rss
  • Táplálkozási tévhitek

  • A mai információáradatban bizony nehéz okosnak lenni, és eldönteni, melyik a helyes irány az egészséges táplálkozás, életmód útján. Nézzük néhány tévhitet, amelyek talán nyújthatnak némi támpontot a döntéshez.

    Ma már igen sokféle táplálkozási iskola létezik, melyek sokszor mondanak ellent egymásnak. Ráadásul minden évben felüti fejét egy-két újabb elképzelés, egészségügyi kutatás, amely megcáfolja az addig elfogadott ismereteket. Nézzük most néhány általános tévhitet, melyek évek óta tartják magukat!

    A burgonya hizlal

    A nyers burgonyára ez bizony nem igaz, ugyanis zsírt csak minimális mértékben tartalmaz, és 10 dkg belõle csupán 90 kalóriát tartalmaz. A fõtt burgonya ugyancsak nem hizlaló, a zsiradékban sült változata viszont már annál inkább, ezért érdemes meggondolni, milyen formában fogyasztjuk.


    A gyümölcscukor egészségesebb, mint a répacukor

    Tény, hogy gyümölcscukor használatával hamarabb érhetünk el édes ízt, mint a répacukorral, hiszen elõbbinek magasabb az édesítõereje. Ugyanakkor a túlzott mértékû gyümölcscukor fogyasztása a vér trigliceridszintjének növekedéséhez vezethet, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, valamint a máj elzsírosodását is elõsegítheti.

    A diabetikus termékek alacsony kalóriájúak

    Sokan gondolják, hogy a diabetikus termékek, mivel cukrot nem tartalmaznak, segíthetnek a fogyásban, és egyáltalán nem hizlalóak. Ám ez csak önámítás, ugyanis gyakran sokkal több zsírt és kalóriát tartalmaznak, mint hagyományos társaik. Mielõtt diabetikus terméket vásárolnánk, hasonlítsuk össze kalóriatartalmát a hagyományos termékekkel.

    Ha kihagyjuk a vacsorát, nem hízunk el

    A napi ötszöri étkezés a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része, így a vacsoráról sem kell lemondani, csupán megválogatni összetevõit. A nehéz, zsírban és szénhidrátokban gazdag ételek helyett részesítsük elõnyben a sovány húsokat, halakat, valamint a zöldségeket, és ne közvetlenül lefekvés elõtt együnk, hanem 2-3 órával elõtte.

    A tojás egészségtelen

    Sokan nem esznek tojást magas koleszterintartalma miatt, holott fontos fehérjeforrás étkezésünkben. És bár a tojás valóban sok koleszterint tartalmaz, hetente 2-3 db elfogyasztása semmilyen káros hatással sincs egészségünkre. Természetesen emellett fontos az is, hogy a többi koleszterinben gazdag ételbõl is mértékkel együnk, hiszen ezek mennyisége összeadódik szervezetünkben, és együttesen befolyásolják a koleszterinszintet.

    A light termékek egészségesebbek

    Ez sem minden esetben igaz, hiszen sokszor magasabb az energiatartalmuk, mint a hagyományos termékeknek. Ráadásul kutatások bebizonyították, hogy ezekbõl a termékekbõl sokkal többet meg tudunk enni, így a végén több kalóriát fogyasztunk el, mint egy teljes értékû termék esetében.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Téli baba receptek

    Télen a legnehezebb az anyukák dolga, ha szeretnének friss alapanyagokból készült fõzelékeket adni a babáknak, hiszen ilyenkor kisebb a választék szezonális zöldségbõl, gyümölcsbõl. Ehhez gyûjtöttem össze néhány receptet.

    Gyümölcsös dara, zöldséges-húsos rizs, paradicsomos húsgombóc, sült alma, sült sütõtök, sárgaborsófõzelék és még sok más finomság vár a babánkra az elkövetkezendõ pár receptben. Jó étvágyat!

  • Luca napja és a babonák

    Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletû, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke elõtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben. Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elõsegíteni.

  • Az egyik legegészségesebb zöldségünk a kelbimbó

    Az egyik legegészségesebb zöldségünk a kelbimbóA kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. Novemberben-decemberben, akár enyhébb fagyban, hó alól is \"szüretelhetjük\", így akkor is friss zöldségféléhez jutunk, amikor már semmi más nem szedhető a kertben. A kelbimbó valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványianyag-tartalma (mangán, vas, réz, foszfor, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi. Kiemelkedően sok benne a béta-karotin is.

