rss
 • Az egészséges szív legnagyobb titka!

 • A szív és érrendszeri panaszok tipikusan nyugati népbetegségnek számítanak. Létezik azonban egy anyag, aminek segítségével megóvhatjuk szívünket az esetleges problémáktól: ez az E-vitamin.

  A szív és érrendszeri betegségek megelõzéséhez és terápiájához nem elegendõ pusztán egészséges életmódot folytatnunk, és helyesen táplálkoznunk. Ha nem elégítjük ki szívünk E-vitamin szükségletét, minden igyekezet hiábavaló lehet.

  Az egészséges szív egyik legnagyobb titka az E-vitamin fogyasztás. Az E-vitamin csökkenti a vérlemezek aggregációját, ami a véralvadás által következhet be. Megakadályozza tehát, hogy véralvadék keletkezzen a szervezetünkben, amely az artériák és vénák elzáródásához vezethet. Önmagában vagy aszpirinnal bevéve ideális eszköze az infarktus utáni kezeléseknek is.

  Ezen kívül csökkenti az LDL-koleszterin szintjét is, ami, ha túl nagy mértékben rakódik le az artériák falára, atherosclerosist eredményezhet. Felveszi a kesztyût az oxidáns molekulákkal szemben is, melyek az artériák falát megkeményítve szintén súlyos elváltozást okozhatnak.

  Tágítja a szív artériáit, amivel csökkenti a szív oxigén szükségletét. Ennek különösen akkor mutatkozik meg jótékony hatása, ha szívtáji szorító fájdalommal küszködünk, amikor is összeszûkülnek a koszorúerek, és a szívizom nem megfelelõ mértékben kapja az oxigént.

  A többi zsírban oldódó vitaminnal ellentétben, egyáltalán nincs mérgezõ hatása, még akkor se, ha nagy adagokban vesszük be hosszú idõn keresztül. Véralvadásgátló hatása miatt azonban egy esetleges sebészi beavatkozást megelõzõ hetekben ne fogyasszuk! Ugyanezért nem ajánlott a napi 400 grammos dózisnál többet bevenni belõle magas vérnyomás vagy agyvérzés utáni állapot esetén.

  A nyugati országokban, ahol a szívvel és vérkeringéssel kapcsolatos betegségek a halál elsõ számú okai, napi rendszerességgel kéne E-vitamint fogyasztania még a jó egészségnek örvendõ embereknek is - és ezt a tanácsot ajánlatos lenne megfogadni.

  Forrás: www.ilcomunicatosalute.ch: La vitamina del cuore e delle arterie

  A 3 fõ kulcsfontosságú egészségvédõ anyag részletesebb leírásai:

  Az OMEGA 3 ZSÍRSAVAK: vérünk egészségének kulcsa.

  Az omega 3 nevû zsírsavak képesek módosítani a vér kémiai összetételét.
  Elõször is csökkentik a triglicerid szintet, amely a vér zsíros részét képviseli.
  Másodszor megakadályozzák az artériák eltömõdéséhez is vezetõ véralvadék képzõdését, csökkentve bizonyos sejtek aggregációs képességét és a vér sûrûségét, csökkentve ezálltal a vörös vérsejtek merevségét.

  Harmadszor pedig csökkentik a vérnyomást. És végül, de nem utolsósorban, az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak csökkenthetik az aritmia veszélyét is (a szívdobogás szabálytalansága vagy ki-kimaradása), amely a váratlan rosszullétek gyakori okozója.
  Akár 70%-kal is csökkenthetik a kockázatot, ilyen esetekben a tudomány felhívása: hogy e termékek (vagy napi rengeteg hal) elfogyasztásával állítsuk meg ezt a roncsoló folyamatot és törekedjünk egészségünk visszaszerzésére, megtartására.

  Ezekben segít az OPTIMUM OMEGA és a MARINE OMEGA termék fogyasztása.

  AZ E-VITAMIN az EGÉSZSÉGVÉDÕ második kulcs.

