rss
  • A souflaki - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

  • Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az idõtlen idõk óta gigászi vulkánikus erõvel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszeretõ embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.

    Ha Görögországban járunk, muszáj megkóstolnunk a nyárson sütött húsokat, mert a tengerparti nép valóságos mestere a birkafinomságoknak. Igen, birka, ugyanis ebbõl készítik leginkább a suflakit. A nálunk rablóhús néven ismert étel, vékony fapálcára felnyársalt húsból é hagymából, paprikából, és paradicsomból áll, melyet speciális fûszerekkel és oregánóval sütnek a grillen.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zöldség és gyümölcsfogyasztás: mikor és mennyit fogyasszunk

    Terítéken a zöldség- és gyümölcsfogyasztás! Az egészséges étrend nélkülözhetetlen hozzávalói, nem mindegy azonban, hogy mikor, mennyit és hogyan fogyasztunk. Gyümölcs reggelire, vagy inkább este, zöldség párolva, vagy nyersen?

    A táplálkozástudomány ajánlása alapján napi több alkalommal, kisebb mennyiségeket célszerû étkeznünk. Ezzel nemcsak a gyomor túlterhelését elõzhetjük meg, de így az egész nap folyamán egyenletes vércukorszintet biztosíthatunk szervezetünk számára.

  • Cukorbetegeknek is jó egy kis bor

    Cukorbetegek vércukrát értékelhetõen javítja egy pohár bor. Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetõen javul, ha a fõétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány. A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezõket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévõk alkoholmentes sört kaptak.

  • Nem szívvédõ a zöld tea

    Eddig mást hittünk...

    Budapest - A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezõit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékébõl. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

    A teakedvelõk körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévõ alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.

  • Itt az eperszezon!

    Izgalmas ételek és italok készíthetõk a gyümölcsbõl. Valaha a fõurak kiváltsága volt, ma már azonban mindenki számára elérhetõ az eper. Megjelent a pesti piacokon a valódi magyar szabadföldi eper, amely az egyik legfinomabb gyümölcsök - no meg a legizgalmasabb étel és ital alapanyagok - egyike. Az eper valaha luxus volt, fõurak kiváltsága, ma már azonban mindenki számára hozzáférhetõ a gyümölcs. Az elmúlt években akár februárban is vehetünk epret, persze annak nincs annyira zamatos íze, mint az igazi magyar földiepernek.

  • Megvan az elhízás ellenszere

    Egy évtizeden belül kifejleszthetik azt a gyógyszert, melynek segítségével megakadályozható lesz, hogy akkor is kényszeresen együnk, amikor nem vagyunk éhesek. Erre egy hormon tanulmányozása során jöttek rá tudósok, akik szerint a leptin a felelõs azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak. Egy új kutatás szerint akiknek a szervezetében kevesebb a leptin nevû peptid, minden ételt olyan ínycsiklandónak találnak, mint az átlagember a csokoládét. Ennek eredményeként túl sokat esznek, akkor is, amikor nem éhesek.

  • Vigyázzunk, mert nyáron könnyen romlanak az ételek

    Néhány egyszerû tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertõzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni.

    Több fertõzés kellemetlen, ám rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos következményekkel járó megbetegedések is elõfordulnak. Nyáron gyakran a szabadban sütünk-fõzünk és étkezünk, ezért megkétszerezõdik a fertõzések elõfordulása. Szerencsére azonban némi odafigyeléssel és elõrelátással a nagyobb baj megelõzhetõ. Mindenekelõtt figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs.

  • Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábé

    Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábéA karalábé magas szőlőcukor tartalma miatt tökéletes energiaszolgáltató. Húsában nagy mennyiségű kalcium, kálium, C-vitamin és mustárolaj van. Sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát) tartalmaz, ami gondoskodik az egészséges bőrről és erősíti a látást is. Fontos továbbá a nyálkahártya védelméhez és az anyagcseréhez is. Noha a karalábé gömbölyű, fogyasztóit karcsún tartja, nagy víztartalma miatt ugyanis rendkívül kalóriaszegény. Így 100 gramm karalábé kalóriatartalma mindössze 35 kalória.

