rss
  • Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábé

  • Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábéA karalábé magas szőlőcukor tartalma miatt tökéletes energiaszolgáltató. Húsában nagy mennyiségű kalcium, kálium, C-vitamin és mustárolaj van. Sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát) tartalmaz, ami gondoskodik az egészséges bőrről és erősíti a látást is. Fontos továbbá a nyálkahártya védelméhez és az anyagcseréhez is. Noha a karalábé gömbölyű, fogyasztóit karcsún tartja, nagy víztartalma miatt ugyanis rendkívül kalóriaszegény. Így 100 gramm karalábé kalóriatartalma mindössze 35 kalória.

    loading...

    A nagy víztartalom mellett 7,1 gramm szénhidrátot, 1,2 gramm fehérjét és mindössze 0,2 gramm zsírt tartalmaz. A legjobb, ha a bevásárlókosárba a kisebb darabok kerülnek. A nagyobb gumók szerkezete többnyire fás és kevéssé ízletes. A telt, sima héj annak a jele, hogy a karalábé friss. Meg kell nézni, hogy nincsenek-e a felületén féreg rágta lyukak. A karalábét éles késsel hámozzuk, mint az almát, és darabokra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. Vastagságától függően ne főzzük 20 percnél tovább. Hűvös pincében a nyers karalábé több héten át tárolható.

    A zsenge karalábé finom rágcsálnivaló, vékony hasábokra vágva adhatjuk mártogatósnak, lehet szeletekben kirántani, reszelve megsütni fasírozottnak, és persze tölthetjük darált hússal vagy zöldséggel is.

    A karalábé mindazt tartalmazza, ami egy kora-tavaszi zöldségre jellemző. Legtöbb benne a kálium, de jó az elosztás aránya a kalciummal és a magnéziummal, hogy egymás felszívódását segítsék. Tartalmaz még számos ásványt, valamit jelentős mennyiségű A és B vitamint.

    Gyógyhatását ugyan a vitamin és ásvány anyagoknak köszönhetjük, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, amelyek elősegítik az emésztést.
    A karalábéval sikeresen harcolhatunk mindazon betegségek ellen, melyek leküzdéséhez antibiotikumok szükségesek. Ezek a gyulladásos betegségek, melyekkel szemben a leghatásosabbak a természetes gyógyszerek. Karalábé többek között a benne levő ásványoknak és az A vitaminnak köszönheti ezt a tulajdonságát.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mérgezõ mártogatós ételek

    A szennyezett salsa és guacamole mártogatók gyakran okoznak ételmérgezést az éttermekben, ezért az élelmiszer-biztonsági szakembereknek fokozottabb figyelmet kell erre fordítaniuk - állítják egészségügyi szakemberek.

    Állításuk szerint az 1998 és 2008 közötti étellel kapcsolatos megbetegedések közül majdnem minden 25. kezdõdött valamelyik mártogatóval, melyek általában nyers, felkockázott hagymát, paradicsomot, paprikát, avokádót és fûszereket tartalmaznak.

  • Kreatív reggelik gyerekeknek

    Kreatív reggelik gyerekeknekA legegyszerűbben úgy bírhatjuk rá a gyermekeket az általuk nem kedvelt ételek elfogyasztására, ha az étkezést is játékká varázsoljuk. A 4 gyermekes Anne Widya szerint nagyon fontos a tálalás egy gyermek esetében, éppen ezért a legegyszerűbb megoldásnak azt tartja, ha vidám formákat vagy rajzfilmfigurákat formázunk az élelmiszerekből. Egy vidám kis állatfigura a tányéron és máris megjön még a legválogatósabb gyermek kedve is az evéshez! Nézzétek ezeket a bájos ételkölteményeket! Próbáljátok ki ti is otthon!

  • A tarhonya a magyar konyhában

    Tarhonya - milyen szépen hangzik ez a szó. Nagysága, színe, elnevezése, de felhasználása is helyenként változik. Általában több tojásból, megfelelõ finomságú lisztbõl, sóval és vízzel gyúrják, mint a közönséges tésztát. Ezután az úgynevezett tarhonyarostán átdörzsölik, és nagyság szerint osztályozzák. A tarhonya elnevezést már egy 16. sz-i kézzel írott szakácskönyvben is megtaláljuk. A kutatók véleménye különbözõ az eredetérõl.

