2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az ideális reggeli összetétele

Az ideális reggeli összetétele
A táplálkozási szakértõk azt javasolják, ébredés után legfeljebb egy órát várjunk a reggelivel, és lehetõleg rostokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, így hosszú idõ elteltével leszünk csak éhesek.

Sokan azzal a kifogással hagyják ki a legfontosabb étkezést, a reggelit, hogy azért nem esznek ébredés után, mert akkor éhesebbek, mintha semmit nem is ettek volna reggelire. Ennek az oka, hogy az emberek többsége helytelenül reggelizik. Az egyik fõ probléma, hogy kevés fehérjét fogyasztunk a reggeli során.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy tál gabonapehely tejjel jó választásnak tûnhet, de annak tudatában, hogy egy pohár tej csak nyolc gramm fehérjét tartalmaz, igen csekély fehérjét viszünk a szervezetünkbe. Mivel a testünk a szénhidrátot gyorsabban emészti meg, nem csoda ha a gabonapehely elfogyasztása után kis idõ elteltével újra éhesek leszünk. A szakértõk azt ajánlják, hogy tojást pirítóssal esetleg mandula- vagy mogyoróvajat fogyasszunk az elsõ étkezés alkalmával, így gazdagon feltöltjük szervezetünket fehérjével, és csak késõbb leszünk éhesek.

Minél cukrosabb gabonapelyhet választunk, annál hamarabb leszünk éhesek. A táplálkozási szakértõk azt ajánlják, hogy reggel legalább öt gramm rostot vigyünk a szervezetünkbe. Ennek ellenére nem kell felhagyni a gabonapehellyel, amennyiben hozzáadunk lenmagot vagy más magvakat vagy rostban gazdag gyümölcsöt. Amennyiben a lenmag mellett döntünk, jobb, ha összetörjük mozsárban vagy megõröljük kávédarálóban, mert úgy hatékonyabban fejti ki a hatását.

A reggel elfogyasztott joghurtnak legfeljebb két százalék zsírt kellene tartalmaznia, és az éhség kitolása érdekében adhatunk hozzá esetleg diót, mandulát. Egy jó reggeli alacsony zsírtartalmú joghurttal és magas rozstartalmú gabonával és bogyós gyümölcsökkel, nem tartalmaz sok zsírt, ezért is megfelelõ táplálék napindításkor. Csak gyümölcsöt reggelizni nem jó megoldás

Sokan abban látják az egészséges reggeli megoldását, hogy kevés gyümölcsöt esznek reggelire, ezáltal vitaminokkal indítják a napot. Nem rossz ötlet, de ha csak gyümölcsöt reggelizünk, akkor kevesebb energiát tudunk termelni, hiszen a gyümölcsök alacsony kalóriatartalmúak – arról nem is beszélve, hogy megemeli a gyomorsav szintjét.

A szakértõk azt javasolják, hogy ébredés után maximum egy órát várjunk a reggeli elfogyasztásával, ugyanis ha többet várunk éhesebbek leszünk. Az éjszakai alvás során, amikor is 7-8 órán keresztül nem táplálkozunk a szervezetünk lemerül, ezért fontos a reggeli és annak milyensége. Fontos, hogyha nem is tartunk be minden szabályt a reggelit illetõen, a hibáinkat minimalizáljuk az éhségrohamok és a gyomorbántalmak elkerülése érdekében. A táplálkozási szakértõk szerint bármilyen reggeli jobb, mint a semmilyen.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!