Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Aki bõségesen eszik gyümölcsöt, zöldséget, valamint ezekbõl készült leveket fogyaszt, számos betegség kifejlõdését elkerülheti. A rost- és antioxidáns tartalom megelõzõ védelmet jelent az érelmeszesedés és a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben.
A mediterrán országok lakossága kétszer annyit fogyaszt a gyümölcs- és zöldségfélékbõl, mint amennyi a hazai étrendbe kerül, részben ennek is tulajdonítható, hogy a keringési és a tumoros betegségek miatt bekövetkezõ halálozás ott mintegy fele a magyarországi elõfordulásnak.
A bostoni Harvard Egyetem tudósai 1986 és 2002 között több mint 42 ezer férfi étkezési szokásait kutatták, s ennek alapján a szájüregi daganatok elõfordulásának valószínûségét vizsgálták. A kutatás arra világított rá, hogy a zöldféléket bõségesen fogyasztók csoportjában egyharmaddal kisebb kockázat mutatkozott.
A kutatók tapasztalata szerint elsõsorban is a citrusfélék (fõleg a citrom, narancs, a grapefruit és a lime) illetve a zöldségek bírnak jótékony hatással, ezek akár 30-40 százalékkal is csökkenthetik a különbözõ rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy különösen a magas rizikójú személyeknek (a dohányosnak, az alkoholt rendszeresen fogyasztónak és az idõseknek) elengedhetetlen a sok gyümölcs, zöldség, vagy az ezekbõl készült levek fogyasztása.
mtv