rss
  • Egészséges fűszernövények

  • Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

    loading...

    Ánizs

    Az ánizst ritkán használjuk a napi főzés során, helyette süteményekbe, vagy házilag elkészített likőrökbe keverjük bele. Pedig az ánizs nagyon jó hatással van emésztésünkre, segít megelőzni a felfúvódást, a puffadást, és meggátolja az emésztési zavar kialakulását.Ezen kívül jó hatással a vérkeringésre, és enyhíti az asztma tüneteit. Mivel nagyon erős intenzív az íze, így csak óvatosan tegyük az ételbe, de remekül harmonizál a süteményekbe, karácsonykor a mézeskalács fontos kelléke, vagy gomba mellé is jól társítható.


    Babér

    A babér egy jól ismert fűszernövény, amelyet leginkább a krumplifőzelék mellé, vagy a vadas mártásba használunk. Jellegzetes pikáns kissé keserű íze leginkább a savanyú ételekhez illik jól, de vadhúsok mellé, illetve burgonyás ételkehez is bátran adhatjuk. A babér remek gyógyír lehet a légzőszervi megbetegedésekre, illetve nyugtató, alvássegítő hatással is rendelkezik.


    Bazsalikom

    A bazsalikom az olaszos, illetve a paradicsomos ételekhez illek remekül. Egy csipet friss bazsalikom gyorsan felpezsdíti vérkeringésünket, erősíti a gyomrot, és segíti az emésztést. Főzésnél az étellel együtt főzik, de hideg ételek, vagy saláták mellé is adhatjuk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • A rozé borok reneszánszát élik Franciaországban

    Párizs - A sznobok hosszú idõn át lenézték, de a rozé most mégis reneszánszát éli Franciaországban.

    Elsõsorban új szerepben: aperitifként, mert könnyebb és olcsóbb, mint a megszokott étvágygerjesztõk.

    Részesedése az összborfogyasztásból az utóbbi tíz évben nyolc százalékról 21 százalékra emelkedett Francois Millo, a Provence-i Bortanács elnöke szerint.

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.

  • Miért gyógyítjuk levessel a betegeket?

    Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves.

    Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepõ eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerûségét. A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erõsítõ és könnyen emészthetõ ételt, fõleg leveseket és kásákat ajánlott.

  • Brokkoli a légutak szolgálatában

    Budapest - A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek elõállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyû Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" címû szaklapban látott napvilágot. A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követõen az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetõje, Marc Riedl.

  • Földközi-tengeri diétával a kilók ellen

    Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek elõtt a Kréta szigetén élõk - számíthatnak a leghosszabb élettartamra.

    Táplálkozási szakértõk összeállítottak egy egészséges, a Földközi-tenger mellékére jellemzõ élelmiszerekbõl álló diétát: zöldségek, hal és kevés hús, mindezek mellé olívaolaj, fokhagyma, kenyér és némi vörösbor. Ez az étrend nem pusztán védi a szívet és az ereket a zsírok lerakódásától (érelmeszesedés), hanem vonalainknak is jót tesz, szemben a zsíros ételekkel.

  • Már az utolsó vacsora is supersize volt

    Az emberiség bizony már ezer éve túleszi magát, legalábbis erre következtetnek kutatók, akik az utolsó vacsorát ábrázoló több mint ötven festményt tanulmányozva mutattak rá arra, hogy már a híres vacsora is "supersize" volt.

    Az érdekes kutatást a Cornell Egyetem tudósa, és annak fivére - egy presbiteriánus miniszter, egyben a vallási tanulmányok professzora a virginiai Wesleyan Fõiskolán - végezte. Az eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi ezer évben az utolsó vacsora ábrázolásain 23-69 százalékkal nõtt a tányérok és az adagok mérete.

  • A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon

    A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság.

    A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.

    A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.

  • Lisztkódok - Nem csak háziasszonyoknak

    Az emberfia gyakran találkozik a milyen liszt is kell az ételbe kérdéssel! Ezt, nagyban nehezíti az a tény, hogy a néhány évvel ezelõtti rétes, és finom verziókat ma már ellátták különbözõ kódokkal. Hogy megértsük ezeket a kódokat ismernünk kell a lisztkészítés folyamatát.

    Csúnyán foglamazva, hogy melyik gyártási folyamat eredményeét esszük meg. A gabonát aratás után gabonatárolókban (siló) tárolják, innen szállítják a malmokba. A malmokban egy összetett mûveletsor alatt elõször a szennyezõdésektõl megtisztítják a gabonát.

  • Mérgezõ ételek, avagy mit (nem) ehetnek a keresztallergiások?

    Magyarországon jelenleg mintegy kétmillióra tehetõ a pollenallergiások száma. Hat százalékuk, tehát körülbelül 120 ezer beteg küzd a keresztallergiával - állítja Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont szakorvosa. A gyógyítás legjobb esélyét az immunterápia kínálja.

    Az allergiával küzdõk egy része tapasztalhatja, hogy panaszai az allergiás szezonban akkor is erõsödnek, ha nem emelkedik a pollen-koncentráció a levegõben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia áll.

  • Forralt bor másképp: zselének, muffinba

    Budapest - A forralt bor fûszeres, pikáns zamata megihletett több amatõr és profi szakácsot is. Az egyik legfinomabb téli italból izgalmas édességeket is lehet készíteni.

    A recept egyszerû: az elkészített forralt borba - amelybõl nem hiányozhat a narancslé, a méz, a citromhéj és a szokásos fûszerek - az 5 percig áztatott zselatinlapokat bele kell tenni, majd boros üvegpoharakba vagy mini mûanyag poharakba önteni és lehûteni.

