rss
  • Szebben, karcsúbban, egészségesebben: narancsdiéta

  • Nemsokára itt a tavasz, amikor le kell vetnünk a téli nassolások következményeit leplezõ nagykabátot. Szerezzük vissza tavalyi karcsúságunkat az egyik legízletesebb gyümölcs, a narancs segítségével! A nagy víztartalmú, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag narancs amellett, hogy segít visszanyerni a tökéletes alakot, hatékony méregtelenítõ folyamatot indít el a szervezetben, ösztönözve a bélmûködést és a vizeletkiválasztást (a has puffadtságának gyakran a folyadékvisszatartás az oka!).

    loading...

    Erõsíti az immunrendszert, rendszeres fogyasztásával legyõzhetjük a tavaszi fáradtságot.

    Egy közepes méretû narancsban 75-100 milligramm C-vitamin található, amely fedezi egy felnõtt, egészséges ember napi C-vitamin-szükségletét. De a narancs nemcsak emiatt ajánlható a fogyókúrázóknak, hanem rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt is: 100 gramm narancsban mindössze 36 kcal található.

    Figyelem! A meghámozott narancsot azonnal fogyasszuk el, mert a C-vitamin-tartalom 10 percen belül lebomlik. A narancs, mandarin, grépfrút kifacsart levét azonnal igyuk meg!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sok rost? Hosszú élet?

    Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói szerint ha rostokban gazdag diétát követünk, 22 százalékkal csökkenhet az esélye annak, hogy szívbetegségek, légzõszervi betegségek vagy egyéb más súlyos egészségügyi problémák miatt veszítsük életünket.

    A rostok csökkentik a szívbetegségek, a rákos elváltozások, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának esélyét is Segítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást is.

  • Így is gyógyít a tea

    Erõsíti az immunrendszert, segít a meghûléses betegségek legyõzésében... de íme négy olyan információ a forró italról, amit eddig nem tudtunk!

    Csak nyugodtan!

    Egy brit kutatás szerint azok, akik 6 héten át napi 4 csésze fekete teát isznak, jobban kezelik a stresszes helyzeteket. A fekete, a zöld és az oolong tea is tartalmaz teanint, egy olyan aminosavat, amely segít abban, hogy az agy és a test nyugalmi helyzetbe kerüljön.

  • A híres magyar gulyás

    Mi is a gulyás? A mi fogalmaink szerint bõ lére eresztett marhapörkölt burgonyával és csipetkével. Tulajdonképpen egy tartalmas leves. Bár ezt nem mindenki gondolja így. A gasztronómiai lexikon mintegy ötvenféle gulyást ír le. Többek között: Alföldi, Bécsi, Betyár, Béka, Csórgó, Hal, Ürü, Svejk, Székely, ami nem székely és még kevésbé gulyás, znaimi, stb. Bizonyára nagyon régi étel. Talán már ették a Honfoglalás korában is.

  • Durumtészta: könnyen emészthetõ, finom és nem hizlal

    Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

    Az áthidaló megoldást a tésztafélékbõl készült ételek jelentik Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

  • Ásványvíz helyett gyümölcsöt?!

    Ökológiai katasztrófát okoz a palackozott víz?

    A csapvíz ezerszer olcsóbb

    A palackozott vízre szükség van ott, ahol ihatatlan a csapvíz. De ha feleslegesen fogyasztjuk, akkor súlyos károkat okozunk a környezetnek, nem beszélve a pénztárcánk felesleges megterhelésérõl -, hangsúlyozta Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagja.

  • A vegetáriánus étrend sem tesz csodát - Legyünk élelmiszer-vegyészek?

    A fejlett országok lakosságának mind több gondot okozó elhízását sokan a vegetáriánus, sõt nyers ételek fogyasztása révén remélik mérsékelni. A brit Journal of Nutrition címû, élelmezési szaklapban közölt, Németországban lefolytatott vizsgálatról szóló beszámoló lehûti e reményeket.

    Százkilencvennyolc német vegetáriánus vállalta, hogy tartósan fogyasztanak 95 százalékban természetes anyagokból készült, zömmel nyers ételeket. Szervezetükben ezután normális A-vitamin mennyiséget és aránylag magas béta-karotin szintet mértek.

  • A keresettõl független az egészségtelen táplálkozás

    Egy brit felmérés megcáfolta szakembereknek azt a véleményét, miszerint az alacsony jövedelmû háztartások kevésbé tápláló ételeket fogyasztanak. Az alacsony keresetû családok körében végzett brit felmérés kimutatta, hogy alig különbözik az ezen családok által fogyasztott ételek összes tápértéke, mint a tehetõsebbeké. A kutatás szerint a gazdagabb családokra sem a változatos étrend a jellemzõ. A britek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem fogyasztanak elég olajos halat, viszont cukorból és telített zsírokból túl sok jut be a szervezetükbe.

  • Miért gyógyítjuk levessel a betegeket?

    Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves.

    Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepõ eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerûségét. A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erõsítõ és könnyen emészthetõ ételt, fõleg leveseket és kásákat ajánlott.

  • Napi egy marék mandula csodákra képes

    Napi egy marék mandula csodákra képesA magok az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Álmatlanság és az éjszakai evés

    A stressz, az idegeskedés, a túlfeszített munkatempó sokak számára álmatlanságot és alvásproblémákat okoz.

