2024.03.29. - Auguszta

Enyhébb és szigorúbb változatok a vegetáriánus étkezésben

Enyhébb és szigorúbb változatok a vegetáriánus étkezésben
A vegetáriánus étkezési szokások sokfélék lehetnek, vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendõ nyersanyagot tartalmazóak, és vannak kevésbé szigorúak. Közös jellemzõjük, hogy vörös húsokat és húskészítményeket nem használnak.

Egyes vegetáriánus étkezési formák hosszabb-rövidebb idõ után hiánybetegségeket okozhatnak, illetve károsíthatják az egészséget. Ezért dióhéjban következzenek a különbözõ irányzatok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Tradicionális vegetáriánusok: Szemi-vegetáriánusok: a növényi élelmiszerek mellett hal és csirke, tojás, tej- és tejtermékek fogyasztás megengedett a számukra.

Az ovo-laktovegetáriánus irányzatban a növényi élelmiszerek mellett a tej- és tojásfogyasztás megengedett. A lakto-vegetáriánusok számára a növényi élelmiszerek mellett csak a tejfogyasztás, az ovo-vegetáriánusok számára pedig a növényi élelmiszerek mellett csak a tojásfogyasztás a megengedett.

A szigorú vegetáriánus, a vegan csak növényi élelmiszereket fogyaszt. A Atípusos vegetáriánusokhoz tartoznak a nyerskoszton élõk (ami hõkezelõ mûveletek nélküli vegán étrendet jelent), a fruitariánusok, akik fõleg gyümölcsöt, de ritkán diót, mézet, olívaolajat esznek, valamint a makrobiotikus - a jin-jang elvén alapuló gabonacentrikus diéta hívei. Ez utóbbi alapvetõen vegetáriánus táplálkozást hirdet, de néhány százalékban állati eredetû termékek fogyasztását sem tiltja, erõsen hangsúlyozza az élelmiszerek bio és natúr jellegét, és ajánlja a helyben termelt nyersanyagokat. Ismert irányzat még a natúr konyha, amely a tartósító-, és mesterséges adalékanyagoktól mentes, növény védõszerek nélkül termesztett élelmi anyagokat használja, illetve a reform étrend, amelyre a szemi-vegetáriánus elvek, a csökkentett állati fehérje és természetes anyagok használata jellemzõ.

hazipatika
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!