  Fontos hatékony tulajdonsága miatt a tudósok felhívása a következõ: emberek az E- vitamin fogyasztásával állítsátok meg az artériákat eltömítõ vérlemezek képzõdését, még mielõtt késõ lenne. A vérlemezkék szó szerint megölhetik az embert. Amikor ez a zsírraktár felgyülemlik a vérben, az lelassíthatja, sõt meg is állíthatja a véráramot. Ez az érelmeszesedésnek nevezett halálos állapot az infarktus és az agyvérzés legfõbb okozója.
  Mivel a mindennapi étrenddel lehetetlen elfogyasztani az ezt kivédõ nagy mennyiségû E-vitamint, ezért van szükség táplálékkiegészítõkre, például a Pharmanex termékek közül erre legjobb megoldás a LIFEPAK és TEGREEN termékek fogyasztása. Ennek bizonyítása miatt a Harvard tudósai kutatást végeztek 87000 egészséges betegápoló bevonásával, s így megfigyelték, hogy akik 2 éve, vagy annál régebben naponta egészítették ki étrendjüket E-vitaminos jó felszívódó képességû táplálékkiegészítõvel azoknál 41%-kal alacsonyabb volt az infarktus és az agyvérzés kockázata.

  Az E VITAMIN FELVESZI A HARCOT A SZÍV LEGÁDÁZABB ELLENSÉGEIVEL:
  Megóvja a vér zsírjait az arteriószklerózisos vérlemezek kialakulásáért felelõs oxidáció ellen: ez a halálos ellenség képes növelni és összehúzni az artériák járatait. A vitamin hatalmas erejével megóvja szívünket (is) a roncsoló szabadgyökök káros hatása ellen. Ez fontos, mert a magukra hagyott szabad gyökök nagymértékben károsítják a sejtzsírokat, a fehérjéket valamint a DNA-t. Amikor azonban az E-vitamin mûködésbe lép, kétféleképpen semlegesíti a szabad gyököket: elõször is csökkenti a káros hatásukat - hiszen elhárítja azokat, még mielõtt bajt okoznának -, másodszor pedig megszakítja a szabadgyökök káros láncreakcióit, miután azok már beindultak. Az E- VITAMINNAL a SZABADGYÖKÖKNEK ESÉLYÜK SINCS A GYÕZELEMRE!

  A kellõ napi adag bevitelét sajnos nem tudjuk megoldani táplálékainkból (napi több kiló spenót elfogyasztása), ezt pótoljuk a táplálékkiegészítõkkel, de nem mindegy, hogy milyennel: elõször is fontos, hogy jó felszívóképességû legyen (amire meg is éri pénzt kiadni), másodszor ne legyen benne rákkeltõ, mesterséges és színezõ anyag.

  Harmadszor nagyon fontos, hogy természetes anyagú komponens E-vitamin legyen benne, melyet a dobozon az összetevõknél ellenõrizni tudunk, ezt "d" betûvel jelölik a vitamin elõtt, ha természetes anyagú az összetevõ - de ha szintetikus termékrõl van szó azt "dl" betûvel jelölik.

  Ezért kimagaslóan jók a Pharmanex termékei, mert minden követelménynek megfelelnek. Fõleg, hogy sok más vitaminnal együtt vannak készítve, mert a tudósok kimutatták, hogy az E-vitamin család tagjainak együttes kombinációja sokkal nagyobb védelmet nyújt, mint az ha csak egyfélét használnánk azaz külön E-vitamint.

  A FOKHAGYMA JÓTÉKONY HATÁSÁT már több ezer tudományos kutatás is alátámasztja.

  Szív és érrendszerünk egészségének megóvása érdekében fogyasszunk naponta minél több fokhagymát, póré és vöröshagymát. Vagy táplálékkiegészítõben legyen meg a 2 mg fokhagyma tartalom. Például esetünkben a világpiacon kimagaslóan jó eredményt elért Pharmanex OPTIMUM OMEGA termékében.

  A fokhagyma nagyobb részt "allicin" anyagának köszönheti jótékony hatását, mely csökkenti a koleszterint, feloldja a vér alvadékot, megakadályozza a szívroham kialakulását, elõsegíti az optimális szív- és érrendszeri állapot megteremtését, normalizálja a koleszterin és triglicerid szintet, hozzásegít az egészséges vérnyomás eléréséhez és megteremti a vérlemezkék normális aggregációját.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A gyógynövények használatának aranyszabályai

  Napjainkban - akár gyógyításra, akár szépítésre - egyre többen használnak fel különbözõ növényeket, nem számolva az esetleges következményekkel. Pedig a természetgyógyászatban is vannak alapszabályok, amelyeket célszerû betartani. Az alábbi összeállítás a legfontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet. 1. Ne használjunk egy idõben különbözõ növényeket, mert elképzelhetõ, hogy összeférhetetlenek egymással. Legalább 4-5 órát hagyjunk a használatuk között.

