2024.04.19. - Emma

Kiváló immunerõsítõ: a lime

Kiváló immunerõsítõ: a lime
A zöld citrom, vagy ahogyan sokan ismerik, a lime, kiváló C-vitaminforrás, így a téli idõszakban bátran használhatjuk immunrendszerünk erõsítésére. A lime leginkább a trópusi és mediterrán területeken található meg. Õshazája az indonéz szigetvilág. Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre többek körében örvend népszerûségnek. Magyarul savanyúcitromnak és trópusi citromnak is nevezik. A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is. Nagyon jó hatással van az emésztésre, enyhíti a székrekedést, C-vitamin-tartalmának köszönhetõen pedig erõsíti immunrendszerünket. Sokan használják lázcsillapításra, valamint fertõtlenítésre is.

Frissítõ, élénkítõ hatásának köszönhetõen javítja a légzési rendellenességeket, enyhíti a gyomorfekély tüneteit, valamint káliumtartalmának köszönhetõen csökkenti a húgyúti megbetegedések kialakulását. Emellett jótékonyan hat az érelmeszesedésre, csökkenti a cukorbetegség, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Antioxidáns hatású, melynek hatására csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Olaja nagyon jó hatással van a bõrre, fényessé és selymessé teszi, valamint védi az esetleges kiszáradástól. Kiválóan alkalmazható ínybetegségek kezelésére is, sebek gyógyítására, valamint zúzódások, kiütések kezelésére is.

A zöldcitromot elõszeretettel használják parfékhoz, koktélokhoz, üdítõ italokhoz, savanyúságokhoz, lekvárokhoz, zselékhez, édességekhez. Egészségügyi hatásának köszönhetõen a szépségipar is felhasználja különbözõ kozmetikumok alapanyagaként, testolajokhoz, fogkrémekhez, szappanokhoz, szájvizekhez, dezodorokhoz és számtalan más termékhez is.

Légzési zavarok esetén illóolaját használjuk párologtatásra, így belélegezve enyhíthetõek a tünetek, valamint elkerülhetõ a hányinger és javítható a közérzet.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!