2024.04.20. - Tivadar

Babavárás és a táplálkozás: Ételek, amelyek fogyasztása ajánlott

Babavárás és a táplálkozás: Ételek, amelyek fogyasztása ajánlott
A kismama étrendjének összeállításakor nagy gondot kell fordítani a megfelelõ mennyiségû élelmi rost bevitelre, ami kb. napi 30 g-ot jelent.

Nagyon jó rostforrások a teljesértékû, tehát a gabonaszem egészét tartalmazó gabonatermékek. Az élelmi rostokon kívül folsavban gazdagok a teljes kiõrlésû kenyerek, emiatt is érdemes ezeket elõnyben részesíteni. Szintén fontosak a tengeri halak. Az ilyen fajta halak az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai. Elegendõ mennyiségben történõ fogyasztásuk számos elõnnyel jár mind a mama, mind a baba szempontjából.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Heti egy alkalommal hideg vízi hal (például tõkehal, tonhal, makréla) fogyasztása a terhesség alatt elõsegíti a baba jobb alvását a megszületés után. Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a magzati agy és az idegrendszer, valamint a szem fejlõdéséhez. A jó omega-3 ellátottság a születendõ baba késõbbi szellemi képességeit is elõnyösen befolyásolja. Az anyukánál javítja a méhlepény vérkeringését és segíti a tejmirigyek fejlõdését. Ráadásul az utolsó trimeszterben fogyasztott heti egy adag (~150 g) hal a koraszülés kockázatát is csökkenti.

Víz

A hidratálás rendkívül fontos a kismamák számára. A megfelelõ folyadékbevitel segít megõrizni a bõr rugalmasságát, csökkenti a koraszülés veszélyét, és kedvezõ hatású a terhességgel együttjáró kellemetlen székrekedés kivédésében is. A napi folyadékbevitel legnagyobb részét a víz képezze, mellette helyet kaphat még egy-egy pohár gyümölcslé (100%-os), de a cukrozott üdítõk és a koffeintartalmú italok kerülendõk, illetve korlátozottan fogyasztandók.

Vitaminban gazdag gyümölcsök

A szervezet C-vitamin igénye növekszik a várandósság alatt. A C-vitamin fontosságáról mindenki hallott már (szerepe van az immunvédekezésben, a sebgyógyulásban, a szövetek regenerációjában, a növekedésben, antioxidánsként véd a szabad gyökök ellen, segíti a vas, a réz és a cink felszívódását). Egyik legjobb forrását a friss gyümölcsök jelentik, különösen gazdag C-vitaminban a kivi, a citrusfélék, a fekete és a piros ribizli, az eper, a málna, és az egres. A bõséges gyümölcsfogyasztás egyéb elõnyöket is jelent, például hozzájárul a megfelelõ élelmi rost bevitelhez, de desszertként is kiváló egy finom gyümölcssaláta, hogy a kulináris élvezetekrõl se feledkezzünk meg!

Zsírszegény joghurt

A tejtermékek, köztük a joghurt is, kiemelt szerepet kapnak a várandósság idején. Nemcsak kiváló fehérjeforrások, de a legtöbb és jól felszívódó kalciumot tartalmazó élelmiszereink. A zsírszegény joghurt kalciumtartalma fontos a fejlõdõ magzat számára, az anyukának pedig segít elkerülni az izomgörcsöket, mérsékelheti a vízvisszatartást. Az élõflórát tartalmazó joghurt jótékony hatású a bélmûködésre, így székrekedés esetén is hasznos lehet.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!