rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

  • A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

    Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik: megszünteti az orrdugulást, nátha, köhögés és megfázásos betegségek esetén nélkülözhetetlen, gyomorerõsítõ, bélféregûzõ, étvágygerjesztõ, vércukor-szintcsökkentõ, vizelethajtó hatású. Frissen, kapszula vagy illóolajos változatban használhatjuk még szemölcsre, reumára és migrénre is. A népi gyógyászaton kívül, jótékony hatásait az orvostudomány is igazolta.

    A tavasz közeledtével ajánlott egy kéthetes hagymakúrát tartani, mivel kiválóan méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával hozzájárulunk a daganatos megbetegedések megelõzéséhez, regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit, vértisztító hatásának köszönhetõen pedig szebbé varázsolja a bõrt.


    Táplálkozás szakértõk nem gyõzik hangsúlyozni, hogy nagymértékben serkenti a vesemûködést, kitisztítja a szervezetbõl a salakanyagokat, antioxidánsokban gazdag, védi a szív- és érrendszert, étvágygerjesztõ, ráadásul az atherosclerosis, vagyis az érelmeszesedés legjellemzõbb formája ellen is hatásosnak bizonyult.

    Az utóbbi évek kutatásai azt igazolták, hogy a vastagbéldaganat megelõzésben is rendkívül jótékony hatása van, mivel fokozza az emésztõnedvek termelését. Fogyasztásával azonban az epe-, és májbántalmakkal küszködõknek jobb óvatosan bánni, mivel esetükben emésztési rendellenséget vagy gyomorfájást okozhat. A hagymalé, kevés almaecettel és mézzel keverve az egyik leghatásosabb természetes gyógyszer a különféle bõrbántalmak ellen, pl. a fogamzásgátló használata következtében kialakult bõrfoltok esetén is csodákra képes.

    Gyógyhatásait elsõsorban az illóolajában található fitoncidáknak köszönhetjük. Antibiotikumos kezelés helyett érdemes a hagyma természetes gyógyhatásait igénybe venni, ráadásul mellékhatásokkal sem rendelkezik!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Jobban szereted az érdekesebb éttermeket?

    A világ legeredetibb éttermei

    Canberra - Egyre inkább divatba jönnek a szokatlan éttermek - így van már nudistavendéglõ és jeges étterem is.

    A világ legeredetibb éttermeit a News.com.au címû ausztrál hírportál gyûjtötte csokorba. Az összeállítás szerint immár három éve üzemel New Yorkban a Clothing Optional Dinner, ahol csupán a felszolgálók lehetnek felöltözve. A vendégek viszont a maguk természetes mivoltában mutatkoznak meg, s hogy a személyi higiénián sem essen csorba, mindenki a saját egyéni ülõpárnáján foglal helyet.

  • A spárga

    Egy találós kérdéssel kezdeném. Íngyötrõ tornagyakorlat, kötözõ anyag, amely különösen hasznos csomagfeladásnál és egészséges, finom táplálék. Mi lehet a közös bennük? Nos elárulom nem a tigrisbukfenc, nem is a madzag amirõl beszélünk, hanem a spárga. Sokan úgy vélik, hogy a világot a szerelem mozgatja, a mûvészet édesíti meg -és azok az ételek teszik kellemessé, amelyeket öröm látni, és élvezet elfogyasztani.

  • Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyasztható

    Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyaszthatóA sajtban található fehérje keverékek biológiai értéke meghaladja a húsét, és megközelíti a tojásét. A fehérjék, zsírok, ásványi sók és vitaminok a tejből majdnem teljesen átkerülnek a sajtba. A sajtok energiatartalma a zsírtartalomtól függően változó. Értékes fehérje források, és főleg a legfontosabb tejfehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző /10-30 %/, és az állati eredetű zsiradékokra jellemzően, jórészt telített zsírsavak találhatók bennük. A sajt az egyik legfontosabb kalcium forrás, fogyasztása hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

  • A zöld tea csodálatos hatása

    A zöld tea felgyorsítja a metabolizmust, és jó hatással van az egészségre. A többi fajtától eltérõen ez a tea nincs fermentálva, ezért jó terapeutikus tulajdonságai vannak.