  • Silány minõségûek a lecsókolbászok

    Kellemetlen illatú, folyós, inas, kenõcsös, csontszilánkos, szójától kesernyés és bõrkeízû volt az az 5-féle lecsókolbász, amelyet a Kosár fogyasztóvédelmi magazin munkatársai teszteltek. A debreceni páros némileg jobb bizonyítványt kapott.

    Valamikor nagyon népszerû volt és manapság is sokan keresik a fradikolbásznak is nevezett lecsókolbászt. Nincs ez másként a debreceni párossal sem. A Kosár fogyasztóvédelmi magazin munkatársai a közelmúltban 5 fajta lecsókolbászt és 10 fajta debrecenit teszteltek.

  • Indiai különlegesség az asztalunkon

    Az indiai konyhamûvészet egy teljesen speciális alapja a csonsz (chons), amely pár perc alatt elkészül, fûszeres intenzitása révén mégis ez az ájurvédikus ételek "lelke". Ha igazi, autentikus indiai fogásra vágysz, ki ne hagyd a csonszot!

    A csonsz általában a legjobb gheebõl, vagyis tisztított vajból elkészíteni, de lehet olajból (olaszos ételeknél olívaolajból), de tulajdonképpen bármilyen más zsiradék is megfelel, amiben sütni lehet. Az eljárás lényege, hogy a fölforralt gheebe tesszük bele az étel ízeit meghatározó alapfûszereket.

  • Ünnepi asztal

    A karácsonyt megelõzõ böjtös napok után a karácsonyi vacsora elkészítése a változatos és hagyományos étkeivel a legjellegzetesebb események közé tartozik. Az ünnepélyes külsõségek mindig is fontos szerepet játszottak, s ma már nem is gondolunk arra, hogy a megszokott sorrendben elfogyasztott hagyományos ételekkel és a karácsony után, esetleg csupán vízkeresztkor leszedett karácsonyi abrosszal õsi, mágikus tradíciókat követünk. Karácsonykor a legszebb és csak erre az alkalomra tartogatott abroszt vesszük elõ.

  • Céltudatos fiatalkor – A szülõk könnyen orientálhatják gyermeküket

    Mást sem hall manapság a gyermekes szülõ, hogy nagy a munkanélküliség és nehéz elhelyezkedni. Még ha õk maguk nem is érintettek a munkanélküliség témakörében, célszerû odafigyelni, hogy gyermekük olyan kompetenciákat sajátítson el élete során, melyekkel könnyen képes lesz elhelyezkedni. Aki ezt korábban átgondolja, gyermeke késõbbi boldogulását segítheti. Nem arról van szó, hogy már általános iskolás korában pályát kell választania a gyereknek, de nem árt, ha a szülõ tudja, gyermeke milyen készségekkel rendelkezik, melyeket fejleszteni lehet, és céltudatos iskolaválasztással a megfelelõ irányba terelni életpályáját.

  • Mivel mérgezi magát a legegészségtelenebb nemzet?

    Nagy-Britannia már évtizedek óta a kulináris szemét országa a világ szemében. A szigetország ennek ellenére a televíziós fõzõmûsorok õshazája és éllovasa, mégis úgy tûnik, saját nemzetüket nem sikerült tartalmas ételek fogyasztására ösztönözni. Az angolok nem szívesen álldogálnak a tûzhely mellett, és fõznek. Kiderült ugyanis, hogy a szigetország lakói eszik a legtöbb készételt egész Európában. Olyanokat, amelyeket a bolt polcairól levéve csak ki kell csomagolni, és be kell tenni a mikrohullámú sütõbe.

  • A Nagyböjt - szabályok és receptek

    Hosszú idõ a Nagyböjt negyven napja, mely alatt, lemondva a zsíros-húsos fogásokról, tulajdonképpen lehetõséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendezõdéshez. A téltõl és ünnepektõl megviselt, cukrokkal, erõs fûszerekkel és nehéz, zsíros ételekkel tömött bendõnk ennyi idõ alatt kitisztul, és újult erõvel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak! A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató, egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idõ alatt.