 • Nyári kortyok

  Nyár és víz - szorosan összefüggõ fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Nyár és víz - szorosan összefüggõ fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Valószínûleg azon sem morfondírozunk, hogy testünk több mint 70 százaléka víz, és az sem fordul meg a fejünkben, hogy vajon hogyan szabályozhatjuk megfelelõen folyadék-kibocsátásunkat és -bevitelünket.

 • Egy kis spanyol gasztronómia

  " Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

  Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
  megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

 • Mellrák ellen ingyunk sok vörösbort

  Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a vörösborban található reszveratrol megduplázhatja egy kemoterápiás szer, a rapamicin hatását - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

  A tumorsejtekben gyakran fejlõdik ki ellenálló képesség a rapamicinnel szemben, amelyet kilökõdést gátló szerként is használnak.

  A rapamicin lassítja a rákos daganatok növekedését, ezért alkalmazzák kemoterápiás hatóanyagként.

 • Fenyegetõ táplálékallergia

  Az allergia, így a táplálékallergia egyre több embert érint világszerte, már lassan népbetegségnek számít, bár sokan nem fordulnak orvoshoz panaszaikkal.

  Szerencsére az életet veszélyeztetõ reakciók még nem annyira gyakoriak, de az "enyhe" tünetek is megkeseríthetik az ember életét. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének eltúlzott mértékû válaszreakciója. Az allergiás reakciókat bizonyos idegen anyagokkal vagy allergénekkel történõ érintkezés váltja ki. Az allergének többnyire fehérjék vagy fehérjékhez kötõdõ idegen anyagok.

 • A daganatos betegségek ellen a vitaminokkal és a rostokkal

  A mediterrán országok lakossága kétszer annyit fogyaszt a gyümölcs- és zöldségfélékbõl, mint amennyi a hazai étrendbe kerül, ez is hozzájárul ahhoz, hogy náluk sokkal kisebb a keringési és a tumoros betegségek miatt bekövetkezõ halálozás. Már hazánkban is kezdenek az emberek egyre nagyobb hangsúlyt helyezni az egészséges táplálkozásra, de még mindig nagyon elmaradunk a mediterrán országokhoz képest.

 • Egészséges, mégis hizlaló ételek

  Egészséges, mégis hizlaló ételekSokan tévedésen azt hiszik, hogy az egészséges ételek segítenek megőrizni a karcsúságot is, de ez nem minden esetben mondható el. Vannak ételek melyek egészségesek, mégis hizlalnak. Ilyenek például az aszalt gyümölcsök vagy bizonyos saláták. Az aszalt gyümölcsök nyolcszor annyi kalóriát tartalmaznak, mint friss társaik. Például míg egy csészényi szőlő esetében 60 kalóriával számolhatunk, addig ugyanennyi mazsola 460 kalóriát tartalmaz. Így ajánlatosabb friss gyümölcsöt fogyasztani aszalt társaikkal szemben.

 • Magyaros konyha a globális világban

  Régi ízek, új technológiák

  Magától értetõdik, hogy ha egy turista ellátogat Magyarországra, akkor nem kínai, görög vagy indiai étterembe akar menni, hanem meg szeretné kóstolni a magyar fogásokat, lakjon bár a barátainál vagy egy ötcsillagos szállodában.

  De milyen is a magyaros étel a XXI. században? Kiadós, nehéz, modern, falatnyi? Húzza-e mellé a cigány? E kérdésekre nem is olyan egyszerû felelni.

 • Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!

  Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával. „Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban, kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.).

 • Almával megelõzhetõ az asztma kialauklása

  Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg. Végigkövették a terhesség alatt az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdõívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenõrizték a gyerekek egészségi állapotát. Végül megállapították, hogy azon anyák, akik a várandósság ideje alatt rendszeresen almát fogyasztottak születendõ gyermekükben csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

 • A nyári ételfertõzéseket jobb megelõzni!

  Nyaranta jelentõsen megugrik az életmérgezések, ételfertõzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben.

  A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertõzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

  Íme egy-két jó tanács, hogyan tudod elkerülni a kellemetlen nyári betegséget!

 • Allergének a karácsonyi asztalon

  Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, elõre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenrõl gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni? A hal tipikus karácsonyi étel, van, aki az ünnepet el sem tudja nélküle képzelni. Ám a halra többen allergiásak lehetnek. Õket nem szabad kínálgatni, hogy "csak egy falatot kóstoljál meg", mert még kis mennyiség is súlyos reakciót (fulladást, nehézlégzést, kipirulást, kiütéseket) válthat ki.

