rss
  • Az egészséges szív legnagyobb titka!

  • A szív és érrendszeri panaszok tipikusan nyugati népbetegségnek számítanak. Létezik azonban egy anyag, aminek segítségével megóvhatjuk szívünket az esetleges problémáktól: ez az E-vitamin.

    A szív és érrendszeri betegségek megelõzéséhez és terápiájához nem elegendõ pusztán egészséges életmódot folytatnunk, és helyesen táplálkoznunk. Ha nem elégítjük ki szívünk E-vitamin szükségletét, minden igyekezet hiábavaló lehet.

    loading...

    Az egészséges szív egyik legnagyobb titka az E-vitamin fogyasztás. Az E-vitamin csökkenti a vérlemezek aggregációját, ami a véralvadás által következhet be. Megakadályozza tehát, hogy véralvadék keletkezzen a szervezetünkben, amely az artériák és vénák elzáródásához vezethet. Önmagában vagy aszpirinnal bevéve ideális eszköze az infarktus utáni kezeléseknek is.

    Ezen kívül csökkenti az LDL-koleszterin szintjét is, ami, ha túl nagy mértékben rakódik le az artériák falára, atherosclerosist eredményezhet. Felveszi a kesztyût az oxidáns molekulákkal szemben is, melyek az artériák falát megkeményítve szintén súlyos elváltozást okozhatnak.

    Tágítja a szív artériáit, amivel csökkenti a szív oxigén szükségletét. Ennek különösen akkor mutatkozik meg jótékony hatása, ha szívtáji szorító fájdalommal küszködünk, amikor is összeszûkülnek a koszorúerek, és a szívizom nem megfelelõ mértékben kapja az oxigént.

    A többi zsírban oldódó vitaminnal ellentétben, egyáltalán nincs mérgezõ hatása, még akkor se, ha nagy adagokban vesszük be hosszú idõn keresztül. Véralvadásgátló hatása miatt azonban egy esetleges sebészi beavatkozást megelõzõ hetekben ne fogyasszuk! Ugyanezért nem ajánlott a napi 400 grammos dózisnál többet bevenni belõle magas vérnyomás vagy agyvérzés utáni állapot esetén.

    A nyugati országokban, ahol a szívvel és vérkeringéssel kapcsolatos betegségek a halál elsõ számú okai, napi rendszerességgel kéne E-vitamint fogyasztania még a jó egészségnek örvendõ embereknek is - és ezt a tanácsot ajánlatos lenne megfogadni.

    Forrás: www.ilcomunicatosalute.ch: La vitamina del cuore e delle arterie

    A 3 fõ kulcsfontosságú egészségvédõ anyag részletesebb leírásai:

    Az OMEGA 3 ZSÍRSAVAK: vérünk egészségének kulcsa.

    Az omega 3 nevû zsírsavak képesek módosítani a vér kémiai összetételét.
    Elõször is csökkentik a triglicerid szintet, amely a vér zsíros részét képviseli.
    Másodszor megakadályozzák az artériák eltömõdéséhez is vezetõ véralvadék képzõdését, csökkentve bizonyos sejtek aggregációs képességét és a vér sûrûségét, csökkentve ezálltal a vörös vérsejtek merevségét.

    Harmadszor pedig csökkentik a vérnyomást. És végül, de nem utolsósorban, az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak csökkenthetik az aritmia veszélyét is (a szívdobogás szabálytalansága vagy ki-kimaradása), amely a váratlan rosszullétek gyakori okozója.
    Akár 70%-kal is csökkenthetik a kockázatot, ilyen esetekben a tudomány felhívása: hogy e termékek (vagy napi rengeteg hal) elfogyasztásával állítsuk meg ezt a roncsoló folyamatot és törekedjünk egészségünk visszaszerzésére, megtartására.

    Ezekben segít az OPTIMUM OMEGA és a MARINE OMEGA termék fogyasztása.

