2024.04.23. - Béla

A sok halhús káros a magzatra

A sok halhús káros a magzatra
Azok a terhes nõk, akik hetente több mint három alkalommal fogyasztanak halat, veszélynek teszik ki magzatukat a vérükben felgyülemlett túl sok higany miatt - mutatták ki tajvani kutatók. Rendszeres fogyasztás esetén a halak szervezetében rejlõ higany a nõk vastagbelébõl belekerül a véráramukba, majd onnan a méhlepényen át a magzat szervezetébe. A higany fõként akkor jelent veszélyt a magzatra, amikor belsõ szervei növekednek, és hatására fejlõdési rendellenesség alakulhat ki az agyban és a vesében.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Tajpejben 24 hetes terhes asszonyokat vizsgáltak meg, mivel Kínában az a hiedelem, hogy terhesség alatt a hal egészségesebb, mint a vörös vagy a fehér hús.

A vizsgált nõk vérében literenként 9,1 mikrogramm higanyt találtak, és literenként 10 mikrogammot a köldökzsinórvérben. Ezek a mennyiségek jóval meghaladják a megengedhetõ szintet: az amerikai országos kutatótanács (NRC) ajánlott értéke 5,8 mikrogramm literenként.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenõrzõ hatóság (FDA) azt tanácsolja a várandós nõknek, hogy kerüljék a magas higanytartalmú halfajták fogyasztását, ilyen például a cápa, a kardhal vagy a királymakréla. Ezek helyett ajánlatos alacsony higanytartalmú halakat és rákfélélet fogyasztani, például a tilápiát és a garnélát.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!