Különösen hidegebb idõben, télen ajánlott a gyümölcs fogyasztása, hiszen olyankor a frisseket mellõznünk kell. Akárcsak az aszalt szilva, a mazsola is hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkezõ szabadgyökök elpusztításában. A szabadgyökök károsítják sejtjeinket, és nagy szerepet játszanak a korai öregedésben.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A mazsola tulajdonképpen édes aszalt szõlõ. Igen régóta használjuk, a mazsolaszõlõt már i.e. 2000-ben is termesztették, Egyiptomban és Perzsiában. Értékes gyümölcs volt - az ókori görögök és a rómaiak a fogyasztás mellett díszítésként is használták, valamint díjként adták a sportolóknak.
A mazsolának többféle változata van, a legismertebb mazsolaszõlõ-fajták a magvatlan, mag nélküli, amely kicsi és fekete, a halványsárga illetve a nagy magvú. A mazsola színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színû és vörös is. Minél kevesebb magja van, annál borsosabb az ára.A mazsola egész évben elérhetõ, hûvös helyen tárolva akár egy esztendeig is eláll. Ha már megkezdtük a csomagolást, zárt üvegben tartsuk, vagy a hûtõszekrényben. A sütemények ízesítéséhez kiváló, rágcsálnivalóként keverhetjük dióval, mogyoróval, és helyettesíthetjük vele a cukrot is.
A mazsolának a friss gyümölcshöz hasonló elõnyei vannak - a színes szõlõbõl készült mazsola azonban értékesebbnek számít, ugyanis a színes héjban bioflavonoidok találhatók, valamint P-vitamin, mely a baktériumokkal és vírusokkal szemben könnyen felveszi a harcot, jelentõs a gyulladásgátló szerepe és az allergiásoknak is segít. Vasban gazdag. A szépségápolásban is hatékony, késlelteti ugyanis a ráncok megjelenését és a szarkalábak feltûnését is.
A mazsola egyetlen hátránya, hogy mivel szárított, a cukortartalom magasabb benne. Ha nem vagyunk nagy mazsola-rajongók, keverjük a szárított gyümölcsöt a reggeli müzlinkbe, joghurtba, kefírbe, tésztába: ezzel együtt könnyebben elfogyasztjuk. Jótékony hatásait ugyanis kár lenne mellõznünk az életünkbõl! Mielõtt fogyasztjuk, mindig mossuk meg langyos vízzel, mert lehetséges, hogy kénes.