rss
  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

  • A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

    Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik: megszünteti az orrdugulást, nátha, köhögés és megfázásos betegségek esetén nélkülözhetetlen, gyomorerõsítõ, bélféregûzõ, étvágygerjesztõ, vércukor-szintcsökkentõ, vizelethajtó hatású. Frissen, kapszula vagy illóolajos változatban használhatjuk még szemölcsre, reumára és migrénre is. A népi gyógyászaton kívül, jótékony hatásait az orvostudomány is igazolta.

    A tavasz közeledtével ajánlott egy kéthetes hagymakúrát tartani, mivel kiválóan méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával hozzájárulunk a daganatos megbetegedések megelõzéséhez, regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit, vértisztító hatásának köszönhetõen pedig szebbé varázsolja a bõrt.


    Táplálkozás szakértõk nem gyõzik hangsúlyozni, hogy nagymértékben serkenti a vesemûködést, kitisztítja a szervezetbõl a salakanyagokat, antioxidánsokban gazdag, védi a szív- és érrendszert, étvágygerjesztõ, ráadásul az atherosclerosis, vagyis az érelmeszesedés legjellemzõbb formája ellen is hatásosnak bizonyult.

    Az utóbbi évek kutatásai azt igazolták, hogy a vastagbéldaganat megelõzésben is rendkívül jótékony hatása van, mivel fokozza az emésztõnedvek termelését. Fogyasztásával azonban az epe-, és májbántalmakkal küszködõknek jobb óvatosan bánni, mivel esetükben emésztési rendellenséget vagy gyomorfájást okozhat. A hagymalé, kevés almaecettel és mézzel keverve az egyik leghatásosabb természetes gyógyszer a különféle bõrbántalmak ellen, pl. a fogamzásgátló használata következtében kialakult bõrfoltok esetén is csodákra képes.

    Gyógyhatásait elsõsorban az illóolajában található fitoncidáknak köszönhetjük. Antibiotikumos kezelés helyett érdemes a hagyma természetes gyógyhatásait igénybe venni, ráadásul mellékhatásokkal sem rendelkezik!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kis odafigyeléssel el lehet kerülni a gombamérgezést

    Az étrendünket gazdagító gombás ételek mindig is a konyhák remekmûvei közé tartoztak. Az erdei sétáink alkalmával begyûjtött vagy a piacok bejárata elõtt vásárolt ellenõrizetlen gombákból készített fejedelmi lakomákból, ha nem vigyázunk, utolsó vacsora is lehet. A gombáknak nagyon magas a víz- és fehérjetartalmuk. Ez kitûnõ táptalaj a méreganyag-termelõ baktériumok számára. Ez a magyarázata annak, hogy a belõlük készített ételek aránylag gyorsan megromlanak.

  • Mostohagyereknek számít a bioélelmiszer

    Négybõl három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásukon a jövõben sem kívánnak változtatni. A hazai vásárlók a biológiailag ellenõrzött minõséget fõként zöldség- és gyümölcs-, kenyér és ivólevek vásárlásakor tartják szem elõtt. A GfK Hungária legutóbbi felmérésében kutatta a bioélelmiszerek vásárlási gyakoriságát és a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minõségû termékkategóriákat is.

  • Szex és az ételek (+18) Erotikus képekkel!

    Bár a különbözõ kultúrák növényi és állati táplálékok egész sorát tartják afrodiziákumnak, a modern orvos- és táplálkozástudomány eddig egyetlen élelmiszerrõl sem támasztotta alá klinikai kísérletekkel vágykeltõ voltát.

    Sokszor azonban a hit is elegendõ, hogy bizonyos ételek vágykeltõ hatása mûködjön. Az afrodiziákum elnevezést a görög mitológia szerelemistennõje, Afrodité ihlette, akinek vonzerejével sem ember, sem isten nem vetekedhetett. A mondák szerint léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása vágyserkentõként, afrodiziákumként hatott az emberi szervezetre.

  • 5 étel a mellrák ellen

    A mellrák a nõket fenyegetõ halálokok között továbbra is az elsõ helyen áll. Ugyanakkor talán ez az egyetlen olyan rákos megbetegedés, amelynek kockázatát egy kis odafigyeléssel és egészséges életvitellel szinte a nullára csökkenthetjük. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a mammográfiai szûrések fontosságát: a korai felismerés akár életeket menthet! A mellrák megelõzéséért azonban az egészséges életvitellel, a megfelelõ táplálkozással is sokat tehetünk.

  • Csapjuk be a hasunkat!

