2024.04.24. - György

Különbözõ színû gyümölcsök, különbözõ hatásokkal

Különbözõ színû gyümölcsök, különbözõ hatásokkal
A zöldségek, gyümölcsök mind-mind különféle formájúak, színûek, méretûek, illatúak -változatosságukban van egészségünk titka.

Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különbözõ színû, méretû és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikbõl fogyasztanunk naponta, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A piros zöldségek és gyümölcsök jelentõs antioxidánsok, likopin és antocián nevû vegyi anyagokat tartalmaznak. Nekik köszönhetjük a szívünk egészségét, a jó memóriát, segítenek a rák megelõzésében. Ilyenek például a paradicsom, a grépfrút, a görögdinnye, papaya, a piros alma, a cseresznye, tõzegáfonya, piros paprika, cékla, rebarbara, a földieper, a málna, a retek, de még a cikóriasaláta is.

A narancs- illetve sárga színû zöldségek és gyümölcsök béta-karotinban gazdagok - megtalálható például az édes krumpliban, a mangóban, a sárgarépában, a sárgabarackban. A béta-karotin erõsíti a látást, õrzi a bõr egészségét és védi az immunrendszert. Nagyon erõs antioxidánsok, és nagyon sok bennük a C-vitamin. Karotinoidokat és bioflavonoidokat is tartalmaznak.Erõsítik a szívet és a rákmegelõzésben is élen járnak. Közéjük tartoznak a sárgabarack, sárgadinnye, almából és grépfrútból a sárga. A citrom, a kivi, nektarin, narancs, mandarin, sárga körte, ananász, datolyaszilva, sárga cékla, de a sárga paprika, a pézsmatök, sütõtök, és a kukorica is.

A zöld gyümölcsök és zöldségek klorofillt tartalmaznak, lutein és indol nevû vegyi anyagok vannak bennük: nemcsak a csontokat erõsítik kalciumtartalmuk miatt, de a látást is - a rák ellen pedig ugyancsak hatékonyak. Nem csoda, hogy a szüleink gyerekkorunk óta biztatnak a fogyasztásukra, az egészséges táplálkozás meghatározói.Zöld gyümölcsökbõl is rengeteg van: a kivi, a zöld citrom, zöld alma, a zöld körte, zöldpaprika, az avokádó, szõlõbõl a fehéres-zöld, de ide sorolható a sárgadinnye, a rukkola, spárga, spenót, szinte minden leveles zöldség; továbbá az articsóka, brokkoli, a zöld bab, zöld borsó, a zeller, a fejes káposzta, fejes saláta, uborka, zöldhagyma, és még sorolhatnánk.

A kék és lila zöldségek és gyümölcsök is nagyon hasznosak. A bennük levõ fenol és antocián lassítja az öregedést, antioxidánsai megelõzik a betegségek, különösen a rák kialakulását. Szerepet játszanak a húgyvezeték normális mûködésében, segítenek megõrizni a minél jobb memóriát.Ezek a zöldségek, gyümölcsök is ismerõsek lesznek: a szilva, asztal szilva, mazsola, szeder, áfonya, a fekete bodza, a kék szõlõ, fekete ribizli, a lila füge. Zöldségekbõl a vörös káposzta, a lila spárga, lila paprika, a padlizsán, lila répa, sõt lila krumpli is melegen ajánlott az egészséges táplálkozáshoz.

A fehér gyümölcsök és zöldségek elõnye az allicin nevû anyag. Nemcsak a szívre vannak jó hatással, és a többiekhez hasonlóan szerepet játszanak a rák megelõzésben, a koleszterin szint egészséges szinten tartásában is részt vesznek.Melyek ezek? Például a karalábé, a tarlólépa, karfiol, csicsóka, hagyma, fokhagyma, gomba, gyömbér, a fehér húsú burgonya, fehér nektarin, a banán és a barna körte.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!