  • Libasült és újbor Márton napján

    A libavacsora kalkulált ára általános környezetben:

    2010-ben a libalakoma átlagos helyen, de jó minõségû alapanyagokból készítve megfizethetõ.

    Libamell kilója 3000-3800 forint volt, a combot 1800-1900 körül számolták. A libatepertõt 1200-ért mérték, a farhát 180-200 körül volt. A hízott libamájért egészben 8000, darabjáért 5-6 ezer forintot kértek, a háj kilóját 680-750 forintért mérik. A liba szívét 360-530-ért kínálták.

  • A serrano sonka diadalútja

    Aki nem ismeri, nem kóstolta még a hajszálvékonyra szeletelt, ízletes és mutatós serrano sonkakölteményt, az feltétlenül pótolja a mulasztást, igazi gasztronómiai élményben lesz része. Igaz, a jót meg kell fizetni, vagyis borsos áron kínálják a fogadások, partik elmaradhatatlan csemegéjét. Közönséges, családi asztalra jobbára csak jeles ünnepeken, kivételes alkalmakkor kerül. Nem csoda, ha sokan nem is sejtik, honnan származik ez a híres, kedvelt sonkaféleség. Pedig nem másról van szó, mint a magyar õshonos mangalica húsából készült csemegérõl.

  • Hungarikummá tette a palacsintát

    Gundel Károly 125 éve született

    A magyar szakácsmûvészet elsõ és máig legnagyobb tekintélyû mestere - akinek neve ma már fogalom - 125 évvel ezelõtt, 1883. szeptember 21-én született Budapesten. Önmagát nem elsõsorban vendéglõsnek tekintette, hanem vendéglátó házigazdának.

    Nemcsak a magyar szakácsmûvészetet tette híressé, hanem évtizedeken át jelentõs része volt az akkori országimázs kialakításában és ma is turistavonzó tényezõ.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • Háziállatokkal az egészséges életmódért

    "Az ember-állat kapcsolat szerepe az egészségmegõrzésben és a betegségmegelõzésben" címmel tart tudományos konferenciát március 21-én a Felelõs Állatbarátok Egyesülete és a program társszervezõi a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a TETRA-2002. Alapítvány. A ma már népbetegségnek számító elhízás, a mozgásszegény, egészségtelen életmód ránk, emberekre és házi kedvenceinkre is világszerte jellemzõvé vált. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos feladatra hívja fel a kormányok, gazdasági szereplõk és a civil szféra figyelmét, amely többek között kiemeli az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontosságát.

  • A sajt lehet penészes, szagos mégis szeretjük

    A sajtokról az elsõ írásbeli megemlékezés a suméroktól és a Bibliából származik. Feltehetõ, hogy készítését más-más idõkben és helyeken a különbözõ népek egymástól függetlenül találták fel. Az antik népeknél a kifejt tejet az elejtett állatok kitisztított gyomrában tárolták. Ez a tejalvasztási mód a kaukázusi népeknél még ma is megtalálható. Ez az alvadt "tej" tekinthetõ a sajt õsének. A gyomorban való tárolást az ember fejlõdésével felváltották a cserépedények, ebben azonban nem aludt meg a tej. Felfedezték azonban, hogy ha a tejbe az oltógyomor egy darabkáját belelógatják, akkor a tej megalszik.

  • Ne együnk almát este!

    Táplálkozás, néhány betegség, egyes gyógyszerek, de akár az ellenõrizetlen uszoda vizének hatására is károsodhat a fogainkat takaró zománc.

    A fogerózió igazi civilizációs betegség: a fogszuvasodáshoz hasonlóan ma már egyre gyakoribb jelenség. Ám míg ez utóbbi kialakulásában baktériumok is szerepet játszanak, addig az eróziót az a savas környezet váltja ki, ami például bizonyos ételek fogyasztása után alakul ki a szájban. A savanykás gyümölcsök – citrom, narancs, grépfrút, kivi, alma – is károsíthatják a fogzománcot.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • Már az étel látványa is fokozza az étvágyat

    Már a csábító étkek látványa is növeli az étvágyat. Ezt eddig is tapasztalhatta mindenki, tudományos bizonyítást viszont csak most nyert a jelenség.

    A Max Planck Pszichiátriai Intézet (MPI) kutatói hétfõn Münchenben mutatták be vizsgálataik eredményeit, amelyek szerint az étel látványa által keltett éhségérzet a grelin nevû hormontól függ, amely az optikai inger hatására többszörösen termelõdik. Fõ irányítóként a grelin az étkezési szokásokért és az étel felhasználásának testi folyamataiért is felelõs.

