rss
  • Kerti partik italai

  • Nem vitatható, hogy a kerti összejövetelek és bográcsozások legfontosabb itala a sör. Azonban ha egy kis változatosságra vágysz, és már unod a megszokott sör-ásványvíz-limonádé összeállítást, más hûsítõkkel is megkínálhatod a barátokat. Ha kerti parti, akkor hideg sör - amit nem mindig könnyû produkálni. Ha kicsi a hûtõd, készíts ki egy-két lavórt vagy vödröt és töltsd meg összetört jéggel - ez már a benzinkutaknál kapható - s ebbe állítsd a palackokat. Sokan alábecsülik a szükséges üdítõitalok mennyiségét is. Az autóval érkezõ vendégek, a fogyókúrázók és a gyerekek is szeretnék a szomjukat oltani.

    loading...

    Ha azonban igazi nyári különlegességgel akarod meglepni az egybegyûlteket, keverj különleges koktélokat!

    Dinnye-vodka

    Hozzávalók 6 pohárhoz: 75 dkg görögdinnye, 6 teáskanál cointreau, 3 evõkanál citromlé, 12 szem kockacukor, 1,8 dl vodka. A lehûtött dinnyét meghámozzuk, a gyümölcshúst kimagozzuk és pürésítjük. Kb. 2,5 dl lesz. A többi hozzávalóval erõsen összerázzuk. Jégkockával koktélpoharakba tálaljuk.

    Ananász-sör

    Hozzávalók 6 pohárhoz: 5 dkg gyömbér, 0,5 dl ananászlé, 3 üveg nem túl keserû sör (3, 3dl-es). A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük, és összekeverjük az ananászlével. Legalább négy órán át hûtjük. Az ananászlét leszûrjük, és a jó hideg sörrel összekeverjük.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A McDonald's titka...

    Kik döntik el, hogy milyen ízû legyen a hamburgerben a húspogácsa, vagy a szósz? Mennyire legyen borsos a ketchup? Hogyan tudják biztosítani, hogy aztán a végsõ íz Európa 40 országában gyorséttermek ezreiben teljesen azonos legyen? A válasz egyszerû, léteznek "hivatásos" kóstolók. "Idõnk 80 százalékában azt vizsgáljuk, hogy a beszállítóktól kapott ételeknek milyen az íze, illata és az állaga, ez azt jelenti, hogy évente mintegy ötezer terméket ellenõrzünk, vagyis kóstolunk meg" - mondta Stefanie Anton, a McDonald's Európai Minõségbiztosítási Központ vezetõje.

  • Az ültetés etikettje

    A vendégek megfelelõ ültetése az asztalnál egy kisebb fajta mûvészet, ugyanis nem mindegy, hogy ki, ki mellett ül az étkezés alatt. Elsõ hallásra lényegtelennek tûnhet, de rá kell jönnünk, hogy igenis befolyásolja az ebéd vagy a vacsora sikerét, különösen, ha egy nagyobb társaságot hívunk meg. Az ültetési rend nagymértékben meghatározza az étkezés alatti társalgást.

  • Egészséges táplálkozás Karácsonykor?

    A hagyományok igen fontosak mindannyiunk életében, a lelki egészség megõrzéséhez is hozzájárulnak. Van azonban egy terület, ahol még az ünnepek alatt is eltérhet a szokásostól az, aki úgy gondolja, hogy kipróbálja az ünnepi menüt másképpen. Receptekkel is igyekszünk ebben segíteni!

    A legtöbb családnál a karácsony nemcsak az együttlét, az ajándékozás, de a nagy zabálások ideje is. Halászlé, töltött káposzta, rántott hal, majonézes saláták, és persze bejgli meg számtalan apró és nagyobb sütemény kerül ilyenkor az asztalokra.

  • A bibliai idõk étrendje távolról sem volt egészséges

    London - Az ókori Izrael távolról sem volt az a tejjel-mézzel folyó Kánaán, amilyennek hisszük, az emberek táplálkozása hiányos volt - állítja egy brit teológus.