    Napjainkban egyre gyakoribb azoknak a száma, akik nem tudnak nyugodtan aludni, gyakorta felébrednek és ennek következtében napközben fáradtság, kimerültség jellemzi õket, ami sajnos a munkájukra is kihat. A régi bölcs tanácsok, hogy lefekvés elõtt igyunk meg egy pohár tejet, vagy miután álomra hajtottuk a fejünket, számoljuk a bárányokat, nem mindenkinek nyújtanak tökéletes megoldást.

  • 9 étel, amelytõl lapos lesz a hasunk

    A rossz hír az, hogy még nem találták fel azt a csodapirulát, amelytõl egy csapásra lapos hasa lesz. Jó hír viszont az, hogy vannak ételek, amelyek segíthetnek abban, hogy laposabb legyen a hasfalad.

    Ilyen például a spárga, amely természetes vízhajtó hatással bír, így segít abban, hogy a felesleges vízbõl adódó súlyproblémáknak könnyebben búcsút ints. A spárgából számos ízes fogást készíthetsz, próbáld ki például a spárgakrémlevest vagy a spenótos palacsintát zöld spárgával.

  • Norbi kamuzott - Vigyázzunk arra mit eszünk!

    A Development Service Consulting Kft.-t (korábban: Norbi.hu Kft.) kétmillió forintra, a Norbi Update Worldwide Zrt.-t pedig egymillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a társaságok a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak. A Development Service Consulting Kft. vállalkozás az Update életmódrendszer részét képezõ ételízesítõkkel...

  • Gyümölcsöt gyümölccsel

    Az egészségünk védelmében nem csak az italok hõmérsékletére, hanem az étkezésre is nagyon oda kell figyelni a nagy melegben. Barcza Zsuzsa szerint hiába érezzük úgy, hogy nem kívánjuk az ételt, a napi négy-ötszöri étkezést be kell tartani. A reggeli nagyon fontos, mert ha üres gyomorral indulunk el otthonról, leeshet a vércukorszintünk, és akár el is ájulhatunk. A hõségben szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken, ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthetõ ételeket vegyünk ilyenkor magunkhoz, kerüljük a vörös húsokat, a zsíros, fûszeres ételeket.

  • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

    A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

  • Sikeres volt a borszerda

    A szerdai akcióban csaknem 200 étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz a világbajnokság szünnapján. Idén még három Borszerda lesz, a szervezõk azt remélik, hogy augusztus 25-én még több étterem csatlakozik a mozgalomhoz.

    A szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a tegnapi Borszerda után az akcióhoz csatlakozó éttermek. „Kifejezetten jól sikerült a tegnapi este – nyilatkozta Niklai Ákos, a Kárpátia étterem tulajdonosa.

  • Kiváló immunerõsítõ: a lime

    A zöld citrom, vagy ahogyan sokan ismerik, a lime, kiváló C-vitaminforrás, így a téli idõszakban bátran használhatjuk immunrendszerünk erõsítésére. A lime leginkább a trópusi és mediterrán területeken található meg. Õshazája az indonéz szigetvilág. Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre többek körében örvend népszerûségnek. Magyarul savanyúcitromnak és trópusi citromnak is nevezik. A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is.

  • Fagyi készítés otthon

    Fagyi készítés otthonA nagy melegben biztos mindenki szívesen eszik egy-két gombóc fagyit. Ez a hűsítő édesség már igen hamar megjelent az emberiség történetében, a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztották a mai fagylalt elődjét, amely perzsa-arab közvetítéssel jutott el Európába. A fagyi őse kezdetben hóból, tört jégből készült, fűszerekkel, gyümölccsel, mézzel ízesítették. A XVIII. században a franciák már nyolcvanféle változatban tudták készíteni, nálunk a reformkorban terjedt el. Manapság pedig már megszámlálhatatlan ízesítésben kapható a fagyi.

  • Fondü vacsorára!

    A tûz körülülése õseink mindennapjaihoz nyúlik vissza - a múlt század elején Svájcban feltalált fondü-szertartás is ezt a hagyományt élesztette újjá. Hangulatossá tehetjük téli estéinket ennek a különleges, finom ételeknek a segítségével. A sajt-fondü, vagyis az olvasztott sajtba mártogatott kenyér-, zöldség vagy garnélarák falatkák, különleges élménnyé teszik a beszélgetõs, családi- vagy baráti körben töltött estet. A svájciak kedvenc eledelének elkészítésekor fejenként 15 dkg sajttal kell számolni.

  • 11 ország, 11 diéta

    Globalizálódó világunkban egyre jobban tûnnek el a különbségek országok, tájak és népek között, ami viszont biztosan változik, bárhová is utazzunk, az a táplálkozás.

    Nézzük, milyen módon próbálják megõrizni egészségüket a világ minden táján élõ népek.

    Elõször, hogy hogyan csinálják Lengyelországban. Családcentrikus és vallásos országról lévén szó sokan próbálják meg ebédjüket otthon, családjukkal elkölteni. Az mindenképpen hasznos, hiszen az otthon készített ételt jobban ellenõrzésünk alatt tarthatjuk.

  • Bajaiak Európa halevõ rekorderei - VIII. Országos Halfõzõ Verseny gyõztes receptje

    A bajaiak manapság is Európa halevõ rekorderei. Évente fejenként 66 kiló fogy pontyból, kárászból, keszegbõl, harcsából, csukából, a Duna és mellékága, a Sugovica uszonyos kincseibõl.

    Az 1996 óta minden évben megtartják a híres halfõzõ fesztivált. Az idén már négynapos a mulatság. A soknemzetiségû városhoz illõn gazdag folklórprogrammal, kézmûves vásárral, bor- és pálinkaudvarral várják a kíváncsiskodókat a Petõfi-szigeten.

loading...