    AZ E-VITAMIN az EGÉSZSÉGVÉDÕ második kulcs.

    Fontos hatékony tulajdonsága miatt a tudósok felhívása a következõ: emberek az E- vitamin fogyasztásával állítsátok meg az artériákat eltömítõ vérlemezek képzõdését, még mielõtt késõ lenne. A vérlemezkék szó szerint megölhetik az embert. Amikor ez a zsírraktár felgyülemlik a vérben, az lelassíthatja, sõt meg is állíthatja a véráramot. Ez az érelmeszesedésnek nevezett halálos állapot az infarktus és az agyvérzés legfõbb okozója.
    Mivel a mindennapi étrenddel lehetetlen elfogyasztani az ezt kivédõ nagy mennyiségû E-vitamint, ezért van szükség táplálékkiegészítõkre, például a Pharmanex termékek közül erre legjobb megoldás a LIFEPAK és TEGREEN termékek fogyasztása. Ennek bizonyítása miatt a Harvard tudósai kutatást végeztek 87000 egészséges betegápoló bevonásával, s így megfigyelték, hogy akik 2 éve, vagy annál régebben naponta egészítették ki étrendjüket E-vitaminos jó felszívódó képességû táplálékkiegészítõvel azoknál 41%-kal alacsonyabb volt az infarktus és az agyvérzés kockázata.

    Az E VITAMIN FELVESZI A HARCOT A SZÍV LEGÁDÁZABB ELLENSÉGEIVEL:
    Megóvja a vér zsírjait az arteriószklerózisos vérlemezek kialakulásáért felelõs oxidáció ellen: ez a halálos ellenség képes növelni és összehúzni az artériák járatait. A vitamin hatalmas erejével megóvja szívünket (is) a roncsoló szabadgyökök káros hatása ellen. Ez fontos, mert a magukra hagyott szabad gyökök nagymértékben károsítják a sejtzsírokat, a fehérjéket valamint a DNA-t. Amikor azonban az E-vitamin mûködésbe lép, kétféleképpen semlegesíti a szabad gyököket: elõször is csökkenti a káros hatásukat - hiszen elhárítja azokat, még mielõtt bajt okoznának -, másodszor pedig megszakítja a szabadgyökök káros láncreakcióit, miután azok már beindultak. Az E- VITAMINNAL a SZABADGYÖKÖKNEK ESÉLYÜK SINCS A GYÕZELEMRE!

    A kellõ napi adag bevitelét sajnos nem tudjuk megoldani táplálékainkból (napi több kiló spenót elfogyasztása), ezt pótoljuk a táplálékkiegészítõkkel, de nem mindegy, hogy milyennel: elõször is fontos, hogy jó felszívóképességû legyen (amire meg is éri pénzt kiadni), másodszor ne legyen benne rákkeltõ, mesterséges és színezõ anyag.

    Harmadszor nagyon fontos, hogy természetes anyagú komponens E-vitamin legyen benne, melyet a dobozon az összetevõknél ellenõrizni tudunk, ezt "d" betûvel jelölik a vitamin elõtt, ha természetes anyagú az összetevõ - de ha szintetikus termékrõl van szó azt "dl" betûvel jelölik.

    Ezért kimagaslóan jók a Pharmanex termékei, mert minden követelménynek megfelelnek. Fõleg, hogy sok más vitaminnal együtt vannak készítve, mert a tudósok kimutatták, hogy az E-vitamin család tagjainak együttes kombinációja sokkal nagyobb védelmet nyújt, mint az ha csak egyfélét használnánk azaz külön E-vitamint.

    A FOKHAGYMA JÓTÉKONY HATÁSÁT már több ezer tudományos kutatás is alátámasztja.

    Szív és érrendszerünk egészségének megóvása érdekében fogyasszunk naponta minél több fokhagymát, póré és vöröshagymát. Vagy táplálékkiegészítõben legyen meg a 2 mg fokhagyma tartalom. Például esetünkben a világpiacon kimagaslóan jó eredményt elért Pharmanex OPTIMUM OMEGA termékében.

