rss
  • Szemetet nyomnak le a torkunkon!

  • Az amerikaiak "junk food"-nak, szemét kajának hívják azokat az ételeket, amelyek nem hasznosak az egészségre, sõt, inkább károsítják azt. Egy új tanulmány szerint az élelmiszergyártó vállalatok naponta átlagosan huszonegy reklámot zúdítanak az amerikai gyermekekre, melyek közül a legtöbb valamilyen édességet, rágcsálnivalót, üdítõt és gyorséttermi ételt népszerûsít. A tanulmány szerint a 8-12 év közötti gyerekek évente nagyjából hétezerhatszáz élelmiszerhirdetéssel találkoznak.

    Ezek az adatok is azt az egyre növekvõ aggodalmat támasztják alá, mely szerint az agresszív marketing hatására a gyerekeket újra és újra elérik az alacsony tápértékû élelmiszereket népszerûsítõ hirdetések, és ezzel együtt egyre növekszik az elhízás aránya a gyermekek körében.

    A tanulmányban csaknem kilencezer, gyermekeket célzó hirdetést vizsgáltak meg, melyek több mint kétharmadát édességek, gabonapelyhek és gyorséttermi ételek tették ki, és egyik sem népszerûsített zöldségeket és gyümölcsöket.

    A kutatást vezetõ Walter Gantz, az Indiana Egyetem kutatóprofesszora elmondta, hogy a 2-7 év közötti kisgyerekek naponta átlagosan tizenkét élelmiszerreklámot látnak a tévében, ami évente nagyjából négyezernégyszáz hirdetést jelent.

    Ugyanakkor az egészséges étkezést és a testmozgást népszerûsítõ közhasznú hirdetésekkel mindössze két-három naponta egyszer találkoznak a gyerekek. "Világos, hogy van hová fejlõdni ezen a téren."- mondta Gantz.

    Tavaly tizenegy nagy élelmiszergyártó vállalat tett ígéretet arra, hogy csökkenteni fogja a tévében sugárzott egészségtelen élelmiszereket népszerûsítõ hirdetéseit, és hogy ötven százalékukat egészséges étel és egészséges életmód reklámokkal helyettesíti.

    Az önként vállalt korlátozás oka, hogy mind demokrata, mind republikánus oldalról új rendeletet fontolgatnak a politikusok. "Ha nem történik elõrelépés az ügyben, a vállalatoknak a mostaninál sokkal keményebb szabályozással kell szembenézniük."- jósolta Sam Brownback szenátor. A Republikánus Párt elnökjelöltje nem pontosította, hogy minek is kéne történnie ahhoz, hogy ne kerüljön sor új reklámtörvények megalkotására.

    Sokan azonban szkeptikusak a élelmiszeripar önszabályozását illetõen. Az élelmiszergyártó vállalatok ígérete a gyermekeknek szóló mûsorok alatt sugárzott reklámok felére vonatkozik, ezek a mûsorok viszont mindössze egyharmadát teszik ki a gyerekek teljes tévénézési idejének, így ez a korlátozás legfeljebb a reklámok hatodát érinti.

    Dale Kunkel, az amerikai Nemzeti Orvostudományi Intézet élelmiszerreklámokkal foglalkozó bizottságának tagja aggasztónak találja, hogy a vállalatok megtehetik, hogy egészséges tevékenységeket jelenítenek meg reklámjaikban, anélkül, hogy a népszerûsített termék minõsége javulna.

    "Attól tartok, hogy ha a reklámban gördeszkázó fiatalok falják a hamburgereket, az teljesen belefér."- mondta Kunkel, az Arizona Egyetem professzora.

    Életforma.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kevés energia, sok értékes összetevõ, rost, vitamin és ásványi anyag: Ez a leves!

    A napjainkban mind több embert érintõ kóros elhízás egyik fõ oka a mozgásszegény életmód mellett az, hogy a fejlett országokban túlságosan magas energiatartalmú élelmiszereket fogyasztanak.

    Táplálkozáskutatók szerint az ideális élelmiszerek 100 grammja nem tartalmazhat 107 kalóriánál többet. Ehhez képest az átlagos közép-európai ételben 155 kalória van, a gyorséttermekben kapható ételek kalóriatartalma pedig 100 grammonként 290 kalória. A megoldás kézenfekvõ: olyan élelmiszerekbõl kellene összeállítani a napi étrendet, amely a legmegfelelõbb tartalommal rendelkezik.

  • Mégis szívet véd a telített zsír?

    korlátozott fogyasztását ajánlja. Amerikai kutatók állatkísérletben kimutatták, hogy a zsírban gazdag diéta rövid ideig történõ evése kifejezetten védi a szívizmot az infarktus következményei ellen.

    Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem végzõs hallgatója doktori disszertációjához egereken kísérletezett. Az egereken végzett munkát olyan emberi megfigyelések alapján indították, melyek magyarázata jelenleg sem ismert. A vizsgálat eredményeit a Experimental Biology 2011 kongresszuson ismertette.