  • Egész évben friss fûszerek!

    Tegyünk egész évben friss, természetes ízesítõket az ételbe! Nem okozhat gondot, ha nincs kertünk, ahol megtermelhetnénk, de még az sem, ha a balkonnak, vagy egy kis terasznak is híján vagyunk, hisz ott az ablakpárkányunk! Lássuk, hogyan alakíthatunk ki egy fûszerkertet a párkányunkon! Fûszernövényes kertjét az ablakpárkányon is kialakíthatja, ha nincs kert, de még egy kisebb balkonnak is híjján van. Számos fûszernövény megél konténerekben, és csak minimális gondozást igényel, azt is meghálálja, mert egész évben frissen használhatja õket saját konyhájában!

  • Túl stresszes az életünk

    Az elkövetkezõ évtized legsúlyosabb népegészségügyi problémájaként emlegetett munkahelyi stresszbõl hazánkban sincs hiány. Tízbõl négy magyar munkavállaló túl stresszesnek és megerõltetõnek találta munkáját. Ahogy az elhízásban, úgy a munkahelyi stresszben sem maradunk el az uniós átlagtól - derül ki egy nemzetközi felmérésbõl. Az Európai Unió munkavállalóinak jelentõs hányada úgy látja, hogy állásának komoly árnyoldala is van: a válaszadók 41 százaléka szerint munkája túl megerõltetõ és idegõrlõ, 21 százalékuk úgy érzi ...

  • Újév: szerencsefõzés lencsével!

    A karácsonyi ünnepek alatt többszörösét ettük meg annak a kajamennyiségnek, mely egészségesen jól eshetne. Volt túlevés, gyomorrontás, túlzott süti, káposzta, husi bevitel. Teljesen lemérgeztük magunkat a jobbnál jobb finomságokkal...

    Mit együnk az újév elsõ napjaiban? Kifejezetten üdítõ, hogy a kötelezõ újévi ételek java része sós. A hagyomány szerint az óév búcsúztatása után lencsés, pikkelyes ételeket kell magunkhoz venni, hogy egész évre biztosítsuk magunk számára a szerencsét.

  • Húsvét elõtt: mit kell tudni a csokinyúlról?

    A kis mennyiségben fogyasztott, magas kakaóvaj tartalmú csokoládé használ a szív- és érrendszeri panaszok megelõzésében - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja. Horváth Gabriella szerint nem baj, ha az ünnepek alatt egy kicsivel többet fogyasztunk az ételekbõl, édességbõl, de mozogjuk le a többletkalóriát. Az Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma már többen többen keresik a kakaóból készült csokoládé figurákat, mint a kakaós tejbevonómasszából gyártottakat.

  • Különbözõ színû gyümölcsök, különbözõ hatásokkal

    A zöldségek, gyümölcsök mind-mind különféle formájúak, színûek, méretûek, illatúak -változatosságukban van egészségünk titka.

    Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különbözõ színû, méretû és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikbõl fogyasztanunk naponta, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei.

  • A kuszkusz

    A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Kuszkuszt itthon is be tudunk szerezni a nagyobb áruházakban (lisztek, tészták mellett kell keresni), nem kell otthon gyúrogatni. A speciális fõzõedényt nemigen lehet megvásárolni, de megteszi egy nagyobb fazék is.

    A Kuszkusz elkészítése:

    Egyenlõ mennyiségû búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel.

  • Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyás

    Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyásTudtad, hogy több mint egy tucat olyan étel létezik, melyek csökkentik az étvágyat és a cukor iránti éhséget, felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat, és segítik a fogyást? Ráadásul sokaknak ezek közül egyéb egészségjavító hatásuk is van. 1. Tojás – Felejtsd el a reggeli bagettet vagy vajas kenyeret! A tojás tele van proteinnel, amely telítettség érzetet biztosít, így sokkal tovább bírjuk étkezés nélkül. Ráadásul a protein segít a vércukorszint szinten tartásában, így előzve meg, hogy ránk törjön a hirtelen éhség.