2024.04.16. - Csongor

Gyógyító olajok

Gyógyító olajok
A növényi olajok nem csak a konyhában használhatók, sokuknak különleges gyógyhatása is van.

Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú összetevõket tartalmaznak, és még ízesítik is ételeinket. A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegõrzõ értéke mellett terápiás felhasználhatóságukra is felfigyelt. Ismerkedj meg te is a legnemesebb növényi olajokkal és azok gyógyhatásaival! Az egészségünk megköveteli, hogy különbözõ olajokat használjunk és ne sajnáljuk rá a pénzt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Napraforgóolaj

A válogatott, érett, és hidegen sajtolt napraforgómagvak átlagon felüli mennyiségben (65-70%) tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez jön még a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltõ lecitin, valamint tocoferol (E-vitamin), A-vitamin, fehérje, globulin, palmitin, stearin, arachnin, lignocerin és arginin. Nem meglepõ, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. Szabályozza a sejtanyagcserét és elõsegíti az egészséges sejtfejlõdést. Nyákoldó hatást fejt ki, ezért jól alkalmazható hörghurut és köhögés ellen. Külsõleg masszírozáshoz és szájöblítéshez alkalmas.

Szójaolaj

A szójaolaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, köztük linolénsavban is. Különlegessége még a magas lecitintartalom (1,5-3,5%). Ezenkívül nagy mennyiségben E-vitamint, és fito-ösztrogént tartalmaz. Miután a bélbaktériumok átalakítják, ez az anyag fontos szerepet játszik a hormonális eredetû rákos megbetegedések kialakulásának megelõzésében.

Szezámolaj

Mangánt, vasat, nikkelt és természetes antioxidánsokat (sesamolt és sesamolint) tartalmaz. Ez utóbbi miatt sokáig eltartható. Fogyasztása a magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedõ betegeknek ajánlott, valamint azoknak, akiknél fennáll a trombózis kialakulásának veszélye, és akik szívinfarktuson vagy szélütésen estek át. Magas lecitintartalma jót tesz az idegeknek és javítja az emlékezõtehetséget. Vastartalma a vérképzést serkenti.

Olívaolaj

Minden más olajnál nagyobb mértékben csökkenti az ártalmas – érelmeszesedéshez és szívkoszorúér kialakulásához vezetõ – LDL-szintet a vérben, tehát védi a szívet. Hígítja a vért, és vérnyomáscsökkentõ hatása van. Serkenti az epekiválasztást, és javítja az emésztést. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek fékezik a rákbetegségek kialakulását, illetve elhatalmasodását, és lassítják az öregedési folyamatot. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolajjal való bekenés enyhíti a reumás fájdalmakat. Az isiászideg- és az ínhüvelygyulladás esetén is segít az olajos masszázs.

Astronet.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!