    Ajánlott kiegészítõként bármelyik fogyókúra recepthez. Polifenolt tartalmaz, ami megerõsíti az organizmust, és segít a zsírok égetésében.

  • Magyarul (l)enni - A cigányzene és a magyar konyha egysége Amerikában

    A tengerentúlon nincs különbség magyar és cigány között, egy országból származó emberek történelmét, kultúráját hirdetik - így látja az a Chicago melletti magyar étterem tulajdonosa, aki másfél évtizede a cigányzenére és a magyar konyhára építve a földrész talán legnépszerûbb magyar vendéglátóhelyén fogadja a városba, az államokba érkezõket.

    Bõsze Tamás a '70-es években válogatott sportolóként érkezett az Egyesült Államokba, majd úgy döntött, kint marad. A textilipari technikumot végzett birkózó korábban csak a konyha másik oldalát ismerte: versenyekre készülve jóízûen falatozta a paprikás csirkét, töltött káposztát.

  • Fondü vacsorára!

    A tûz körülülése õseink mindennapjaihoz nyúlik vissza - a múlt század elején Svájcban feltalált fondü-szertartás is ezt a hagyományt élesztette újjá. Hangulatossá tehetjük téli estéinket ennek a különleges, finom ételeknek a segítségével. A sajt-fondü, vagyis az olvasztott sajtba mártogatott kenyér-, zöldség vagy garnélarák falatkák, különleges élménnyé teszik a beszélgetõs, családi- vagy baráti körben töltött estet. A svájciak kedvenc eledelének elkészítésekor fejenként 15 dkg sajttal kell számolni.

  • Tényleg egészséges a barna kenyér?

    Az egyszerûség kedvéért is gyakran eszünk kenyeret.

    Reggelire vagy napközben összedobunk egy szendvicset, ezt elcsomagolhatjuk az iskolába, munkába is, ez a legegyszerûbb, ha gyorsan szeretnénk valami laktatót enni. Aki egészségesebben szeretne élni, barna kenyér közé teszi a szalámit vagy sajtot. De vajon tényleg egészségesebb vagy csak azt hisszük?

    Tévedés, hogy a barna vagy a félbarna kenyér csak attól más, mint a fehér, mert másféle gabona lisztjét használják hozzá.

  • Méregtelenítés zöldségekkel és gyümölcsökkel

    Méregtelenítés zöldségekkel és gyümölcsökkelA gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt - a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak. Nyugodtan lehet mellette dolgozni, csak legyen nálunk mindig az étel. A szervezet megkapja a létfenntartásához szükséges anyagokat, mi jóllakhatunk, az emésztőrendszer működése ezzel szemben lelassulhat, mivel elegendő hogy teljes kapacitása törtrészét vesse latba. Ezáltal megpihenhet és regenerálódhat.

  • Zsírégetõ hatású gyümölcsünk: a citrom

    A citrom zsírégetõ hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromban található citromsav az emésztõrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép az ott lévõ egyéb savakkal és enzimekkel.

    Így a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést. A citromos víz fogyasztása tisztítja a vastagbelet, és segít megszabadulni a salakanyagoktól. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás kilókban is mérhetõ változást okoz.

  • A szervezet méregtelenítése nyírfacukorral

    A szervezet méregtelenítése nyírfacukorralA lerakódott méreganyagoktól való megszabadulás befolyásolja közérzetünket, elősegíti egészségünk és fiatalságunk megőrzését. Méreganyagok meglehetősen széles spektruma található meg a szervezetünkben és nincs olyan kúra, amely mindet egyszerre hatékonyan fel tudná dolgozni. Más-más kúra szükséges az egyes szerveink méregtelenítéséhez, más a zsírszöveteinkben elraktározódott toxikus anyagoktól való megszabadulásra és más az emésztőrendszerünkben kialakult lerakódásokra is.