  • Zsírégetés zöldségekkel

    Elég volt a csípõtáji zsírpárnákból? Ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek erõsítik a májadat, fokozhatod szervezeted zsírégetõ kapacitását, ennek eredményeképpen pedig fogyni fogsz.

    Íme a 7 leghatásosabb zsírégetõ élelmiszer:

    A spenót, a fejes saláta és a többi sötétzöld leveles zöldség remek rost- és energiaforrás. A kutatások szerint a vitaminok és antioxidánsok magas koncentrációja segít megelõzni az éhségrohamokat, miközben véd a szívbetegségektõl, a daganatoktól, a szürkehályogtól és a memóriazavaroktól.

  • Ne együnk péksütit, és pelyheket?!

    Túl sok sót rejtenek a péksütemények, gabonapelyhek

    Washington - Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízérõl ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports címû fogyasztóvédelmi folyóirat.

    A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki.

  • Alma, körte, sárgarépa és vöröshagyma: A tavaszi táplálkozás kellékei

    A tavaszi meghûlés ellen véd egy fej vöröshagyma, de az alma, körte és sárgarépa is csodákra képes.

    Alma

    Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat, mangát. K-, B-, A-, valamint C-vitamint, és kiemelkedõ rostmennyiséget. Kiváló emésztési zavarok esetén, hashajtóként, bél- és vértisztítóként. Oldja és kimossa a káros koleszterinlerakódásokat a szervezetbõl. Ízületi gyulladásokra is kedvezõ.

  • Van jó és van rossz joghurt!?

    A joghurtok legfõbb értéke az élõflóra

    Budapest - A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynõi - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, melyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfõbb értéke az élõflóra, mely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.

  • Veszélyes táplálékkiegészítõk

    A multivitaminok, izomfejlesztõ szerek és egyéb táplálékkiegészítõk eladása az Egyesült Államokban a forgalmazóknak évi 23 millárd dollár hasznot hoz: a természetes eredetûnek mondott anyagok forgalma a leggyorsabban fejlõdõ üzlet, de senki sem állíthatja, hogy a nagyközönség számára is a legbiztonságosabb bevásárlás.

    Ezt a figyelmeztetést az American Journal of Medicine áttekintõ közleménye tartalmazza, mind az orvosoknak, mind a laikusoknak címezve.

  • Fogyaszthatnak az aromákkal felturbózott ételek?!

    Washington - A túlsúlyos emberek jó néhány kilótól megszabadulhatnak, amennyiben speciális fûszerekkel és édesítõszerekkel "turbózzák fel" ételeiket - derítették ki amerikai kutatók.

    Az ötlet Alan Hirsch, a chicagói székhelyû Smell and Taste Treatment and Research Foundation (Illat- és ízkezelési és kutatási alapítvány) alapítója és ideggyógyász fõorvosa agyából pattant ki, õ ugyanis megfigyelte, hogy az íz- és illatérzékeléséért felelõs agyközpontok sérülése után a betegek testsúlya 10-20 fonttal (4,5-9 kilóval) gyarapodott.

  • Egy dán étterem letaszította a trónról a spanyol elBullit

    A koppenhágai Noma éttermet választották meg idén a világ legjobbjának, letaszítva ezzel a trónról a spanyol elBulli éttermet, amely korábban négy egymást követõ évben szerezte meg a kitüntetõ címet.

    "Koppenhága többé nem a gasztronómiai földalatti utolsó állomása" - méltatta a teljesítményt a brit Restaurant Magazine, amely évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A lap Londonban tette közzé a 806 séf, vendéglõs, szakújságíró és élelmiszer szakértõ alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát.

  • Hétvégi méregtelenítés krumplidiétával - egyszerû és hatékony!

    Kifejezetten szellemi munkát végzõknek ajánlanám, fõleg menedzsereknek akkor, ha már kora reggel (is) azt érzik, hogy fáradékonyabbak a kelleténél. A diéta elõnye abban áll, hogy nem kell magunkat kínoznunk a tortúra alatt, egyszerûen és hatékonyan tudunk méregteleníteni. A méregtelenítés elsõ napja után sokkal jobban fogunk aludni, mint addig, hiszen szervezetünkbõl kitisztul a toxikus anyag. Reggel frissen ébredünk, melyet néhány órás feltöltõdés követ.