2024.04.20. - Tivadar

Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk

Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk
A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsõként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. A ráérõsebb étkezés további elõnyei, hogy egyúttal élvezetesebb lesz az evés és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat. Kathleen Melanson és munkatársai elsõként végeztek tudományos vizsgálatot annak alátámasztására, hogy aki lassabban eszik, annak csökken az étvágya, így összességében kevesebbet eszik majd a nap folyamán, mint az, aki sietõsen ebédel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók harminc fiatal nõt kértek meg rá, hogy vegyenek részt a vizsgálatban. Ennek során a résztvevõk paradicsomos és zöldséges szósszal leöntött, parmezánsajtos tésztát fogyasztottak, kétféle módon. Az étkezések elõtt mindenki egy négyszáz kalóriát tartalmazó reggelit kapott, majd négy óráig nem ettek semmit. A vizsgálat elsõ felében a kutatók nagyobb kanalakat tettek az asztalra, és azt kérték a vizsgálati alanyoktól, hogy a lehetõ leggyorsabban egyenek, és ne tartsanak szünetet két kanalazás között. Egy másik alkalommal újra behívták a nõket a vizsgálat helyszínére, azonban most mindenki egy kisebb méretû kanállal evett, evés közben szünetet tartottak, kisebb adagokban ették az ételt, és minden falatot 15-20 alkalommal is megrágtak, mielõtt lenyelték volna.

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a résztvevõk gyorsan ettek, kilenc perc alatt nagyjából 646 kalóriát vittek be a szervezetükbe, ellenben amikor lassabban falatoztak, a bevitt kalóriamennyiség huszonkilenc perc alatt mindössze 579-re csökkent - olvasható a Scientific American hírportálján. A nõk saját bevallásuk szerint jóllakottabbnak érezték magukat a második esetben, és emellett jobban is élvezték az evést. "Mindez alátámasztja, hogy a lassabb evés elõsegítheti a fogyást, illetve a kívánt testsúly megtartását, vagyis mindenképpen jobban járunk, ha nem sietjük el az étekzést" - mondta Melanson.

A kutatócsoport a North American Association for the Study of Obesity idei konferenciáján mutatta be eredményeit.

origo
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!