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  • Sonka és tojás - egy kicsit másként

    Fõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • Gyógyító olajok

    A növényi olajok nem csak a konyhában használhatók, sokuknak különleges gyógyhatása is van.

    Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú összetevõket tartalmaznak, és még ízesítik is ételeinket. A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegõrzõ értéke mellett terápiás felhasználhatóságukra is felfigyelt. Ismerkedj meg te is a legnemesebb növényi olajokkal és azok gyógyhatásaival! Az egészségünk megköveteli, hogy különbözõ olajokat használjunk és ne sajnáljuk rá a pénzt.

  • Az ültetés etikettje

    A vendégek megfelelõ ültetése az asztalnál egy kisebb fajta mûvészet, ugyanis nem mindegy, hogy ki, ki mellett ül az étkezés alatt. Elsõ hallásra lényegtelennek tûnhet, de rá kell jönnünk, hogy igenis befolyásolja az ebéd vagy a vacsora sikerét, különösen, ha egy nagyobb társaságot hívunk meg. Az ültetési rend nagymértékben meghatározza az étkezés alatti társalgást.

  • Túl sok só van a kenyérfélékben

    A legtöbb só, amit az emberek elfogyasztanak, a kenyérfélékbõl származik – állítja a CDC, az amerikai Járványvédelmi és Megelõzési Központ legújabb jelentésében.

    Ugyanis az Egyesült Államokban a só fogyasztása olyan népszerû ételekhez kötõdik, mint a péksütemények, felvágottak, pácolt húsok, pizza, baromfi, levesek, szendvicsek sajt, tészta és a snack-félék, vagyis a perec és a chips. A tanulmány, amely közel hétezer résztvevõvel készült, megállapította, hogy bár a kenyér adagonként nem tartalmaz túl sok sót.

  • Viselkedészavart okozó ételadalékok

    Komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok - ezt mutatta ki a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) számára elvégzett, csütörtökön ismertetett átfogó vizsgálat. A southamptoni egyetem által végrehajtott felmérés során - amelynek eredményét a The Lancet címû tekintélyes brit orvosi folyóirat közölte - 153 hároméves és 144 nyolc-, illetve kilencéves gyermekkel itattak meg olyan...

  • Mit tegyen a kövér gyermek?

    Nehéz a kövér gyerekek élete.

    Nem öltözhet úgy, ahogy szeretne, ügyetlenül mozog a tornaórán, és társai gúnyolódásai miatt visszahúzódóvá válik az iskolában. Elszigeteltségében egyetlen öröme marad: az evés. Az ördögi kör bezárul. Az elhízás ellen a következetes szülõi magatartás és az életmódváltás a legjobb megoldás. A helyes táplálkozás bevezetése mellett fontos, hogy a gyermek rendszeresen sportoljon, mozogjon. Sok szülõ hormonzavarra gyanakszik, ám ez a legritkább ok – mondja a szakember. A bûnös a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás, a sok cukros ital (üdítõk), a napköziben elköltött ebéd után, esténként a második nagy étkezés.

  • Lassítja az öregedést a sárgarépa

    A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

    A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

  • Milyen fûszereket illenek a különbözõ húsokhoz?

    Az ételek fûszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektõl. Jó azonban, ha szem elõtt tartunk néhány szempontot: milyen fûszert mivel érdemes társítani. Mindenekelõtt azt vegyük figyelembe, hogy a különbözõ fûszerek felerõsítik, kiegészítik egymás zamatát. Vigyázni kell tehát, hogy ha többféle fûszert használunk egyszerre, egyik se nyomja el a többi ízét.

    Már az ókori Rómában is készítettek házi fûszerkeverékeket. Idõt és energiát takarítunk meg, ha mi is tartunk otthon néhány saját „csodafegyvert".