Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az ázsiai tészták azért mûködnek jól a „tésztadiétában”, mert sok rost- és vitamindús, lúgosító zöldséggel, zöldfûszerrel ellensúlyozzák a savas kémhatású fõtt tésztát, így járulnak hozzá a sav-bázis egyensúly szintben tartásához, mely a kívánt testsúly elérésének elengedhetetlen feltétele. Ideális esetben a lúgos kémhatású tápanyagoknak (zöldség, gyümölcs, préselt levek, fûszernövények, ásványvíz, lúgos víz, zöld- és gyógyteák, stb.) négyszeres mennyiségben kellene a napi étkezésben jelen lenniük, mint a savasaknak (kenyér, péksütemény, tészta, rizs, tejtermék, tojás, hús, hal, kávé, cukor).
Érdemes megbarátkozni az ázsiai konyhára jellemzõ növényi „tejekkel” is, mint a szójatej vagy a kókusztej. Amellett, hogy pompásan összefogják az ízeket, karcsúbbak, könnyedebbek, mint az állati eredetû tejek, emellett sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
A szójánál ki kell emelnünk rost, lecitin, kalcium és fitoösztrogén („növényi hormon”) tartalmát, mely pozitív hatást gyakorol a nõi hormonháztartásra, a menstruációs ciklusra, közérzetünkre a menopauza alatt és azután. Ha egy ételt eleve hússal készítünk, emésztési szempontból is elõnyösebb, ha tejet, tejszínt, tejfölt már nem teszünk bele. Bátran próbáljuk ki a receptet növényi tejjel, ami lúgosságával ellensúlyozza a hús, rizs, tészta savasságát (míg az állati eredetû tejek, tejtermékek szintén savasak).
Bár a mennyiségek betartásával ez a tészta este sem fog súlykrízist okozni, mégis lehetõleg addig együk, amíg az étkezést követõ szellemi vagy fizikai tevékenységgel le tudjuk pörgetni a bevitt szénhidrátot.