2024.04.20. - Tivadar

Sütõtök titkai

Sütõtök titkai
A hagyományos magyar konyha egyik kedvelt téli csemegéje az Észak-Amerikából származó sütõtök (Cucurbita maxima), amelynek három változatát termelik ma hazánkban. Kabaktermésébõl változatos édes és sós ételek egyaránt készíthetõk. Régen kemencében sütötték az édes, tápláló tököt és a magját. A tök sok cukrot, fehérjét, emészthetõ rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne levõ karotinok, a C-vitamin, valamint a magjában található E-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél, így csökkentik a daganatos betegségek, az érelmeszesedés és a prosztatabetegségeinek kialakulását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sütõtökleves rizzsel

Hozzávalók: 1 kg sütõtök, 1 liter tej, 2-3 evõkanál rizs, 1 erõleves kocka, só, 1-2 evõkanál cukor és petrezselyemlevél.

A megtisztított kimagozott tököt kis kockákra vágjuk, 3 dl vízben az erõleveskockával puhára fõzzük és péppé turmixoljuk, majd felöntjük tejjel, megízesítjük sóval, cukorral, beletesszük a rizst és megfõzzük. Tálalás elõtt a tetejét petrezselyemlevéllel szórjuk meg.

Sütõtökleves zsemlekockával

Hozzávalók: 1 kg sütõtök, 1 fej vöröshagyma, 1 darab paradicsom, 1 közepes fehér paprika, 4- 5 szál petrezselyemlevél, 1 liter tej, étolaj, 2 darab zsemle, só, 1-2 evõkanál cukor, fehér bors.

A meghámozott, kimagozott sütõtököt kis kockákra vágjuk, forró olajban a feldarabolt vöröshagymával, paprikával és paradicsommal 3-4 percig összepároljuk. Sóval, cukorral, fehér borssal ízesítjük, majd felöntjük 3 dl tejjel, puhára fõzzük és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a még megmaradt tejet, és azzal felforraljuk. Közben a zsemléket kockázzuk fel, és olajban pirítsuk meg! A kész sütõtöklevest petrezselyemlevéllel gazdagon megszórva és a zsemlekockákkal tálaljuk.

Tejfölös sütõtökleves

Hozzávalók: 60-80 dkg sütõtök, 1 fej vöröshagyma, néhány petrezselyemlevél, 2 darab erõleves kocka, 8 dl víz, 2 evõkanál étolaj, 2 võkanál finomliszt, só, õrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 evõkanál 10 %-os ecet.

Rántást készítünk a lisztbõl és olajból, amibe beletesszük a lereszelt vöröshagymát és az apróra vágott petrezselyemlevelet, majd megízesítjük sóval és az õrölt paprikával, és felengedjük vízzel. A sütõtököt vágjuk kis kockákra, ezt is tegyük bele az apróra morzsolt erõleveskockával együtt és fõzzük meg! Tálalás elõtt tegyük bele az ecetet és a tejfölt.

Krémleves

Hozzávalók: 1 kg kockára vágott sütõtök, 2 dl tejszín vagy tejföl, 2-3 evõkanál pirított, héj nélküli tökmag, só, bors, mentalevél, 1 liter tej.

A kockázott tököt tejben megfõzzük, péppé mixeljük, ízesítjük sóval, borssal, újra felforraljuk, majd belekeverjük a tejszínt vagy a tejfölt. Tálaláskor a tetejét megszórjuk pirított tökmaggal, és mentalevéllel díszítjük.

Sütõtök csirkehússal

Hozzávalók: 30 dkg filézett csirkemell, 1 kg sütõtök, 4 fõtt tojás, majonéz, pár szál apróra vágott petrezselyem, só és bors.

A sütõtököt sütõben megsütjük és kihûlés után kockára vágjuk. A csirkemellet felkockázzuk, és egy serpenyõben megsütjük, rászórjuk az apró petrezselyemlevelet, sózzuk, borsozzuk. Egy keverõtálban összekeverjük a tököt, a csirkehúst, hozzáadva a felszeletelt tojásokat és a majonézt. Hûtve tálaljuk.

Töltött sütõtök

Hozzávalók: 1 darab 1 kg körüli sütõtök, só, 1 kiskanál õrölt paprika, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt trappista sajt.

A megmosott sütõtököt hosszában kettévágjuk, magos belsejét kivájjuk és gyengén megsózzuk, majd alufóliával letakart tepsiben puhára pároljuk Amikor lehûlt, a tepsibõl kivéve a húsát kanállal kikaparjuk úgy, hogy 1/2 cm maradjon a héján. A kikapart tököt a pirospaprikával, a reszelt hagymával és a tejföllel összekeverjük, megsózzuk és visszatöltjük a tökbe. A tetejére vajdarabkákat teszünk és megszórjuk zsemlemorzsával és reszelt sajttal, majd a sütõbe visszatéve szép világos barnára sütjük.

helloinfo
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!