2024.04.25. - Márk

Minden évszakban kapható vitaminunk: a sárgarépa

Minden évszakban kapható vitaminunk: a sárgarépa
A sárgarépát gyermekkorunkba úgy etették meg velünk, mint elengedhetetlen hozzávaló a fütyüléselsajátításának.

Aztán kamaszkorunkban hogy csak így nem lesznek lyukasak a fogaink, vagy hogy éles látásunk lesz tõle, mint a sasnak.

Ha ezek enyhe túlzások is, a sárgarépa mindenképpen az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ráadásul egyik nagy elõnye, hogy minden évszakban kapható. Valamint diétához is kiválóan alkalmazható.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

100 g friss sárgarépában 360mg kálium, 43 mg foszfor, 28 mg calcium, 70mg nátrium, 12 mg karotin, 35 mg magnézium van, de tartalmaz vasat, cinket, mangánt, krómit, B- és E-vitamint is sok más vitamin és ásvány mellett. Nem csoda, hogy egészséges és a népi gyógyászat a kezdetektõl használja betegségek gyógyítására és megelõzésére.

Karotinjai erõsítik az immunrendszert, antioxidáns tartalma véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelõzésében is fontos szerepe van. Vizelethajtó, máj, epe és bõrbántalmak esetén, valamint általános erõsítõként, öregedés lassítóként ajánlja a népi orvoslás. Vízben és vízben nem oldódó rosttartalma jelentõs, így kedvezõ hatással van az emésztésre. Megköti a toxikus anyagokat és epesavat és nyálkaképzõ hatású.

Mivel alacsony a kalóriatartalma gyakori összetevõi a diétáknak, ezért fogyókúrákhoz, méregtelenítõ kúrákhoz, 90 napos diétához is ajánlják. Nem elhanyagolható pótcselekvés-funkciója sem dohányzásról való leszokáskor. Gyerekeknek fogazat kinövésekor igen hasznos, olcsó és egészséges fogínymasszírozó eszköz.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!