2024.04.19. - Emma

A tavasz legfinomabb és legegészségesebb zöldségei

A tavasz legfinomabb és legegészségesebb zöldségei
Érdemes felkészülni arra, hogy tavasszal jóval több finomsághoz juthatsz, mint a narancs, grépfrút vagy alma. A legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz. A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tõled, akkor valószínûleg utóérlelik õket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Így amikor eszed és fõzöd a szezonális gyümölcsöket vagy zöldségeket, amelyek helyileg termeltek, akkor nem csak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek. A tavaszi hónapok során az alábbi gyümölcsök és zöldségek nyújthatják a legremekebb ízélményt.

Eper, áfonya vagy málna: Nemcsak finomak, kívánatosak és színesek, hanem igazán egészségesek is! Minél drágábbak, annál messzebbrõl szállítják õket, ezért nyugodtan választhatod az olcsóbbakat. Az ár nem megy a minõség rovására, hiszen az árkülönbségek csak a szállításról szólnak.

Saláta: A friss saláta tavasszal jelenik meg és a nyár során is nagy slágernek számítanak. Válassz friss és ropogós salátát is, a lényeg, hogy fogyaszd valamilyen formájában.

Spenót: Egy másik nagyszerû zöld változata – salátaként, tésztába, párolva és köretként is finomak. Válassz ropogós, friss darabokat.

Cukorborsó: Édes és finom, zsenge zöldség, ami fõételként és nasiként is nagyon jó alternatívák. Vedd õket még hüvelyestõl, és kerüld a nagyon világos vagy nagyon sötét zöld árnyalatúakat.

Spárga: Csak mint sok más gyümölcsöt és zöldséget, a spárgát is egész évben megtalálhatod bármelyik szupermarketben – ám akkor a legfinomabbak és egészségesebbek, amikor szezonálisak. Válassz egyenes, ropogós, zöld szálakat. Emellett a fehér spárga is kifejezetten ízletes, salátaként, sütve vagy tészta mellett is.

Bébirépa: Nem arra gondolunk, amelyeket konzervben vehetsz a boltokban. Ezek igazi bébirépák, amelyeket még a zöld szárukkal együtt vehetsz meg. A vibrálóan narancssárga színû, valamint világos zöld szárú zöldségek a legfinomabbak. Tökéletesek sütéshez, pároláshoz is, de köretként is megállják a helyüket.

Rebarbara: A tavasszal együtt jár a rebarbara is. A piros, ropogós egyedek a legízletesebbek. Nagyon kesernyés, így eperrel együtt párosítva igazán tökéletes egyensúlyt képeznek – akár frissen, akár kompótként.

Fokhagyma: A fokhagyma a fõzés egy fontos eleme, és tavasszal biztosan friss fejeket vehetsz belõlük. Ám ha zöld hajtások jönnek ki belõle, tegyél le róluk – ez azt jelenti, hogy nem frissek.

Menta: A menta tavasszal kezd el nõni és rengeteg mindenre használható – készíthetsz belõle teát, adhatod salátához vagy desszertekhez. Keress egészségesen zöld levelûeket, amik nem hervadtak.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!