2024.04.23. - Béla

A banán egészségügyi elõnyei

A banán egészségügyi elõnyei
A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Ha naponta legalább háromtenyérnyi zöldséget vagy gyümölcsöt elfogyasztunk, már sokat törõdtünk egészségünkkel.

Ez a mennyiség különösebb megerõltetés nélkül beilleszthetõ mindenkinek a táskájába és az étrendjébe, életkortól, foglalkozástól, munkában eltöltött órák mennyiségétõl függetlenül. A hazai gyümölcsök mellett trópusi országok gyümölcseit is szívesen fogyasszuk. Ilyen például a banán is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A trópusi országokban õshonos gyümölcs. Igen édes, magas cukortartalmú. Általában nyersen fogyasztjuk, önmagában vagy gyümölcssalátákban, bár készíthetõ kissé megsütve, vagy flambírozva, barna cukorral, pálinkával, rummal. Egész évben kapható, tápláló gyümölcs.

Az egészséges táplálkozásban:

- Kedvezõ esetben a szénhidrátok teszik ki az ember napi energia-felvételének 50-60%-át. Ebbõl csupán a napi összes energiaszükséglet 10 %-a fedezhetõ egyszerû szénhidrátokból - cukor különbözõ formái - míg a többit az összetett szénhidrátokat tartalmazó nyersanyagokból kell fedezni, úgymint teljes õrlésû gabonafélék, pékárúk, zöldségek és gyümölcsök, mint például a banán.

- Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-fõzelék- és gyümölcsfogyasztás. A felnõtt magyarországi lakosság számára, a táplálkozási ajánlás 6-11 egység fogyasztását javasolja naponta e nyersanyagcsoportból. 1 egység például 1 db közepes banánt jelent.

Sportolásnál:

- A banán frissen és aszalva egyaránt sok gyümölcscukrot tartalmaz. Ez az oka annak, hogy a sportolók verseny elõtt, sõt még verseny közben is gyakran esznek banánt.

- A banán magas kálium és cukor tartalma miatt segíti az izmok és az idegrendszer mûködését így hosszan tartó szellemi és fizikai aktivitás esetén fogyasztása javasolt.
Csecsemõtáplálásban:

- A gyümölcs banán ritkán okoz allergiás reakciót, ezért a kisbabák egyik leghamarabb bevezetett szilárd táplálékainak egyike.
Emésztõrendszerre gyakorolt hatása:

- Az éretlen gyümölcs olyan keményítõt tartalmaz, amelyet a vékonybél enzimjei nem képesek megemészteni, ezért a vastagbélbe jutva fokozza a bélgázképzést.

- Bizonyos kutatási eredmények arra mutatnak, hogy az élelmi rostokban gazdag étrend ami pl. zöldségbanánban található, csökkenti a gyomor- és bélrák elõfordulási arányát.

- A banánnak kimutatták bélrendszerre gyakorolt nyugtató hatását. Egyes adatok szerint fokozzák a sejtképzõdést és a védõ hatású nyák termelõdését a gyomor nyálkahártyájában.

- Hasmenéses állapot kezelésében is jelentõs szereppel bír a banán, mivel a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához nélkülözhetetlen káliumban igen gazdag.

- Más emésztõrendszeri probléma kezelésében is ajánlott, a bevezetõ diéta részeként banán fogyasztása, ez pedig a gyomorhurut, illetve a gyomorrontás. Egyrészt magas ásványi anyag tartalma, másrészt viszonylag magas energia tartalma teszi indokolttá használatát a kezelésben.

Ízületi problémákban:

- Reumás ízületi gyulladásban is jótékony hatással bírnak a teljes õrlésû gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása. A banánnak e kórképben történõ bevezetését magas rost-, kálium-, és C-vitamin tartalma indokolja.

Szív- és érrendszeri hatásai:

- A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos ásványi anyagok bevitele hasznos a magas vérnyomás kezelésében. Ilyen ásványi anyag a kálium, mely fõ forrásai között találjuk a banánt, a paradicsomot és például a zöldborsót.

- Érdemes odafigyelni arra, hogy akik rendszeresen szednek vízhajtó gyógyszereket, azok számára folyamatos kálium bevitelrõl is gondoskodni kell. Ez gyógyszeres úton illetve megfelelõ nyersanyag-válogatás segítségével történik. Itt szintén helye van a banánnak.
Macskajaj esetén:

- Néha megeshet, hogy kirúgunk a hámból. A másnaposság kezelésére is kiválóan megfelel e gyümölcs. A banánturmix (banán+tej+méz) pótolja a fokozott vizeletürítéssel elvesztett káliumot, a méz pedig emeli a túl sok alkohol miatt csökkent vércukorszintet.
Veseproblémákban:

- Egyes vese megbetegedések, illetve a vesetranszplantáció után, bizonyos tápanyagok - fehérje, és ásványi anyagok, például kálium, foszfor - mennyiségét a táplálkozásban korlátozni kell, ezért a banán fogyasztása ezekben az elváltozásokban magas kálium és foszfortartalma miatt kerülendõ.
Idegrendszerre gyakorolt hatása:

- A növények hatásait nem csak alakunk karbantartása miatt érdemes fogyasztani. Vannak olyan zöldségeink, gyümölcseink melyek segítségével visszanyerhetjük lelki egyensúlyunkat, belsõ harmóniánkat. Ilyennek a gabonafélék - zab, búza, árpa, rizs - , vagy a gyümölcsök közül többek közt a banán.

A zöldség- és fõzelékfélék, gyümölcsök változatosan felhasználhatók étrendünkben kis- és fõétkezések részeként, különbözõ leves, köret, feltét, saláta, mártás valamint ital formájában.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!