2024.04.25. - Márk

A jó magyar pálinka

A jó magyar pálinka
Pálinka vagy pálinkához hasonló szeszes ital? Hozzá nem értõknek a kettõ egy és ugyanaz, pedig a valóságban óriási különbség van a két nedû között. A pálinka Magyarországon termett vagy termesztett, kiváló minõségû, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül, míg a pálinkához hasonló szeszes italt tiszta szeszbõl, aromák hozzáadásával állítják elõ. A legegyszerûbben a hátcímke megfigyelésével deríthetõ ki, hogy valóban pálinkát tartalmaz-e a palack. Amennyiben az összetevõk között tiszta szesz, aroma, ízfokozó, karamell, színezék, vagy más segédanyag szerepel, csak pálinkára hasonlító szeszes italról lehet szó.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy pálinkáspalack gyümölcspálinkát, annak a gyümölcsnek aszalványát (ágyként) és az alkoholok beállításához használt ioncserélt vizet tartalmazhat, és csak ilyen termék csomagolásán szerepelhet a pálinka szó. Akinek jó a szaglása, már az illatok alapján is rájöhet, hogy milyen itallal van dolga. A pálinkát tiszta, gyümölcsre jellemzõ, virágos, fûszeres illatok kísérik, míg a pálinkaszerû szeszes italt nem kellemes, szúrós szagok (ragasztó, hígító, aceton) jellemzik.

Ugyancsak rendkívül jó módszer a különbségtételre a szárazpróba. A pálinka elfogyasztását követõen a pohárban a gyümölcsre jellemzõ lekváros illatok maradnak. A pálinkához hasonló szeszes ital szárazpróbája során az aromák elillannak. Pálinkakóstolásánál harmonikus, karakteres, hosszantartó gyümölcsös ízek maradnak a szájban, ha viszont a nedû csak hasonlít a pálinkára, diszharmonikus, nehéz, fõtt, kozmás, dohos-savanykás ízérzetet kelt.

Érdemes megjegyezni ezeket az alapvetõ különbségeket, mert aki ennek birtokában van biztosan nem keveri össze többé a pálinkát a pálinkához hasonló szeszes itallal, és ennek köszönhetõen fenséges gasztronómiai élményben részesül.

Hirado.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!