2024.04.24. - György

Az ananász kedvezõ hatása az egészségünkre

Az ananász kedvezõ hatása az egészségünkre
A rendkívül karakteres ananász szerencsére ma már frissen is elérhetõ, nem csak konzerv formában. Felhasználási területe igen változatos; a hidegkonyhai készítményektõl az ételdíszeken át az ananászos garnélarákig sok minden készíthetõ belõle. Az ananász édeskés, finom, lédús gyümölcs, 100 grammja 56 kcal energiát tartalmaz. Az ananász mérete igen változatos lehet, a 15-20 dkg-ostól egészen a több kilós nagyságig terjedhet. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevû (fehérjebontó) enzimnek köszönhetõen a legegészségesebb gyümölcsök egyike.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ananász többféle kedvezõ hatást gyakorol az egészségünkre, mivel A, B és C-vitamint, folsavat, káliumot, cukrot, gyümölcssavat és rostanyagot tartalmaz. Folsavtartalma a vörös és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék képzõdésénél játszik szerepet. Az ananász értékes tulajdonsága a benne található bromelin enzim is, amelynek a fehérje emésztésében van szerepe, és segítséget nyújt a zsír elégetésében.

Az ananászkonzervben már nincs bromelin fehérjebontó enzim, mert az a hõkezelés során elvész. Étkezés közben érdemes ananászlét fogyasztani, mert segíti az emésztést és csökkenti a vér savtartalmát. Emésztési zavarok esetén szintén ajánlott az ananászlé.
Egyes kutatások szerint az ananász jó hatással van az immunrendszer mûködésére, és növeli a test ellenálló képességét. Különösen jó tulajdonsága az, hogy fogyasztható még akkor is, ha a beteg gyomor már szinte semmit nem tud elviselni.

Az ananász jó kiegészítõje a különféle fogyókúrás étrendeknek, és a tisztítókúrák elmaradhatatlan gyümölcse, mivel fogyasztása után a szervezetbõl gyorsan ürülnek a méreganyagok. Ha friss ananászt vásárolunk, akkor kellemes illatút válasszuk, mert az már kellõképpen érett és elég édes lehet.

Az ananászt többféleképpen fogyaszthatjuk:

- Ivólét készíthetünk belõle, azt keverhetjük más zöldségek és gyümölcsök levével (répa, alma, barack). Az ivólékészítéshez használjunk centrifugát.

- Ha salátát készítünk belõle, hámozzuk meg, és daraboljuk össze, de figyeljünk arra, hogy az értékes leve ne menjen veszendõbe.

- A reformkonyha egyre gyakrabban használja e rendkívül elõnyös gyümölcsöt sajtokhoz, köretekhez, szárnyas húsokhoz. Grillsütõben néhány perc alatt ízletes grillezett ananász készíthetõ, de az ínyencek kipróbálhatják az ananászos garnélarákot is. A konzervananász tápértéke elenyészõ a friss gyümölcséhez képest.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!