    Nathan MacDonald, a St. Andrews Egyetem ószövetség-szakértõje, aki a Szentírás szövegeit elemezte, s régészeti leleteket, valamint emberi csontvázakat vizsgált, végkövetkeztetéseit a Mivel táplálkoztak az izraeliek az ókorban? A bibliai idõk étrendje címû mûvében foglalta össze.

  • Fogyaszthatnak az aromákkal felturbózott ételek?!

    Washington - A túlsúlyos emberek jó néhány kilótól megszabadulhatnak, amennyiben speciális fûszerekkel és édesítõszerekkel "turbózzák fel" ételeiket - derítették ki amerikai kutatók.

    Az ötlet Alan Hirsch, a chicagói székhelyû Smell and Taste Treatment and Research Foundation (Illat- és ízkezelési és kutatási alapítvány) alapítója és ideggyógyász fõorvosa agyából pattant ki, õ ugyanis megfigyelte, hogy az íz- és illatérzékeléséért felelõs agyközpontok sérülése után a betegek testsúlya 10-20 fonttal (4,5-9 kilóval) gyarapodott.

  • Miért vágyódunk a csokoládéra?

    A hormonok vagy más sejtszintû jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ. Számos kutatás bizonyítja, hogy az édességek ingerlõen hatnak szervezetünkre. A cukortartalmú ételek fogyasztása serkenti az inzulintermelést, amely ahhoz szükséges, hogy a cukor a test minden részébe eljusson, kivéve az agyat és az izmokat. Az agyunk ugyanis képes arra, hogy a glükózt az inzulin jelenléte nélkül is hasznosítsa - írja a NewsMax.

  • Munkahelyen is csak egészséges ételeket nassoljunk

    Nassolás közben és fõleg utána gyakran érzünk bûntudatot. Könnyen áldozatául eshetünk ugyanis a különféle egészségtelen finomságoknak ha éhesek vagyunk. De segítünk: íme tízféle munkahelyi nasi, amiket lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatsz, ha rád tör az éhség!

    Egészen az alapoktól indulunk: a különféle sajtfélék vagy egy felszeletelt fõtt tojás is kellemes nasi lehet, ha egész nap az íróasztalnál ülsz és már majd' megõrülsz egy kis rágcsáért. De vannak egészen különleges és finom ételek is, olyanok, amikre talán még álmodban sem gondoltál!

  • Fogyókúra receptekkel nem lehet fogyni

    A fejlett országokban a lakosság elzsírosodásának egyik fõ oka az egészségtelen táplálkozás. A gyûjtõszóval junk foodnak (tükörfordításban: szemét étel) nevezett hamburger, pizza, hot dog és társaik, valamint a különféle agyonédesített üdítõitalok mindinkább kiszorítják az emberek étrendjébõl az egészséges ételeket és italokat. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) 2005-ös, éves közgyûlésén az egyik fõ téma volt az egészséges táplálkozás és a testmozgás népszerûsítésére irányuló világméretû stratégia.

  • Üdítõ gyümölcsök

    Összefoglaló neve a gyümölcsbõl készült, frissítõ hatású folyadékoknak. Megkülönböztetjük a cukrot nem tartalmazó natúr, rostos leveket és a cukrot tartalmazó szénsavas, vagy szénsavmentes italokat. Fogyasztásuk nagymértékben növekszik az utolsó években az egész világon. Rengeteg fajtájukkal találkozhatunk, vannak, amelyekben csak fajta gyümölcs dominál, napjainkban viszont többféle gyümölcs keverékébõl is elõállítják. Az egészséges táplálkozásba nem ajánlott a cukrot tartalmazó üdítõk fogyasztás a magas cukortartalom miatt.

  • Öt étek, amelynek fogyasztása naponta ajánlott

    Spenót, tojás, borókabogyó, alma és sütõtök az öt sztár, amelynek fogyasztását naponta ajánlja valamilyen formában egy horvát táplálkozási szakember.

    Olja Martinic arra hívta fel a figyelmet, hogy a spenót "titkos fegyver" az osteoporosis (csontritkulás) ellen és csökkenti a koleszterin szintet. A spenót tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerûbb elkészítési módja, ha forrásban levõ vízbe dobjuk maximum öt percre, majd lecsepegtetés után kis olivaolajjal máris tálalható.

