2024.04.19. - Emma

Mindennapos zöldségeink gyógyhatásai

Mindennapos zöldségeink gyógyhatásai
Ezek a zöldségfélék nemcsak a legközkedveltebbek, és nem csupán kulináris élvezeteket nyújtanak számunkra, hanem kiváló gyógyhatással is rendelkeznek! Ilyen zöldségfélék a paradicsom, a vöröshagyma, illetve a fokhagyma.

A vöröshagyma már 6000 éve olyan hírnevet szerzett magának, miszerint meggyógyít vagy megelõz szinte minden betegséget. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is nagyra értékelték, úgy gondolták, hogy erõsíti a testet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vöröshagyma gyógyhatása

- köhögéscsillapító (a vöröshagyma héjából fõzött teát makacs légúti bántalmakra, erõsebbre fõzött változatát (kevesebb vízzel) orrcseppként használták)
- vizelethajtó
- emésztést elõsegítõ
- vérnyomáscsökkentõ
- hányinger és csuklás elleni szer
- növeli a jó típusú HDL-koleszterin szintjét.
- egyik hatóanyaga serkenti az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigybõl
- antibakteriális hatású

A vöröshagyma egyike azoknak a gyógyhatású növényeknek, amelynek a kutatók sok figyelmet szentelnek. Így például több kísérletben bizonyították, hogy a koleszterinszint növekedése ellen vöröshagymával is védekezhetünk, és a csontritkulás megelõzésében is fontos szerepe van.

A paradicsom gyógyhatása

A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, melynek a kulináris élvezetek mellett, természetes gyógyhatása is van, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A paradicsom fogyasztása elõsegíti a szervezet fejlõdését. Tartalmának köszönhetõen még a rák megelõzésében is óriási szerepe van. A fogyasztása mindenkinek ajánlott.

- Különösen ajánlható ízületi gyulladás, reuma esetén
- Segít legyõzni a köszvényt
- Vese- és epekõ oldására szintén hasznosnak tartják
- Javítja az emésztést
- Vékonybélhurut esetén is segít
- Hányinger elleni anyagokat is tartalmaz
- A gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere
- Tisztítja, lágyítja a bõrt
- Arcpakoláshoz, maszkhoz használva helyreállítja a bõr pH-értékét
- Külsõleg-belsõleg alkalmazva egyaránt jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bõrre
- A paradicsomlében sok az A vitamin, ezért serkentõleg hat az immunrendszer mûködésére
- Méregteleníti a szervezetet, kálium tartalmának köszönhetõen tisztítja a vért,.
- Kitisztítja a sebeket: a paradicsom nemcsak belsõleg, de külsõleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet, és hozzásegít a gyors gyógyuláshoz

Csökkenti a rák-kockázatot, a paradicsomban található bioflavon a lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag a szervezetünkben. Minél több ilyen anyag van bennünk, annál kisebb a kockázat a rákos megbetegedésre. Ez a karotinfajta ugyanis sokkal ellenállóbb a szabad radikálisok ellen, mint a sárgarépa karotinja. Ez különösen a prosztatarák ellen hatékony.

A fokhagyma gyógyhatása

A fokhagyma/ Allium kativum/ egészségmegõrzõ szerepérõl már 3500 éve vannak feljegyzések. Kr.e.1500-ban írt papiruszra az egyiptomi tudósok, az illatos gumó 22-féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. Herodotosz, a neves görög történetíró is megemlíti, hogy a Kheopsz-piramist építõ munkások azért bírták az embertelenül nagy igénybevételt, mert táplálékuk egyik legfontosabb összetevõje a fokhagyma volt. A foghagyma jelentõsége különösen megnõtt az után, hogy 1858-ban Louis Pasteur felfedezte a fokhagyma baktériumölõ képességét. 1983-ban Sidney Belman amerikai biokémikus laboratóriumi kísérletei során rájött, hogy az egerek bõrének fokhagymaolajos ecsetelésével meggátolható a daganatok kifejlõdése.

- Rákos betegségek kialakulásának megelõzése
- baktérium ölõ
- jódot, cinket, ként, foszfort, Bl- és B2-vitamint tartalmaz
- étvágyjavító
- emésztést serkentõ,
- érelmeszesedés ellen,
- vérnyomáscsökkentõ

A foghagyma szinte minden kiskertben megterem, és a legtöbbféleképpen felhasználható fûszernövény.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!