Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A káposzta vagy a brokkoli a benne lévõ tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bõrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelõ baktériumok legyenek megfelelõ arányban testünknek ezeken a felszínein.
A szaknyelv ezt a védõsejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezõtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az elsõ védõsorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek.
A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan mûködéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védõ immunsejtek 70-80 százaléka eltûnt.
Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védõsejtek jelenléte az angol nevének betûszavával jelölt, AhR sejtfelszini fehérjétõl függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védõrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is - mondotta a kutatás vezetõje - de még sok egyéb tényezõ is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben.
A tanulmány végén hangsúlyozzák, a bõséges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.