm-es karikákra vágjuk. Amennyiben vöröshagymát használunk, akkor fehérbort, ha lilahagymát, akkor vörösbort öntünk rá úgy, hogy ellepje.
Ízlés szerint cukrot adunk hozzá, sózzuk, törött borssal meghintjük, ecettel is ízesítjük. Az ecet mennyiségét a bor minõsége is meghatározza. Ebben a fûszeres lében fõzzük meg a hagymát, vigyázva, hogy ne fõjön túl, kissé roppanós maradjon. Lehûtjük, majd levével együtt tálaljuk.
Párolt kelbimbósaláta
Hozzávalók: 60 dkg kelbimbó, 1 citrom, fél csomó petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj, só, porcukor, õrölt bors, ecet, gyömbér. A megtisztított és megmosott kelbimbót olajon egy kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Sózzuk, borssal, õrölt gyömbérrel és zúzott fokhagymával fûszerezzük. Amikor megpuhult - ügyelve rá, hogy szét ne essen -, kihûtve ecetes salátaöntetbe tesszük, és hûtõszekrényben 2-3 órán át érleljük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!