  • Egyre egészségtelenebbek az otthon elkészített ételek

    Növekvõ kalóriatartalmuk miatt ma már az otthon, saját kezûleg elkészített ételek sem egészségesebbek az éttermekben felszolgált változataiknál.

    Ma már szinte fölösleges a tûzhely fölé görnyedve több órát robotolni azért, hogy ízletes - és tudomásunk szerint a gyorsételeknél egészségesebb - fogásokat szolgáljunk fel családtagjainknak, ugyanis az elmúlt években jelentõsen megnövekedett a saját kezû elkészítésre váró receptek kalóriatartalma.

  • Évente csupán 104 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk

    Az Európai Unióban a friss termékek fogyasztását tekintve Magyarország nem áll elõkelõ helyen.

    A fenti adatok a frissen fogyasztott zöldség és gyümölcs egy fõre jutó fogyasztását mutatják a fenti országokban. Tehát nem tartalmazzák a tartósított zöldség-gyümölcs adatokat(konzervek ,befõttek, savanyított termékek) illetve olyan zöldségeket pl. zeller, gyökerek, burgonya amelyek felhasználása elsõsorban fõzéssel történik(pl. levesben).

  • A kávécserje levelébõl készült tea jótékony hatással bír az egészségre

    Nemcsak a kávébabból készült italt érdemes fogyasztani! Az emberi egészségre jótékony hatással bíró összetevõket tartalmaz a kávécserje levelébõl fõzött tea - állítják a szakemberek.

    A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele ez idáig a kávébabot övezõ kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevõt tartalmaz. Kutatók szerint a kávélevélbõl fõzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövõben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának.

  • A helytelen táplálkozás depresszióhoz vezet

    A transz- és telített zsírokban gazdag ételek növelik a depresszió kialakulásának kockázatát - figyelmeztettek spanyol kutatók, megerõsítve azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek összefüggésbe hozták a mentális betegséget a rossz minõségû gyorsételekkel.

    A szakemberek azt is megállapították, hogy egyes élelmiszerek, mint például az egészséges omega-9 zsírsavakban gazdag olívaolaj fogyasztása hatékony lehet a mentális betegségek kialakulása ellen vívott harcban.

  • A diétás, szénsavas üdítõk megnövelik a szívroham kialakulásának esélyét

    A cukormentes, szénsavas üdítõktõl karcsúbb lehet derekunk, azonban azok, akik minden nap ezt isszák, nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot, vagy stroke-ot egy új amerikai tanulmány szerint.

    A kutatók arra jöttek rá, hogy az idõsebb felnõttek, akik minden nap ilyen italokat ittak, 44 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot. A kutatás arról nem számolt be, hogy a cukormentes, de nem szénsavas üdítõknek is hasonló hatásuk volna-e. A kutatócsapat 2,564, 69 éves vagy annál idõsebb new york-i felnõttet követett nyomon.

  • Táplálkozás és belsõ egyensúly

    Hozd egyensúlyba szervezeted az évszaknak megfelelõ ételekkel és gyógynövényekkel! Télen válassz fûtõ-melegítõ ételeket, hogy a hideg és meleg, a jin és a jang egész évben egyensúlyban maradjon benned! A kínaiak különösen ügyelnek arra, hogy ételeik miként hatnak a jin és a jang egyensúlyára. A jin jelöli a sötétséget, a hideget, a passzivitást, a jang pedig a fényt, a meleget és az aktivitást. Hideg egészségügyi problémák esetén – mint a megfázás, a hasmenés – javasolt a melegítõ hatású ételek fogyasztása, míg a meleg bajok – gyulladások, láz – a hideg ennivalókkal kezelhetõk legjobban.

  • Lencseleves

    Lencse = szerencse?!

    A lencse az egyik legõsibb kultúrnövény, már az újkorban is termesztették. Közel-Keletrõl származik, Ázsiában még a ma napig alapételnek számít, de népszerûvé vált Amerikában és Európában is.

    A lencse sokak szerint az 5 legegészségesebb zöldség egyike, mert magas a rost, A, B1 vitaminok, vas, kálium, magnézium, folsav tartalma is, valamint tisztítja a beleket, ezért alkalmas méregtelenítésre.

  • Indiai különlegesség az asztalunkon

    Az indiai konyhamûvészet egy teljesen speciális alapja a csonsz (chons), amely pár perc alatt elkészül, fûszeres intenzitása révén mégis ez az ájurvédikus ételek "lelke". Ha igazi, autentikus indiai fogásra vágysz, ki ne hagyd a csonszot!

    A csonsz általában a legjobb gheebõl, vagyis tisztított vajból elkészíteni, de lehet olajból (olaszos ételeknél olívaolajból), de tulajdonképpen bármilyen más zsiradék is megfelel, amiben sütni lehet. Az eljárás lényege, hogy a fölforralt gheebe tesszük bele az étel ízeit meghatározó alapfûszereket.

  • Miért eszünk tonhal helyett szardíniát?

    Ha változtatunk táplálkozási szokásainkon, és a tonhal helyett inkább a szardíniát választjuk, egy kicsit már hozzájárultunk a tengerek biológiai egyensúlyának megõrzéséhez...

    A tengeri csúcsragadozók túlhalászása olyan mértékû, hogy napjainkra 66%-kal csökkent a tõkehalak, tonhalak, sügérek és egyéb ragadozó halak állománya – derül ki a British Columbia Egyetem Halászati Központjának vezetõinek legutóbbi tudományos vizsgálatából. A csúcsragadozó halak hiánya ugyanakkor azt eredményezi, hogy túlszaporodnak a kicsik.

loading...