  • Paradicsomot is rakhatunk el télire

    Paradicsomot is rakhatunk el télireBár általában nem ez az általános módszer a paradicsommentésre télire, de igen, akár le is fagyaszthatjuk a paradicsomot. Természetesen nem a szendvics mellé fogjuk eszegetni, de főzéshez (pizza!), sőt még salátába is tökéletes lesz. Olvadás után könnyen le húzható a héja is. Kifejezetten ajánlott ez a módszer, ha nincs időnk a paradicsom befőzéséhez, illetve ha nem folyékony formában szeretnénk megőrizni a kerek csodákat. A módszer: először is jó alaposan mossuk meg a paradicsomot, majd töröljük szárazra.

  • Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknek

    Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknekA szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős.Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe a friss zöldségek és gyümölcsök mellé beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is. Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma megnő, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára.

  • Allergének a karácsonyi asztalon

    Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, elõre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenrõl gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni? A hal tipikus karácsonyi étel, van, aki az ünnepet el sem tudja nélküle képzelni. Ám a halra többen allergiásak lehetnek. Õket nem szabad kínálgatni, hogy "csak egy falatot kóstoljál meg", mert még kis mennyiség is súlyos reakciót (fulladást, nehézlégzést, kipirulást, kiütéseket) válthat ki.

  • A legfinomabb őszi levesek

    A legfinomabb őszi levesekSütőtökkrémleves tökmaggal és baconnel: A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk 2 percig.

  • Kalciumforrás vagy allergén?

    A tejivást ellenzõk és pártolók tábora továbbra sem jut egyetértésre. Lássuk, melyek a legfontosabb kérdések. Szükségünk van egyáltalán tejre? A tej elsõrangú kalciumforrás. Fél liter fedezi egy felnõtt napi kalciumszükségletének felét. Aki lemond a tejrõl és a tejtermékekrõl, annak sok brokkolit, káposztát, fügét, mandulát és szezámmagot kell fogyasztania. Ám azzal számolni kell, hogy a növényi táplálékokban található kalcium nem olyan tökéletesen szívódik fel, mint a tejben lévõ. Valóban gyakran vált ki allergiás reakciót a tej?

  • Amit a földimogyoró-allergiáról tudni kell

    A mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelõre ismeretlen, a szülõknek ezért azt tanácsolják, hogy minél késõbb adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót.

    A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban. "Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat.

  • Csökkenti a káposzta a rák kockázatát

    A civilizáltnak mondott társadalmakban lassan népbetegséggé válik az elsavasdodás. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben fölborul a sav-bázis egyensúly, ami betegségek kialakulásához vezethet.

    A káposzta tekinthetõ az egyik legerõsebb terápiás hatással rendelkezõ ételnek a világon – hangsúlyozza Robert O. Young és Shelley Redford Young. A két szakíró A ph Csoda címû könyvében – többi közt – az alábbi lúgosító receptet ajánlja e zöldség felhasználásával.

  • Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

    A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

    Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.

  • A legegészségesebb élelmiszerek

    A legegészségesebb élelmiszerekEgy táplálkozástudományi szakértő összeállította a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Tojás: Amilyen kicsi, olyan egészséges. A tyúktojás lecitint, koleszterint és alapvető zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, talán mindent, amire szervezetünknek szüksége van. Tej: Valóságos kalciumbomba, mely segít megvédeni csontozatunkat és elkerülni a csontritkulást, azonkívül van benne tejfehérje, tejzsír, tejcukor, víz, sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem.

  • Otthoni vitamin bombák

    A vitaminok létét az 1910-es években fedezték fel. Az elnevezés két latin szó összetételébõl alakult ki: a latin "vita" (élet) és az "amin" (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból származik. A rendszeres vitamin-szedõk általában egészségtelenebbül táplálkoznak, hiszen úgy gondolják az ételek minõségére nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetniük, mivel a vitaminok szedésével pótolják a hiányt. Ennek köszönhetõen nõ a betegségre való hajlamuk. A vitaminok csak a táplálékból felvett biológiai kísérõanyagok jelenlétében hatnak. Tehát célszerû vitamintartalmú rostokban gazdag, változatos étrendet fenntartani, hogy a betegségek messze elkerüljenek bennünket!

loading...