rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Egészséges fűszernövények

  • Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Ánizs

    Az ánizst ritkán használjuk a napi főzés során, helyette süteményekbe, vagy házilag elkészített likőrökbe keverjük bele. Pedig az ánizs nagyon jó hatással van emésztésünkre, segít megelőzni a felfúvódást, a puffadást, és meggátolja az emésztési zavar kialakulását.Ezen kívül jó hatással a vérkeringésre, és enyhíti az asztma tüneteit. Mivel nagyon erős intenzív az íze, így csak óvatosan tegyük az ételbe, de remekül harmonizál a süteményekbe, karácsonykor a mézeskalács fontos kelléke, vagy gomba mellé is jól társítható.


    Babér

    A babér egy jól ismert fűszernövény, amelyet leginkább a krumplifőzelék mellé, vagy a vadas mártásba használunk. Jellegzetes pikáns kissé keserű íze leginkább a savanyú ételekhez illik jól, de vadhúsok mellé, illetve burgonyás ételkehez is bátran adhatjuk. A babér remek gyógyír lehet a légzőszervi megbetegedésekre, illetve nyugtató, alvássegítő hatással is rendelkezik.


    Bazsalikom

    A bazsalikom az olaszos, illetve a paradicsomos ételekhez illek remekül. Egy csipet friss bazsalikom gyorsan felpezsdíti vérkeringésünket, erősíti a gyomrot, és segíti az emésztést. Főzésnél az étellel együtt főzik, de hideg ételek, vagy saláták mellé is adhatjuk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A reggeli presszókávé a szív legnagyobb ellensége

    Egyetlen csésze presszókávé is káros hatással lehet a szív mûködésére - állapította meg olasz kutatók egy új vizsgálata.

    A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A presszókávé mintegy 107 milligramm koffeint tartalmaz, egy csésze instant kávé pedig 75 milligrammot. A kutatók azt találták, hogy 22 százalékkal kevesebb vér áramlott a szívbe a presszókávé megivása után egy órával.

  • Istenek ételei a gombák

    Kiváló gyógyhatással rendelkezik számos, Magyarországon is termõ és termeszthetõ gombafaj. A természetes gyógymódok között is eredményesen alkalmazható a gombagyógyászat, melyet Jan Lelle szakértõ a fitoterápia mintájára mikoterápiának nevezett el. Bár a gombákat nem vehetjük egy kalap alá a gyógynövényekkel, hiszen nem növények, hanem a növény- és állatvilágon kívül létezõ élõlények egy csoportját képezik, mégis gombákkal és a gombákból készített anyagokkal ugyanolyan eredményesen lehet gyógyítani, mint sok jó hatású gyógynövénnyel.

  • Alkohol, alkohol, te csodás?!

    Azt mondják az egyik leggyakrabban használt pszichoaktív drog, amit emberiség használ. Azt is mondják, hogy öl, butít és a nyomorba dönt. Ipari mennyiségben fogyasztva mindenképpen, de ha ésszel fogyasztjuk, akár még hasznunkra is válhat. Ez persze nem felhívás keringõre.

    A túlzott alkoholfogyasztás nagyon sok ember és ezáltal nagyon sok család életét keseríti meg. Amellett, hogy tönkreteszi a májat, idegrendszert, a szívet, az agyat, magas vérnyomosát okoz még a családi kasszát is jelentõsen megcsapolja- képletesen szólva.

  • Bélszíncsíkok Stroganoff-módra - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Aki szereti a tartalmas ételeket, annak kötelezõ megkóstolnia.

    Az egyik leghíresebb orosz étel vargányával és tejszínnel készül, bár sok változatot kóstolhat az, aki az itthoni éttermekben próbálja ki az ínyencséget: Magyarországon sok helyen inkább sampiongombával és csemegeuborka nélkül készítik. Sztroganoff mód azt jelenti, hogy a bélszint finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítjuk, fûszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítjük.

  • Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségért

    Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségértA fűszerek nemcsak nagyszerűen megízesítik az ételeinket, de kedvező hatásaik vannak az egészségre is. A fűszereket és bizonyos zöldségeket hosszú ideje használják gyógyításra, az egészségi állapot javítására. A hagyomány és a népi tapasztalatok mellett az elmúlt évtizedekben már kutatások is bizonyították a kedvező hatásokat: a fokhagymáról, a vöröshagymáról és a gyömbérről is kiderült, hogy igen pozitívan befolyásolják a megfázás és az influenza lefolyását (sőt rendszeres fogyasztásukkal megerősíthetjük az immunrendszerünket, így az még ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben).

  • Gyümölcsöt gyümölccsel

    Az egészségünk védelmében nem csak az italok hõmérsékletére, hanem az étkezésre is nagyon oda kell figyelni a nagy melegben. Barcza Zsuzsa szerint hiába érezzük úgy, hogy nem kívánjuk az ételt, a napi négy-ötszöri étkezést be kell tartani. A reggeli nagyon fontos, mert ha üres gyomorral indulunk el otthonról, leeshet a vércukorszintünk, és akár el is ájulhatunk. A hõségben szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken, ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthetõ ételeket vegyünk ilyenkor magunkhoz, kerüljük a vörös húsokat, a zsíros, fûszeres ételeket.

  • A paradicsom sokszínû felhasználása

    A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt elõször a Dél-Amerikai indiánok termesztették. Európába való bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgezõ. A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjébõl sem hiányozhat. Hõ- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása idõigényes folyamat. A termés mérgezõ glükoalkaloidokat tartalmaz, de ezek érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különbözõ fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

  • Álmatlanság és az éjszakai evés

    A stressz, az idegeskedés, a túlfeszített munkatempó sokak számára álmatlanságot és alvásproblémákat okoz.

    Napjainkban egyre gyakoribb azoknak a száma, akik nem tudnak nyugodtan aludni, gyakorta felébrednek és ennek következtében napközben fáradtság, kimerültség jellemzi õket, ami sajnos a munkájukra is kihat. A régi bölcs tanácsok, hogy lefekvés elõtt igyunk meg egy pohár tejet, vagy miután álomra hajtottuk a fejünket, számoljuk a bárányokat, nem mindenkinek nyújtanak tökéletes megoldást.

  • A szervezet méregtelenítése articsókával

    Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk mûködését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus "méregtelenítõ" kúrákba azonban ne kezdjünk. A máj az emberi test legnagyobb belsõ szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elõvitaminokból" vitaminokat állít elõ és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetõlegesen a felét a máj állítja elõ.

  • A banán egészségügyi elõnyei

    A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Ha naponta legalább háromtenyérnyi zöldséget vagy gyümölcsöt elfogyasztunk, már sokat törõdtünk egészségünkkel.

    Ez a mennyiség különösebb megerõltetés nélkül beilleszthetõ mindenkinek a táskájába és az étrendjébe, életkortól, foglalkozástól, munkában eltöltött órák mennyiségétõl függetlenül. A hazai gyümölcsök mellett trópusi országok gyümölcseit is szívesen fogyasszuk. Ilyen például a banán is.

  • Csapjuk be a hasunkat!

    Legkönnyebben úgy akadályozhatjuk meg, hogy túl sokat együnk, ha étkezések elõtt olyan ételeket fogyasztunk elsõ fogásként, amik kitöltik a gyomrot, laktatóak, ugyanakkor kalóriában szegények. Ennek legegyszerûbb módja, ha étkezés elõtt megeszünk egy almát, vagy ha elsõ fogásnak kalóriaszegény levest, pl. egy könnyû zöldséglevest fogyasztunk. Az is remek választás, ha egy könnyû salátát készítünk. Színes, a szemet is laktató, nagy salátástálat válasszunk, és lehetõleg mellõzzük a salátaönteteket.

  • A tökéletes reggeli

    Egy nagy pohár tej nemcsak kálciumhoz juttat bennünket, hanem optimális napkezdést is biztosít. Különösen azoknak ajánlott, akik ügyelnek a vonalaikra - derült ki a Western Australia egyetem kutatásából.

    Hogy miért?