    A fokhagyma nagyobb részt "allicin" anyagának köszönheti jótékony hatását, mely csökkenti a koleszterint, feloldja a vér alvadékot, megakadályozza a szívroham kialakulását, elõsegíti az optimális szív- és érrendszeri állapot megteremtését, normalizálja a koleszterin és triglicerid szintet, hozzásegít az egészséges vérnyomás eléréséhez és megteremti a vérlemezkék normális aggregációját.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Igazi aranyló kincs a konyhában: A méz

    Az utóbbi évszázadokban a méhpempõ használata rendkívül ismert lett. Elõször a méhészek mutattak rá a méhpempõ emberekre és állatokra gyakorolt hatására, pedig már Amerika õslakói, az inkák is ismerték. Õk testi és szellemi frissítõként használták, valamint kozmetikai célokra.

    A méhkirálynõ táplálására a dolgozó méhek garatmirigyükbõl állítják elõ a méhpempõt. Ez tulajdonképpen egy különleges tápanyag készítmény, ami lehetõvé teszi, hogy a méhkirálynõ több, mint 5 évig éljen, míg a dolgozó méhek élettartama mindössze 2-4 hónap.

  • Mérgezõ mártogatós ételek

    A szennyezett salsa és guacamole mártogatók gyakran okoznak ételmérgezést az éttermekben, ezért az élelmiszer-biztonsági szakembereknek fokozottabb figyelmet kell erre fordítaniuk - állítják egészségügyi szakemberek.

    Állításuk szerint az 1998 és 2008 közötti étellel kapcsolatos megbetegedések közül majdnem minden 25. kezdõdött valamelyik mártogatóval, melyek általában nyers, felkockázott hagymát, paradicsomot, paprikát, avokádót és fûszereket tartalmaznak.

  • Zsírégetõ hatású gyümölcsünk: a citrom

    A citrom zsírégetõ hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromban található citromsav az emésztõrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép az ott lévõ egyéb savakkal és enzimekkel.

    Így a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést. A citromos víz fogyasztása tisztítja a vastagbelet, és segít megszabadulni a salakanyagoktól. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás kilókban is mérhetõ változást okoz.

  • Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánó

    Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánóAz oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie. Az oregánó további lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol.

  • Kreatív halloweeni sütemények

    Kreatív halloweeni süteményekNéhány éve itthon is egyre népszerűbb Halloweent ünnepelni, töklámpást készíteni, mindenféle kísérteties, beöltözős összejöveteleket szervezni és élvezni az együttlétet, amikről persze az ijesztő sütik sem maradhatnak el! Ilyenkor a legegyszerűbb süteményeknek is lidércessé, rémisztővé változik a megjelenésük és a megszokott formák helyett csontvázak, szellemek, koponyák, boszorkányok és múmiák kerülnek a tányérra. Elkészítésüket a frappáns kinézet miatt, a gyerekek is nagyon élvezik, így őket is be lehet vonni a munkába :)

  • Mi is az a turbolya

    A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, édeskés ízû növény, már a rómaiak is használták. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni. Elvadulva akácosokban, cserjésekben, kerítések mentén is megtalálható. A turbolya illó olajat, glikozidát, keserû anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fûszere. Kora tavasszal megjelenõ zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni.

    Teája vese, hólyag, légzõszervi és emésztõszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.

  • Táplálkozzunk egészségesebben!

    Az egészséges életmód jegyében sokan diétáznak, fogyókúráznak, és folyamatosan számolják a bevitt kalóriamennyiséget. Ez nemcsak azok számára hasznos, akik hajlamosak az elhízásra, hanem az egészséges táplálkozás alapját is jelenti. A következõkben Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot a helyes táplálkozásra vonatkozóan.