  • A jó magyar pálinka

    Pálinka vagy pálinkához hasonló szeszes ital? Hozzá nem értõknek a kettõ egy és ugyanaz, pedig a valóságban óriási különbség van a két nedû között. A pálinka Magyarországon termett vagy termesztett, kiváló minõségû, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül, míg a pálinkához hasonló szeszes italt tiszta szeszbõl, aromák hozzáadásával állítják elõ. A legegyszerûbben a hátcímke megfigyelésével deríthetõ ki, hogy valóban pálinkát tartalmaz-e a palack. Amennyiben az összetevõk között tiszta szesz, aroma, ízfokozó, karamell, színezék, vagy más segédanyag szerepel, csak pálinkára hasonlító szeszes italról lehet szó.

  • Tojásfestés, -díszítés

    A fogyasztásra szánt húsvéti tojásokat ételszínezékkel vagy tojásfestékkel fessük, melyek általában a fehér héjú tojásokon mutatnak jól. A festéket (hacsak nem ír mást a használati utasítás) tegyük a tojásfõzõ vízbe, és tegyünk hozzá két evõkanál ecetet, ezzel élénkebbé, teltebbé tehetjük a színeket.

    A készen kapható tojásfestékeken kívül természetes anyagokat is használhatunk a húsvéti tojásfestéshez. A vöröshagymahéjjal együtt fõzött tojások színe mélysárga lesz, a vöröskáposzta levélbe csomagolté pedig halványlila.

  • Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús

    Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhúsA különböző halak már az ősember táplálkozásának is a részét képezték. A halhús egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, teljes értékű fehérjéje, kedvező aminosav összetétele, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat (A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (Ca, Mg, P, Fe és Cu, a tengeri halak húsában jód is található, mely segíti a pajzsmirigy működését) és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

  • A tökéletes karácsonyi töltött káposzta

    A tökéletes karácsonyi töltött káposztaA karácsonyi menüből szinte sehol ne maradhat ki a tökéletes töltött káposzta. A töltött káposzta - azon kívül, hogy az egyik kedvenc ünnepi ételünk - igazi hagyományos magyar étel. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a töltött káposztát, nem is kell hozzá alkalom, hogy elkészítsük, nem csak ünnepekkor, hétköznapokkor is bármikor szívesen fogyasztjuk. Ahány ház, annyi féle szokás, így a töltött káposzták variációja is szinte megszámolhatatlan, hányan hányféleképpen készítik el, mindegyikben van egy kis plusz, ki ezt, ki azt tesz még bele ízléstől függően.

  • Megfelelõ táplálkozás, megfelelõ élelmiszerekkel

    Az egészségmegõrzés mára külön tudományággá nõtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerû táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelõen megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

    A funkcionális élelmiszer - a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint - a megfelelõ táplálkozásélettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja, és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

  • Vigyázzunk, mert nyáron könnyen romlanak az ételek

    Néhány egyszerû tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertõzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni.

    Több fertõzés kellemetlen, ám rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos következményekkel járó megbetegedések is elõfordulnak. Nyáron gyakran a szabadban sütünk-fõzünk és étkezünk, ezért megkétszerezõdik a fertõzések elõfordulása. Szerencsére azonban némi odafigyeléssel és elõrelátással a nagyobb baj megelõzhetõ. Mindenekelõtt figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs.

  • Egy fénylõ és gusztusos alma is lehet veszélyes méreg

    Tudtad, hogy akár egy fénylõ és gusztusos alma is lehet veszélyes méreg? Ha egészséges táplálkozásra adjuk a fejünket, az élelmiszerekbe jutó vegyszerekkel is számolnunk kell!

    Az egészséges étkezés elvileg azt jelenti, hogy kerülöd a károsnak mondott élelmiszereket, és olyan ételeket fogyasztasz, amelyek nem terhelik meg a szervezetet és elegendõ tápanyagot tartalmaznak. Csakhogy a dolog nem ennyire egyszerû, mert nem minden élelmiszer olyan egészséges, mint amilyennek elsõ ránézésre látszik.

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon

    A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság.

    A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.

    A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.

  • Észvesztõ cukor

    Eddig is tudtuk a cukorról és a fehér lisztrõl, hogy nem tartoznak az egészséges táplálékok közé - de mára bizonyítottá vált a magatartásra való negatív befolyásuk is.