    Azért, mert a vizsgálati eredmények szerint az, aki reggeli étkezésébe beépíti a tejet, kevésbé lesz nagyétkû, amikor az ebédre kerül a sor. A kutatás vezetõje hangsúlyozta, hogy ez az örvendetes következmény a tejfehérjének köszönhetõ.

  • A wellness-életfilozófa

    Testünk és lelkünk felüdülésre szomjas, regenerálódásunkat a hozzánk illõ pihenési forma kiválasztásával, és a pihenésre való ráhangolódással érhetjük el. Gyógyírként hat a stresszes, fárasztó hétköznapokra, egy megfelelõ helyen eltöltött wellness hétvége. A wellness életfilozófa szerint ûzzünk ki minden gondot a fejünkbõl, hogy ez a pár nap a legfontosabb dologról szóljon: az egészségünkrõl. A pihenésen és a nyugalmon kívül találjuk meg a magunkban a harmóniát. Vegyük figyelembe, hogy az ellazulás receptje személyenként más és más.

  • Depressziót okozhatnak az ételek

    Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különbözõ pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá. „Ami az egyiknek étel, a másiknak keserû méreg” Lucretius római költõ szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak.

  • Lúdláb álomdiéta módra

    Elkészítés módja: 8 tojásból barna piskótát sütünk.

    A krémhez 4 dl tejet, édesítõszert, 3 evõkanál kakaót, 8 evõkanál Dream-Food álomdiéta lisztkeveréket jól összekeverünk, majd átöntjük a lábosba és állandó keverés mellett sûrûre fõzünk. Ha langyosra hûlt, habverõvel beledolgozunk 20 dkg margarint. A krémet rummal vagy rumaromával ízesíthetjük. A krém elkészítése után a piskótát kitesszük egy deszkára, megkenjük a krémmel. 20 dkg diétás csokoládét ( tej ) felolvasztunk, és a krém tetejét bevonjuk vele. Amikor megkötött, háromszög alakú darabokra vágjuk, tálaljuk.

  • Téi depresszió ellen egyen megfelelõ ételeket

    A magnézium nyugtatóan hat az idegekre, izmokra, hatására javul a memória és a tanulási képesség.

    Hiányában idegesség, álmatlanság, fáradtság jelentkezhet, és nõ a szívbetegségek és a diabétesz kockázata. Pótlásáról a zöld levelû zöldségek, napraforgómag, sütõtök és teljes kiõrlésû gabonák fogyasztásával gondoskodhatunk. A pajzsmirigy alulmûködés tartós fáradtságot, lelassultságot okozhatnak. Kezelõorvossal egyeztetve, a jód pótlásával a tünetek enyhíthetõk. A jód természetes forrásai a tenger gyümölcsei, ehetõ algák, halak és a tojás.

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

    A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

  • Nem csak zamatos, de kiváló diétás gyümölcs is a körte

    A körte talán az egyik legzamatosabb õszi gyümölcsünk, vitamin- és ásványianyag-tartalma viszont alacsony. Ebbõl adódóan nem javasolt túlságosan szigorú diétát építeni rá. Ami miatt azonban érdemes fogynod vele, az rendkívül magas rosttartalma, melynek köszönhetõen serkenti az anyagcsere mûködését.
    A körtében található ásványi anyagok közül említésre méltó a kálium - melynek köszönhetõen a gyümölcs vízhajtó hatással bír. Tehát segít megszabadulni a has tájékán könnyen felgyülemlõ, sejtek közötti vízmennyiségtõl, ami sokszor áll a pocak hátterében.

  • Veszélyes lehet a szója fogyasztása?

    Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevõkkel rendelkezõ csodaételt, a szójafehérjét szinte valamennyi ételben megtalálhatjuk.

    Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist. A szója az utóbbi egy-két évtized alatt jelentõs mértékben fogyókúránk (és normál táplálkozásunk) részévé vált. Ha hiszünk a PR-fogásnak, ez az egyszerû növényi eredetû élelmiszer nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.

  • Mediterrán fûszerkert az otthonunkban

    Készítsünk mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával.

    Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...