    „A legfontosabb, hogy tudjuk, melyik táplálékot hogyan használja fel szervezetünk, tehát milyen az energiatartalma, és a lebontása mennyi energiát szabadít fel."

  • A banán és amit tudni kell róla

    A banán õshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre elõször arab kereskedõk vitték a VII. században.

    A portugálok a XV. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas, Panama késõbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba.

  • Egy kis fûszertan - milyen növénnyel ízesítsük ételeinket

    Minden nap tüsténkedünk a konyhában, elkészítünk sok féle finomságot.

    Az ételkészítés egyik elengedhetetlen kelléke a fûszer. Rengeteg féle fûszerrel találkozhatunk. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy melyiket milyen ételbe kell tenni.

    A következõkben láthatják, hogy milyen fûszerekkel ízesíthetjük a különféle leveseket, húsokat, halakat, vadakat, zöldségeket.

  • Sóból is megárt a sok

    Ne sózzuk túl az ételeinket?!

    Ha az USA lakói konyhasófogyasztásukat felére csökkentenék, évente 150 ezer amerikai halálát lehetne elkerülni az Amerikai Orvostársaság számításai szerint.

    Mivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekbõl, konzervekbõl, gyorséttermek ételeibõl kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetõen javító lépéseket.

  • Melegítõ fûszerek hideg idõben

    A téli idõszak beköszöntével szervezetünknek, hogy védekezni tudjon a hideg ellen, több kalóriára van szüksége. Az úgynevezett melegítõ fûszerek nagy segítségünkre vannak ebben, érdemes ételeink elkészítéséhez rendszeresen használni belõlük.

    A keleti filozófia táplálkozási rendszereiben az ételek - egyéb szempontok mellett - fûtõ-hûtõ, nedvesítõ-szárító kategóriákra is fel vannak osztva. A lehûléssel, alulmûködéssel járó betegségeket tonizáló, pezsdítõ, melegítõ fûszerekkel kiválóan ellensúlyozhatjuk.

  • Indiai különlegesség az asztalunkon

    Az indiai konyhamûvészet egy teljesen speciális alapja a csonsz (chons), amely pár perc alatt elkészül, fûszeres intenzitása révén mégis ez az ájurvédikus ételek "lelke". Ha igazi, autentikus indiai fogásra vágysz, ki ne hagyd a csonszot!

    A csonsz általában a legjobb gheebõl, vagyis tisztított vajból elkészíteni, de lehet olajból (olaszos ételeknél olívaolajból), de tulajdonképpen bármilyen más zsiradék is megfelel, amiben sütni lehet. Az eljárás lényege, hogy a fölforralt gheebe tesszük bele az étel ízeit meghatározó alapfûszereket.

  • Articsóka

    Hûsítõnek, vágykeltõnek, gyomortisztítónak és még illatosítónak is használták az idõk során. Szénhidrátban szegény, ugyanakkor fehérjékben, vitaminokban gazdag étel, aminek gyógyhatása is jelentõs. A megfelelõ articsóka megtalálásához, válasszuk a legnagyobb, legfejlettebb, legfrissebb sötétzöld levelû példányokat. Fõzés elõtt hideg vízsugárral nagyon át kell mosni, le kell vágni a szár alsó részét és az alsó leveleket. Azután távolítsunk el 2 cm-t a felsõ részrõl, és egy ollóval a tüskéket. Egy frissen kicsavart citrommal õrizzük meg eredeti színét.

  • Miért megy tönkre a fagyasztott étel?

    Az ételek megromlásáért alapvetõen két tényezõ tehetõ felelõssé. Az egyik a mikoorganizmusok (elsõsorban baktériumok) jelenléte, melyek elszaporodva minõségromlást okozhatnak, és ételmérgezést is elõidézhetnek. A másik tényezõ az élelmiszerben jelenlévõ enzimek mûködése, melyek a fehérjéket és egyéb molekulákat lebontva teszik tönkre idõvel az ételt. Mind az enzimek, mind a mikroorganizmusok ténykedéséhez megfelelõ hõmérséklet-tartományra van szükség; túlságosan meleg és túlságosan hideg környezetben a romlási folyamatok lelassulnak.

