Ez a mennyiség különösebb megerõltetés nélkül beilleszthetõ mindenkinek a táskájába és az étrendjébe, életkortól, foglalkozástól, munkában eltöltött órák mennyiségétõl függetlenül. A hazai gyümölcsök mellett trópusi országok gyümölcseit is szívesen fogyasszuk. Ilyen például a banán is.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az egészséges táplálkozásban:
- Kedvezõ esetben a szénhidrátok teszik ki az ember napi energia-felvételének 50-60%-át. Ebbõl csupán a napi összes energiaszükséglet 10 %-a fedezhetõ egyszerû szénhidrátokból - cukor különbözõ formái - míg a többit az összetett szénhidrátokat tartalmazó nyersanyagokból kell fedezni, úgymint teljes õrlésû gabonafélék, pékárúk, zöldségek és gyümölcsök, mint például a banán.
- Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-fõzelék- és gyümölcsfogyasztás. A felnõtt magyarországi lakosság számára, a táplálkozási ajánlás 6-11 egység fogyasztását javasolja naponta e nyersanyagcsoportból. 1 egység például 1 db közepes banánt jelent.
Sportolásnál:
- A banán frissen és aszalva egyaránt sok gyümölcscukrot tartalmaz. Ez az oka annak, hogy a sportolók verseny elõtt, sõt még verseny közben is gyakran esznek banánt.
- A banán magas kálium és cukor tartalma miatt segíti az izmok és az idegrendszer mûködését így hosszan tartó szellemi és fizikai aktivitás esetén fogyasztása javasolt.
Csecsemõtáplálásban:
- A gyümölcs banán ritkán okoz allergiás reakciót, ezért a kisbabák egyik leghamarabb bevezetett szilárd táplálékainak egyike.
Emésztõrendszerre gyakorolt hatása:
- Az éretlen gyümölcs olyan keményítõt tartalmaz, amelyet a vékonybél enzimjei nem képesek megemészteni, ezért a vastagbélbe jutva fokozza a bélgázképzést.
- Bizonyos kutatási eredmények arra mutatnak, hogy az élelmi rostokban gazdag étrend ami pl. zöldségbanánban található, csökkenti a gyomor- és bélrák elõfordulási arányát.
- A banánnak kimutatták bélrendszerre gyakorolt nyugtató hatását. Egyes adatok szerint fokozzák a sejtképzõdést és a védõ hatású nyák termelõdését a gyomor nyálkahártyájában.
- Hasmenéses állapot kezelésében is jelentõs szereppel bír a banán, mivel a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához nélkülözhetetlen káliumban igen gazdag.
- Más emésztõrendszeri probléma kezelésében is ajánlott, a bevezetõ diéta részeként banán fogyasztása, ez pedig a gyomorhurut, illetve a gyomorrontás. Egyrészt magas ásványi anyag tartalma, másrészt viszonylag magas energia tartalma teszi indokolttá használatát a kezelésben.
Ízületi problémákban:
- Reumás ízületi gyulladásban is jótékony hatással bírnak a teljes õrlésû gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása. A banánnak e kórképben történõ bevezetését magas rost-, kálium-, és C-vitamin tartalma indokolja.
Szív- és érrendszeri hatásai:
- A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos ásványi anyagok bevitele hasznos a magas vérnyomás kezelésében. Ilyen ásványi anyag a kálium, mely fõ forrásai között találjuk a banánt, a paradicsomot és például a zöldborsót.
- Érdemes odafigyelni arra, hogy akik rendszeresen szednek vízhajtó gyógyszereket, azok számára folyamatos kálium bevitelrõl is gondoskodni kell. Ez gyógyszeres úton illetve megfelelõ nyersanyag-válogatás segítségével történik. Itt szintén helye van a banánnak.
Macskajaj esetén:
- Néha megeshet, hogy kirúgunk a hámból. A másnaposság kezelésére is kiválóan megfelel e gyümölcs. A banánturmix (banán+tej+méz) pótolja a fokozott vizeletürítéssel elvesztett káliumot, a méz pedig emeli a túl sok alkohol miatt csökkent vércukorszintet.
Veseproblémákban:
- Egyes vese megbetegedések, illetve a vesetranszplantáció után, bizonyos tápanyagok - fehérje, és ásványi anyagok, például kálium, foszfor - mennyiségét a táplálkozásban korlátozni kell, ezért a banán fogyasztása ezekben az elváltozásokban magas kálium és foszfortartalma miatt kerülendõ.
Idegrendszerre gyakorolt hatása:
- A növények hatásait nem csak alakunk karbantartása miatt érdemes fogyasztani. Vannak olyan zöldségeink, gyümölcseink melyek segítségével visszanyerhetjük lelki egyensúlyunkat, belsõ harmóniánkat. Ilyennek a gabonafélék - zab, búza, árpa, rizs - , vagy a gyümölcsök közül többek közt a banán.
A zöldség- és fõzelékfélék, gyümölcsök változatosan felhasználhatók étrendünkben kis- és fõétkezések részeként, különbözõ leves, köret, feltét, saláta, mártás valamint ital formájában.