    Legkönnyebben úgy akadályozhatjuk meg, hogy túl sokat együnk, ha étkezések elõtt olyan ételeket fogyasztunk elsõ fogásként, amik kitöltik a gyomrot, laktatóak, ugyanakkor kalóriában szegények. Ennek legegyszerûbb módja, ha étkezés elõtt megeszünk egy almát, vagy ha elsõ fogásnak kalóriaszegény levest, pl. egy könnyû zöldséglevest fogyasztunk. Az is remek választás, ha egy könnyû salátát készítünk. Színes, a szemet is laktató, nagy salátástálat válasszunk, és lehetõleg mellõzzük a salátaönteteket.

  • Még sem egészségtelen a burgonya?

    A szõlõlé a magas cukortartalma miatt lehet elrettentõ. Annyira azért mégse ijedjünk meg tõle, hiszen az édes gyümölcslé fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet és a vérnyomásunkat is.

    A burgonyát legyen akár sütve, vagy vajasan, szinte kivétel nélkül mindenki szereti. Az olajos gyorséttermi hasábburgonya azonban nem kimondottan fér bele egy egészséges étrendbe. De ha eltüntetjük az extra zsírt, a fõtt krumpli például rendkívül egészséges, C és B6 vitaminokban, magnéziumban és kalciumban gazdag táplálék lehet.

  • Tudta-e, hogy...

    a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását és azt, hogy hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat vagy azt, hogy a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban állnak egymással: együttes egészségvédõ hatásuk sokkal nagyobb, mint az egyes anyagok külön-külön megnyilvánuló védõhatásának összege, azaz jelentõs mértékben fokozzák egymás hatását?

  • Nem a sörtõl nõ a sörhas

    A sör, azaz a folyékony kenyér a közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem hizlal, hanem egyenesen fogyaszt – vélik lengyel kutatók.

    Ám mielõtt a sörkedvelõk túlzottan fellelkesülnének, nem árt tudni, hogy súlycsökkentõ hatását eleddig még csupán a patkányokon sikerült megfigyelni - olvasható a JNews címû orosz nyelvû hírportálon. A Varsói Nemzeti Közegészségügyi Intézet által végzett kísérletek során a kutatók eredetileg a sörnek a magas vérnyomásban szenvedõ betegekre gyakorolt hatását kívánták vizsgálni.

  • Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyás

    Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyásTudtad, hogy több mint egy tucat olyan étel létezik, melyek csökkentik az étvágyat és a cukor iránti éhséget, felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat, és segítik a fogyást? Ráadásul sokaknak ezek közül egyéb egészségjavító hatásuk is van. 1. Tojás – Felejtsd el a reggeli bagettet vagy vajas kenyeret! A tojás tele van proteinnel, amely telítettség érzetet biztosít, így sokkal tovább bírjuk étkezés nélkül. Ráadásul a protein segít a vércukorszint szinten tartásában, így előzve meg, hogy ránk törjön a hirtelen éhség.

  • Miért érdemes kínai étteremben enni?

    A kínai étel sokunk nagy kedvence, mert ízletes és viszonylag olcsó. Azt a benyomást is keltik, hogy egészségesek, mert sok zöldséget kínálnak, és kevés zsiradékot.

    Ez mind igaz is, de csak akkor, ha hagyományos kínai módon fõzik meg õket. A nyugati típusú kínai éttermek azonban módosítják az ételeket a mi ízlésünkhöz, ezért így már nem is annyira egészséges az étek. A nyugat kínai éttermek kínálnak elõételt, sült rizst, vajban forgatott húst és édes szószokat is. Az egészséges étkezés jegyében a hely kiválasztása némi megfontoltságot igényel.

  • Inkább fehér, és ne zöld teát fogyasszunk

    Bár fekete teát már nagyon régóta iszunk, a zöld és fõleg a fehér tea, nem is olyan régóta ismert Magyarországon. Vajon igaz az, hogy a fehér tea még a zöldnél is egészségesebb?

    A fehér, zöld és fekete tea ugyanarról a növényrõl származik (Camellia sinensis), csak a fehér tea a növény még ki nem nyílt rügyeibõl, míg a zöld tea az érettebb, kinyílt levelekbõl készül. A fekete tea is az érett, kinyílt levelekbõl készül, de egy szabályozott fermentációs folyamaton esik át, amely a sötét színét eredményezi.

  • A repülésnek vannak egészségügyi veszélyei!

    2000 októberében egy 28 éves lány húsz órás, jóformán végigaludt repülés után mélyvénás trombózist kapott, és maghalt. A légitársaságok sokáig tagadták, hogy létezne bármiféle összefüggés a hosszabb (15-20 órás) repülõutak, illetve a mélyvénás trombózis között, ám az elmúlt években az úgynevezett "turistaosztály-szindrómában" meghalt betegek hozzátartozói perek tucatjait indították az érintett vállalatok ellen.