  • Tevetej Európába?

    Bõvülhet a tejkínálat az Európai Unió tagállamainak boltjaiban, az Európai Bizottságban a tevetej importjának engedélyezését fontolgatják.

    Az Egyesült Arab Emírségek szorgalmazására a testület nemrégiben belement, hogy szakemberei megvizsgálják a tevetejet az emírségek két tevetejgazdaságában. Ha minden rendben van, akkor jövõre megkezdõdhet a sivatagi hajók nedûjének szállítása az EU-ba.

  • Ezeket az ételeket fogyasszuk, ha egészséges és szép hajat szeretnénk

    Ezeket az ételeket fogyasszuk, ha egészséges és szép hajat szeretnénkMinden ember egészséges és szép hajra vágyik, hogy ez ne csak álom legyen, figyeljünk oda arra, milyen ételeket fogyasztunk, mert akadnak olyan ételek, amelyek kifejezetten erősítik a hajhagymákat, ezáltal egészséges fejbőrt és hajat eredményeznek, de vannak olyan ételek is, melyek negatívan hatnak a haj egészségére. Távol-keleti szakértők szerint tíz olyan étel van, melyek erőt és fényt kölcsönöznek hajszálainknak. Ha meg akarunk szabadulni száraz, vagy éppenséggel zsíros, netán kopasz fejtetőnktől, az alábbi ételeket pakoljuk a tányérunkra rendszeresen.

  • Céklából nemcsak savanyúság készíthető

    Céklából nemcsak savanyúság készíthetőA cékla minden szempontból sokkal több mindenre jó, mint egy átlagos savanyúság. Ez az olcsó zöldség gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemreméltó vitamin és ásványianyag forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikronutriensek. A fűszerek különösen nagy játékteret adnak, ha a céklát lének préselik ki és azt ízesítik.

  • A paradicsom - Az egy fõre jutó fogyasztása az egyik legnagyobb a zöldségfélék között

    Eredetileg az Andokban õshonos zöldség. 1498-ban Kolumbusz Kristóf hozta be Európába. A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Megkülönböztetünk kerek paradicsomot ( sok gyümölcssavat tartalmaz ), húsos paradicsomot ( édesebb, mert kevesebb gyümölcssavat tartalmaz, mint a kerek fajták ), koktélparadicsomot ( többféle színben létezik ) és ovális paradicsomot ( világító piros, kevés magot tartalmaz ). A paradicsomban hétféle ásványi anyag, tízféle nyomelem, tizenháromféle vitamin és cukor található. A paradicsom serkenti a gyomormûködést és meghozza az étvágyat.

  • Cukorbetegség ellen vércukorszint csökkentő ételek is bevethetők!

    Cukorbetegség ellen vércukorszint csökkentő ételek is bevethetők!Egészségtelen táplálkozás, mozgásban szegény, stresszben gazdag élet, zsír, csoki, kóla, édesség, koffein... \"egy percre nem figyelsz\" és felborul az anyagcsere, kialakul a cukorbetegség... Sajnos a cukorbetegség népbetegség! A vércukorszintünkkel kapcsolatos problémáknak oka lehet az étrend összeállításával kapcsolatos figyelmetlenség, de lehet idegi alapja, külső hatásra is jelentkezhetnek gondok. A cukorbetegeknek állandóan oda kell figyelniük vércukorszintjükre, következzen néhány étel, mellyel kordában tarthatjuk vércukorszintünket!

  • Az egzotikus avokádó

    Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különbözõ nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsõként ismerkedjenek meg az avokádóval. Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Fõbb termõterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektõl honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát. A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország. A babérlevelûek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnõ egy tõ.

loading...