  • Isteni és egyszerû: a crumble

    A crumble - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírû. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. A variáció pedig végtelen. Lepd meg családodat, vendégeidet ezzel az egyszerû, mégis isteni finomsággal! Az ünnepek alatt a családi asztalra sok-sok finomság kerül. A hagyományok fontosak, de a közös készülõdést, a fadíszítést, lakásszépítést feldobhatod a szokásos bejgli helyett egy csodás angol finomsággal. Lássunk néhány klasszikust!

  • Csodákat tehet de csak mértékkel

    Mindegy, hogy tejjel, vagy tej nélkül, a kávéban található antioxidánsok sejtvédõ hatása mindig érvényesül. A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos vizsgálat támasztotta alá. Arról azonban kevés szó esett, hogy a hatás mennyiben változik, ha a kávét tejjel, cukorral vagy krémesítõkkel fogyasztják. Most erre a kérdésre is megvan a válasz: egy svájci kutatás szerint mindegy, hogy a kávét tejjel vagy anélkül isszuk, a feketében található antioxidánsok sejtvédõ hatása mindig érvényesül.

  • A nyár gyümölcsei: ribizli, málna és a földieper

    Napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is.

    A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.

  • A rákos sejtek elpusztításában is segíthet az erõspaprika

    Az erõspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertõzést, sõt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

    A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Õshazája Mexikó, de számos nép konyhájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.

  • Az almahéj segít megakadályozni az elhízást

    Egyre gyakoribb problémát jelent az elhízás következtében jelentkezõ cukorbetegség és zsírmáj. Egy új kutatásból kiderült viszont, hogy az almahéjban elõforduló egyik természetes anyag részleges védelmet nyújt az egereknek az elhízás és annak néhány káros hatásával szemben.

    A kutatás eredményei szerint az urzolsav az izom és a barna zsír, a kalóriaégetõ tulajdonságáról híres két szövet mennyiségének növelése révén szorítja vissza az elhízást és az ezzel járó egyéb rendellenességeket.

  • Szerelmi bánatra egyen középkori észt marcipánt!

    Középkori recept alapján készülõ marcipánnal gyógyítják az összetört szíveket az észt fõváros egyik õsrégi, 1442-ben alapított patikájában, amely évszázadokon át egy magyar származású orvos család kezében volt. A Tallinn középkori negyedének piacterén álló Raeapteek már 588 éve várja a betegeket, és valószínûleg Európa legrégebbi gyógyszertára. A középkor óta készítenek és árulnak itt egy különleges marcipánt a szerelmi bánat enyhítésére - mesélte az üzlet egyik alkalmazottja, Ulle Noodapera.

  • Szuflé - Luxus az asztalon

    Még a gyakorlott konyhatündérek is megriadnak kicsit ettõl a szótól. Pedig nem kellene. Ha elsõre még kissé bonyolultnak is hangzik, a végeredményt dicsérve ébredünk majd rá arra, hogy a könnyen elkészíthetõ felfújt szinte pofonegyszerû.

    A szuflé édes változata csokoládés és vaníliás formában is elkészíthetõ, rengeteg gyümölcsös szósszal, fagylalttal variálva. Annak ellenére, hogy melegen tálaljuk majd, igazi nyári desszert lehet, ugyanis a friss gyümölcsök, és a hideg fagylalt teszi majd igazán élvezhetõvé ezt a meleg és jéghideg kavalkádot.

  • Tényleg mérgezõ és rákkeltõ az édesítõszer?

    Az egyik legelterjedtebb édesítõszer az aszpartám, és kevés kivétellel szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértõk, aminek, úgy tûnik, már sosem lesz vége.

    Az aszpartám, a népszerû édesítõszer körüli vita még az 1990-es években kezdõdött. Akkoriban ugyanis egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítõszerrel hoztak összefüggésbe.

  • 4 szexre hívó finomság - használd vacsi-randikon!

    Ha te fõzöl, vagy ha együtt rendeltek, ügyelj arra, hogy az alábbi ételek egyike legalább szerepeljen valahol és valamikor a tányéron. Biztos, hogy ezektõl felbuzdul a vágy! Kagyló - A mediterrán ételek kedvelt összetevõje serkenti a nemi vágyat, hatékonyan segítséget nyújthat az impotencia és a frigiditás elleni küzdelemben. Csokoládé, kávé, kakaó - Világszerte az egyik legkedveltebb desszert, sütemények kiegészítõjeként és önmagában fogyasztva is remek vágykeltõ szer. A szerelem a szervezetben hormonális változásokat idéz elõ, s az agy egy fenil-etil-amin nevû vegyületet termel.

  • Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágább bio élelmiszerek

    Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágábban beszerzett bio élelmiszerek - derül ki egy friss kutatás eredményébõl. A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint nincsen szilárd bizonyíték arra, hogy a vegyszerek, illetve a genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül elõállított termékek jótékonyabb hatásúak lennének.

    A vizsgálatot végzõ londoni szervezet szerint meglepõen kevés tanulmány foglalkozik a biotermékek és a hagyományos módon elõállított élelmiszerek egészségügyi szempontok alapján történõ összehasonlításával.

  • Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget

    Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldségetHa sok fehérjét és gabonaszármazékot eszünk, akkor a testünk sok savat termelhet - mondják a tudósok, s ez növelheti a kalciumkiválasztást, így gyengítheti a csontokat. Egy új tanulmány szerint azonban, ha fokozzuk a lúgbevitelt, például úgy, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, akkor az erősítheti a csontokat. A felmérés során 171, ötven fölött járó férfit és nőt kértek arra, hogy szedjen egy gyógyszert. Egyeseknek placebót, másoknak kálium-bikarbonátot, nátrium-bikarbonátot vagy kálium-kloridot adtak három hónapig.

  • Déli gyömülcsök

    A déligyümölcsök, melyeknek a száma meghaladja a 150-et, méretükben, formájukban és tápértékükben is igen változatosak, ízük egyedülálló, egzotikus; ráadásul olyanok is találhatók közöttük, amelyek nem csak kellemes és különleges ízükkel tûnnek ki, hanem értékes gyógyhatásaik miatt is figyelmet érdemelnek.

    Földünk trópusi és meleg égövi területein teremnek, ahol az évi átlaghõmérséklet és a napsütéses órák száma igen magas, és a területek egy része csapadékban is bõvelkedik.

  • A fokhagyma - Az egészséges ételek része

    Az õsi egyiptomiak annyira megbecsülték a fokhagymát, hogy fizetési eszközként is használták.

    Lehet, hogy ma nem tudsz egy-két gerezd fokhagymáért X-boksz játékot venni, de a vírusok támadásai ellen jó hasznát veheted a csípõs fûszernövénynek. A fokhagyma olyan allicin vegyületet tartalmaz, amely elpusztítja a baktériumokat és jelentõs mértékben csökkenti a vírusok életképességét. Egy 2001-ben megjelent tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy azok az emberek, akik valamilyen allicin készítményt szedtek, fele akkora valószínûséggel hûltek meg, mint mások.

  • Fekete áfonya és eper

    A fekete áfonyában és eperben gazdag étrend minden életkorban kifejezetten jó hatást gyakorol az agyi folyamatok mûködésére, derül ki amerikai kutatók felmérésébõl. A Neurobiology of Aging online kiadásában közölt kutatásban állatokon végzett kísérletek eredményei igazolják a fenti állítást. A vizsgálatot végzõ orvosok 60 fiatal hím patkányt figyeltek meg. Az állatokat három csoportba osztották. Az elsõ csoport normál táplálékon élt.

  • A halételekrõl

    Honfoglalóink és a késõbbi századok konyhájának sajnos csak a hulladék morzsáit ismerjük. Amit a régi korok szokásairól tudunk az, részben a nagyurakét õrzi. A köznépire csak a néprajzi és más összehasonlító tudományok segítségével tudunk visszavonatkoztatni. A 15.századig hazai konyha-recept csak egy kézen megszámlálható mennyiségben maradt ránk. Mátyás királyunk után lett divatos-külföldi mintára-megörökíteni az étkek és italok elkészítéséhez adandó recepteket.

  • A legegészségesebb ételek!

    Az amerikai Orvosi Súlycsökkentõ Program megalkotói, a Summa Health System munkatársai összegyûjtötték a vitaminban, antioxidánsban és fitonutriensekben leggazdagabb élelmiszereket, melyek nemcsak megelõzni segíthetnek a betegségeket, hanem gyógyíthatnak is, valamint - a szabad gyökök visszaszorításával - az öregedés folyamatát is késleltethetik. A listán szerepel a fekete áfonya, melyben több antioxidáns és fitonutriens van, mint bármelyik másik gyümölcsben.

  • Töltsük fel a szervezetünk természetes vitaminokkal

    Töltsük fel a szervezetünk természetes vitaminokkalA legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz. A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyileg termelt zöldségeknek, gyümölcsöknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is.

  • Már most készüljön a télre

    Nyáron, amikor mindig lehet friss zöldséget, gyümölcsöt kapni, nagyon egyszerû változatos és egészséges ételeket készíteni.

    Télen már nehezebb a helyzet, de nem megoldhatatlan, hiszen szinte minden zöldség és gyümölcs tárolható fagyasztva. De azért érdemes néhány tanácsot megszívlelni! Rövid ideig tart az eper vagy a spárga és még számos más finomság idénye. Ezek a friss, ízletes gyümölcsök, zöldségek azonban csupán néhány napig maradnak épek, szépek.