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • Laktató vega ételek! Van ilyen?

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy fajtája a vegetáriánus táplálkozásnak. Ismerjük meg mit is tartalmazz ez az egészséges életmód.

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy arany középút, hiszen a vegetáriánus táplálkozásnak egy olyan formája ahol a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül tejet és különbözõ tejtermékeket is fogyasztanak. Így az állati eredetû élelmiszerek nincsenek teljesen kizárva, épp ezért sokkal egészségesebb, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás ahol csak növényi eredetû élelmiszerek fogyaszthatók.

  • Tévhitek a burgonyachips-rõl - nem védjük a chips-t

    Budapest - Az ünnepek közeledtével gyakrabban kerül burgonya chips az asztalunkra. A chips-rõl több alaptalan tévhit forog közszájon. Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács most bebizonyítja, hogy mindez pusztán hiedelem.

    Nem igaz, hogy hízunk tõle! A burgonyachips valóban az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ám egy magyar fogyasztó évente még 500 g chips-et sem eszik meg, miközben egy angol 12-13-szor ennyit. A hazai fogyasztó az energiabevitelének csak 0,25%-át fedezi chips-bõl, azaz a chips szinte egyáltalán nem tehetõ felelõssé az elhízásért.

  • Tavaszi salátaötletek

    Tavaszi salátaötletekTavasszal nemcsak kinti programokban dúskálunk, hanem szerencsére friss, vitamindús alapanyagokban is. Használjuk ki a piacok adta lehetőséget, és készítsünk el néhány finom fogást! Tavasszal rengeteg zöldség kerül a boltok polcaira, a piacok standjaira. Élmény válogatni a színesebbnél színesebb áruk közül, hiszen ilyenkor már a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is kielégítő. Épp ezért érdemes több salátát fogyasztani, variálni ezeket a finom ételeket. Ehhez adunk most két tavaszköszöntő ötletet!

  • A leveszöldségeket is eltehetjük télire

    A leveszöldségeket is eltehetjük télireA leveszöldség eltevése azért hasznos, mert télen sokkal drágább minden, mint nyáron. Ezért, amennyiben van helyünk a hűtőszekrény mélyhűtő részében, vagy van mélyhűtőnk, érdemes elgondolkodni azon, hogy elteszünk télre néhány adag levesbe való zöldséget. A leveszöldségeket két módon lehet tartósítani: mélyhűtőben, megtisztítva, adagokban zacskókba téve vagy pincében homokban, egészben, mosatlanul. Íme egy módja, hogyan tudjuk elrakni a leveszöldségeket a fagyasztóba úgy, hogy télen is feltudjuk őket használni.

  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlal

    Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlalA két leggyakoribb gombafajta a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke. Előbbi kalapja fiatal korban fehér, domború, később laposabb és sárgásabb lesz. Kb. 10-12 cm átmérőjű, kezdetben rózsaszín, később barnás-feketés lemezekkel. Utóbbi kicsit nagyobb, akár 20 cm átmérőjű, krémszínű kalappal. Nevének megfelelően réteken, szántókon, legelőkön, de akár kertekben is megtalálható. A termesztett csiperke kalapja vastag, húsos, félgömb alakú, fehér színű. A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős.

  • Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalói

    Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalóiA mézes sütemények receptje sok családban nemzedékről nemzedékre száll. Ennek az ősi édesítőszernek az emberek mindig is gyógyhatást tulajdonítottak. Az ókori egyiptomiak, de a görögök és a rómaiak is a fény ünnepén - vagyis karácsonykor - mézesbábokat vagy az isteneket ábrázoló mézes lepényeket fogyasztottak, vagy áldoztak fel oltáraikon. A középkori Európában már gyömbérrel ízesített mézeskalács is került az ünnepi asztalra, aztán ezeket még további, Keletről származó fűszerekkel ízesítették.

  • Kína kedvence a tészta

    Az egyik legnépszerûbb kínai étel a tészta, amelyet általában csípõs húslevessel, friss zöldségekkel fogyasztanak.

    A fõzés elõtt mindig frissen gyúrják rizslisztbõl, búzalisztbõl, vízbõl és egy különleges kínai fûszerbõl, a lamiancsibõl. (A tészta állítólag kínai találmány, amelyet Marco Polo hozott el nekünk Európába.) A különféle metéltek, gõzölt cipócskák, töltött batyuk és tekercsek mindennaposak a kínaiak asztalán és a reggel kivételével a nap minden szakában találkozhatunk velük.