2024.03.29. - Auguszta

Thai tésztadiéta - nem minden esetben hizlal a tészta

Thai tésztadiéta - nem minden esetben hizlal a tészta
A különféle ízes tésztareceptek új színt visz a hétköznapokba, szépítenek és élénkítenek, testünk energiaraktárait pedig épp kellõ mértékben töltik fel, ha odafigyelünk a mennyiségre. Személyenként 6-8 dkg száraztésztát fõzzünk ki, ennyi szénhidráttól épp jóllakunk, és nem kell amiatt aggódnunk, hogy a felesleges mennyiség zsírként rakódik le. Az ázsiai ételek jellemzõ fûszerei: chilipaprika, gyömbér, fokhagyma, kurkuma külön-külön és együtt is természetes fogyasztószerek, mivel tágítják az ereket, fokozzák a vérkeringést, gyorsítják az anyagcserét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Jó hatással vannak az ízületekre, emellett immunerõsítõ, antibakteriális hatásúak. A thai fogások egyik alapja, a friss lime-lé jellegzetes ízével nem csupán az ételek kellemesen savanykás aromáját adja, hanem C-vitamint is tartalmaz (kevesebbet ugyan, mint a citrom), és mint minden citrusféle, zsírbontó, méregtelenítõ és bõrtisztító. Aki meg szeretne szabadulni a felesleges zsírpárnáktól és feszesebb, tisztább bõrre vágyik, ajánlott reggel éhgyomorra egy nagy pohár frissen facsart citruslevet innia (citrom/lime/grapefruit) ásványvízzel vagy lúgos vízzel keverve, és a minél hatékonyabb súlyvesztés érdekében ezt minden fõétkezés elõtt megismételnie.

Az ázsiai tészták azért mûködnek jól a „tésztadiétában”, mert sok rost- és vitamindús, lúgosító zöldséggel, zöldfûszerrel ellensúlyozzák a savas kémhatású fõtt tésztát, így járulnak hozzá a sav-bázis egyensúly szintben tartásához, mely a kívánt testsúly elérésének elengedhetetlen feltétele. Ideális esetben a lúgos kémhatású tápanyagoknak (zöldség, gyümölcs, préselt levek, fûszernövények, ásványvíz, lúgos víz, zöld- és gyógyteák, stb.) négyszeres mennyiségben kellene a napi étkezésben jelen lenniük, mint a savasaknak (kenyér, péksütemény, tészta, rizs, tejtermék, tojás, hús, hal, kávé, cukor).

Érdemes megbarátkozni az ázsiai konyhára jellemzõ növényi „tejekkel” is, mint a szójatej vagy a kókusztej. Amellett, hogy pompásan összefogják az ízeket, karcsúbbak, könnyedebbek, mint az állati eredetû tejek, emellett sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

A szójánál ki kell emelnünk rost, lecitin, kalcium és fitoösztrogén („növényi hormon”) tartalmát, mely pozitív hatást gyakorol a nõi hormonháztartásra, a menstruációs ciklusra, közérzetünkre a menopauza alatt és azután. Ha egy ételt eleve hússal készítünk, emésztési szempontból is elõnyösebb, ha tejet, tejszínt, tejfölt már nem teszünk bele. Bátran próbáljuk ki a receptet növényi tejjel, ami lúgosságával ellensúlyozza a hús, rizs, tészta savasságát (míg az állati eredetû tejek, tejtermékek szintén savasak).

Bár a mennyiségek betartásával ez a tészta este sem fog súlykrízist okozni, mégis lehetõleg addig együk, amíg az étkezést követõ szellemi vagy fizikai tevékenységgel le tudjuk pörgetni a bevitt szénhidrátot.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!