2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Zsírégetõ hatású gyümölcsünk: a citrom

Zsírégetõ hatású gyümölcsünk: a citrom
A citrom zsírégetõ hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromban található citromsav az emésztõrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép az ott lévõ egyéb savakkal és enzimekkel.

Így a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést. A citromos víz fogyasztása tisztítja a vastagbelet, és segít megszabadulni a salakanyagoktól. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás kilókban is mérhetõ változást okoz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A citromban lévõ vitaminok, ásványi anyagok és savak támogatják a szervezet zsírbontó folyamatait, így a citrom fogyasztása gyorsítóan hat a zsírégetésre. Tanulmányok kimutatták, hogy a citrom magas savtartalmának köszönhetõen csökkenti az elfogyasztott ételben lévõ cukrok (szénhidrátok) felszívódását.

A citromban található pektin vízzel elegyedve sûrû, kocsonyaszerû tömeggé lesz, ami fokozza a telítettség érzést és csökkenti az éhséget.

Érdekes, hogy egy olyan savanyú gyümölcs, mint a citrom, hogyan lehet mégis lúgosító hatású. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy noha a citrom valóban savas, alacsony cukortartalmának köszönhetõen az emésztést követõen mégis lúgosító hatású lesz.

A savas vagy lúgos hatás megítélésében nem maga az élelmiszer savassága vagy lúgossága a mérvadó, hanem az, hogy az emésztést követõen milyen hatást vált ki. A citromhoz hasonló lúgosító hatás az almaecetre is igaz; az emésztést követõen az almaecet is lúgosító hatású lesz!

A citrom hatása, általános jótékony tulajdonságai:

- Magas C vitamin tartalma miatt erõsíti az immunrendszert,
megelõzi a meghûléses betegségeket, csökkenti azok tüneteit.
- Bioflavon-tartalmának köszönhetõen vértisztító hatású,
és regenerálja a véredényeket.
- Serkenti az emésztést, erõsíti a gyomorfalat.
- Lúgosító hatású, és kiválóan oltja a szomjat.
- Segíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürítését.
- Szépíti a bõrt, csökkenti a haj és fejbõr zsírosodását.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!