A gyulladás szervezetünk normális reakciója a sérülésekre. Annak ellenére azonban, hogy természetes védelmi mechanizmusnak számít, krónikussá válása esetén betegségek kialakulásához is vezethet. A birminghami Alabama Egyetem kutatói szerint a gyulladás egyik ellenszere a megfelelõ táplálkozás lehet. Az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Még az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz, ami szív-érrendszeri és anyagcsere betegségekhez vezethet. A fogyással azonban csökkenthetõ a gyulladás, ezért Whitt szerint a megfelelõ gyulladásellenes élelmiszerek jelentik a megfelelõ megoldást. A szakértõ szerint a következõ élelmiszerek tartoznak ebbe a csoportba: a citrusfélék (a C- és E-vitaminok alapvetõ antioxidánsok), a sötétzöld leveles zöldségek (K-vitaminban gazdagok), a paradicsom (a színét adó likopin erõs antioxidáns) és omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek.
Whitt azt is hozzátette, hogy a gyulladásellenes élelmiszerek fogyasztása egyáltalán nem ijesztõ feladat. A szakértõ szerint apró lépésekkel érdemes haladni, például a zöld leveles zöldségeket salátákba lehet keverni, vagy egy kevés egészséges élelmiszert lehet adni a reggelinkhez. Whitt szerint az is fontos, hogy több friss élelmiszert próbáljunk fogyasztani a feldolgozott és olajban sült ételek helyett. Ezáltal bizonyos gyógyszerek használatának szükségességét is visszaszoríthatjuk.