2024.04.25. - Márk

Sokoldalú fûszernövényünk: a kurkuma

Sokoldalú fûszernövényünk: a kurkuma
A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerû szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele. A kurkumát régóta használják nem csak fûszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is. A benne lévõ kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kurkumakivonat néhány éve felkeltette a kutatók figyelmét is. A tudományos érdeklõdés középpontjában jelenleg a kurkuma gyógyításban pozitív eredményei állnak: egyes kutatási eredmények bizonyítják gyaníthatóan rákmegelõzõ hatását, fõként a vastagbél és szájrák esetében. Ma már kísérõ rákterápiában a kurkuma az elsõk között szerepel.

Gyulladásgátló tulajdonsága is ismert, például a máj védelmezõjeként, méregtelenítõként használják. Kísérletek szerint heveny gyulladásos esetekben is jelentõs javulást eredményez. Indiában bõrön is alkalmazzák, mert fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre, különösen a váll, térd és könyök ízületeinek gyulladáscsökkentésére.

Koleszterinszint csökkentõ és véralvadásgátló hatású, így érelmeszesedés ellen is javasolt , megakadályozza a vérrög képzõdést, a trombózis kialakulását.

Különbözõ vizsgálatok szerint cukorbetegeknél is pozitív eredményeket mutat. Sok egészségtudatos ember használja az immunrendszer erõsítése céljából a kurkumin készítményeket, hisz nagyszerû ellenszere a fertõzõ betegségeknek, vírusoknak. Egy biztos, a kurkumin biztonságos és természetes kiegészítõje lehet a nyugati orvoslás terápiáinak. Az elhízás ellenszereként is emlegetik, hisz kutatások szerint képes elfojtani a zsírsejtek növekedését, tehát jól jöhet a fogyókúrában is.

A kurkuma az ájurvédikus gyógyításban az egyik leggyakrabban használt gyógyhatású szer. Energiát ad és tisztító hatást tulajdonítanak neki. Az ájurvéda alkalmazza fájdalmas és túl erõs menstruáció esetén is, illetve az anyatej-kiválasztás fokozására. Rekedt, megerõltetett hang jótékony gyógyszere. Kitûnõ bõrápolószer, mindenekelõtt belsõleg alkalmazva, de külsõleg szépítõszerként, sugárzó és szép bõrt eredményez.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!