    Elgondolkodtató két amerikai vizsgálat eredménye. Tanulási nehézségek illetve magatartászavarok miatt kisegítõ iskolába járó gyerekek egyik csoportjánál a tanárok és szülõk közremûködésével reformtáplálkozást vezettek be, míg a másik csoport szokásos módon étkezett.

  • A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseket

    A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseketA csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. A sárgabarackban is jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület.

  • A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy fejlõdését

    A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy robbanásszerû fejlõdését kétmillió évvel ezelõtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján. A csoport, amely ausztrál, brit, dél-afrikai, egyesült államokbeli és kenyai tudósokat tudhat tagjai között. A kutatók 2004 és 2009 között végeztek ásatásokat a térségben, ahol a vastag hamurétegnek köszönhetõen pontosan meghatározhatták, hogy 1,95 millió éves helyszínrõl van szó - olvasható a George Washington Egyetem honlapján.

  • Újra divatba jött az otthoni fõzés

    A fûszereket kivéve a többi termékcsoportból többet adtak el értékben is, mennyiségben is 2009. április-2010. márciusban, mint egy évvel korábban.

    Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe. Legnagyobb kategória a fûszer. Bolti eladása 8 százalékkal nõtt, egyik évrõl a másikra. Így az éves piac megközelíti a 13 milliárd forintot. Mennyiségben mínusz 4 százalékot regisztrált a Nielsen. A gyártói márkák pozíciója javult a fûszernél; ugyanis a saját márkás termékek mennyiségben mért, 30-40 százalék között mozgó piaci részesedése csökkent, egyik évrõl a másikra.

  • A sok vörös hús növeli a nõk kockázatát a szélütésre

    Nagyobb a szélütés kockázata azoknál a nõknél, akik sok vörös húst esznek - állapították meg egy tíz évig tartó, több tízezer nõ bevonásával készült tanulmány eredményeként svéd kutatók.

    A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai Susanna Larsson vezetésével 34670, 39 és 73 év közötti nõ egészségi állapotát követték nyomon 1997-tõl kezdõdõen. A tíz évig tartó követéses vizsgálat kezdetén egyik résztvevõnek sem volt kardiovaszkuláris problémája. A felmérés elemzésénél tíz csoportba osztották a nõket aszerint, hogy mennyi vörös húst fogyasztottak.

  • Jótékony a tojás,- és nem csak húsvétkor!

    Mind Európa, mind Amerika rehabilitálta a tojást 1990-ben, sõt azóta, annak táplálkozás- és egészségtani elõnyeit hangsúlyozza. Magyarországon azonban a lakosság még mindig kevés információhoz jut a tojás modern táplálkozásban elfoglalt helyérõl.

    Az 1980-as évektõl a tojásfogyasztási szokások jelentõsen megváltoztak a nyugati minta hatására, ahol akkoriban a tojást koleszterinszint növelõ ételként "bélyegezték" meg. Kevesen tudják, hogy a tudomány igen sokoldalú felhasználási lehetõségekkel bír a tojást illetõen.

  • Túl stresszes az életünk

    Az elkövetkezõ évtized legsúlyosabb népegészségügyi problémájaként emlegetett munkahelyi stresszbõl hazánkban sincs hiány. Tízbõl négy magyar munkavállaló túl stresszesnek és megerõltetõnek találta munkáját. Ahogy az elhízásban, úgy a munkahelyi stresszben sem maradunk el az uniós átlagtól - derül ki egy nemzetközi felmérésbõl. Az Európai Unió munkavállalóinak jelentõs hányada úgy látja, hogy állásának komoly árnyoldala is van: a válaszadók 41 százaléka szerint munkája túl megerõltetõ és idegõrlõ, 21 százalékuk úgy érzi ...

  • A zeller számos jótékony hatása az egészségre

    A zeller az egyik legtöbbet használt zöldség a háztartásokban, bár sokan csak a levesek ízesítésére használják, és azután kidobják, azonban számos jótékony hatással rendelkezik, ami miatt érdemes többet fogyasztanunk belõle. Nálunk a középkorban vált népszerûvé, de nem csak azért, mert remek fûszernövény, hanem számos jótékony hatást tulajdonítottak neki a gyógyászatban. Azonban ma már nem csak a népi gyógyászat leírásaira kell támaszkodnunk, mert bizonyítottan nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre ennek a növénynek.

loading...