 • Veszélyes gabonafélék?

  A lisztérzékeny betegek számára kerülendõ a glutén tartalmú ételek fogyasztása. Azonban mit tehet az, akinél nem jelentkeztek tünetek? Jobb, ha vigyázunk, s számûzzük az étlapról a kedvenc pizzát, kenyeret, egy pohár sört? A glutén a búzában, rozsban és árpában egyaránt megtalálható fehérje. Az Egyesült Államokban folyamatosan nõ azon egyének száma, akik fogyasztását, egészségügyi okokból kerülik. Állításuk szerint ugyanis számos betegség kialakulásáért, a bõrpoblémáktól kezdve a szorongásos tüneteken és meddõségen kívül, a fokozott gázképzõdés is mind a glutén fogyasztásának következménye.

 • Miért eszünk tonhal helyett szardíniát?

  Ha változtatunk táplálkozási szokásainkon, és a tonhal helyett inkább a szardíniát választjuk, egy kicsit már hozzájárultunk a tengerek biológiai egyensúlyának megõrzéséhez...

  A tengeri csúcsragadozók túlhalászása olyan mértékû, hogy napjainkra 66%-kal csökkent a tõkehalak, tonhalak, sügérek és egyéb ragadozó halak állománya – derül ki a British Columbia Egyetem Halászati Központjának vezetõinek legutóbbi tudományos vizsgálatából. A csúcsragadozó halak hiánya ugyanakkor azt eredményezi, hogy túlszaporodnak a kicsik.

 • A húsvét története

  A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.

  A történet szerint két nappal elõtte, pénteken, feszítették keresztre õt a római katonák, azzal gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy õ akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatûztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt.

 • Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz

  A dohányzás abbahagyása után 24 órával csökken a szívinfarktus közvetlen veszélye, 3 hónap múlva múlik a köhögés, 5 év múlva a mûtéttel nem gyógyítható tüdõrák kockázata a felére csökken. Tíz jó tanács ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a dohányzás szenvedélyétõl, s néhány biztató tény arról, mit nyerhetünk vele.

  A dohányosok többsége saját elhatározását, vagyis a dohányzásról való leszokást egyedül is képes sikerre vinni.

 • Mely ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst?

  Ételeink kiválasztásakor számos szempontot vehetünk figyelembe: legyen finom, tápláló, egészséges vagy éppen alacsony kalóriatartalmú. Ajánlatos azonban az antioxidáns-tartalomra is figyelni, amelyet az ORAC érték segítségével adhatunk meg. Egy táplálék antioxidáns-tartalmát, ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötõ kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntetõ táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.

 • Együnk kevesebb húst!

  A World Watch szervezet idei jelentésében, amely a Világ Helyzetét (State if the World ) elemzi, foglalkozik a világ étlkezési kultúrájával is. Amerika háromszor annyi húst fogyaszt páldául, mint Európa, az európai farmergazdaságok pedig egyre szivesebben költöznek Amerikába, mert itt kevésbé szigorúak az állattartási és környezetvédelmi elõírások. 25. alkalommal készíti el a világ helyzetérõl szóló jelentését a World Watch szervezet, amely alapvetõen zöld-, azaz környezetvédelmi szempontok figyelembevételével mérlegeli az adatokat.

 • 7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

  Vannak, akik már az elsõ apró vélt, vagy valós tünet felbukkanása után orvosi segítséget kérnek.

  Egyesek a citromos teára, míg mások a természetgyógyászat eszközeire, vagy épp a homeopátia módszereire esküsznek. Egy azonban biztos. Vannak jelzések, melyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nézzük tehát, mik azok a tünetek, melyekkel mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnunk. Szokatlanul erõs fejfájás esetén, különösen amennyiben annak jelentkezésére semmilyen elfogadható magyarázatot nem találunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

 • Farsangi fánk tippek és tanácsok

  Farsangi fánk tippek és tanácsok A fánk melynek mágikus erőt tulajdonítottak. A Szerémségben azért sütötték előszeretettel a fánkot, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. A fánknak különböző változata ismert: szalagos, farsangi, rózsafánk, forgácsfánk vagy csöröge, cseh fánk stb. Magyarországon a XIX. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán már fánkot szolgáltak fel hetedik fogásként. A francia királyi konyhába Maria Antoinette közvetítésével került be a fánk.