2024.03.29. - Auguszta

Magvak a táplálkozásban

Magvak a táplálkozásban
A diónak, mandulának, egyéb magvaknak ott a helye az asztalunkon, mert az egészséges táplálkozás részei. Tárolásuk, beszerzésük egyszerû, és nyersen is fogyaszthatók, így nem károsodnak a bennük lévõ hasznos anyagok.

Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezért védik a szív, érrendszert. Akik hajlamosak ezekre a betegségekre, vagy már szenvednek is valamelyiktõl, azok jól teszik, ha különféle nasik helyett diót vagy mandulát rágcsálnak. A diófélék, a mandula, csökkenti az LDL, vagyis a káros koleszterin szintjét a vérben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A magas LDL szint a szívbetegségek kialakulásának elsõdleges oka. A magvak csökkentik az ereken megjelenõ plakkok kialakulásának kockázatát, így az egészséges érrendszer megvéd a szívinfarktustól. A dió, mandula, mogyorófélék mindegyike tartalmaz, a kutatók szerint, az alábbiakból egyszerre többfélét is.

Telítetlen zsírok. Csökkentik a rossz koleszterin szintjét.

Omega-3 zsírsav – megakadályozzák a veszélyes szívritmuszavar kialakulását, ami szívinfarktushoz vezethet. Bár a halakban is megtalálható, mégis a diók, mogyorók, mandulák a fõ forrás, ráadásul ezeket nyersen esszük.

L-arginine Az artériák falát egészségesen tartja, mivel rugalmassá teszi, a vér egyenletesen áramlik, nem keletkeznek az érfalon lerakódások, és a vérnyomás is kedvezõen alakul. A szervezet az L-arginint alakítja át nitrogén monoxiddá, amely az élõ szervezet fontos alkotó elem. Számos a szervezet egészséges mûködéséhez fontos információ hordozója. Szervezetünk különféle sejtjei szintetizálják a nitrogén-monoxidot. Például az erek belsõ falának sejtjei, így nem képzõdnek vérrögök, a tápanyag és az oxigén jobban hasznosul.

Rostok Ezek is segítenek a koleszterin-szint csökkentésében. Jóllakottság érzetet keltenek, megakadályozzák az elhízást. Segítik a diabetes kialakulásának elkerülését.

E-vitamin még nem teljesen bizonyított, de egyese kutatók úgy vélik, hogy segíti megakadályozni a plakkok képzõdését az artériákban.

Növényi szterolok. Ezek szintén csökkentik a koleszterin –szintet, mert megakadályozzák annak felszívódását. Egyes ételekhez ezt mesterségesen adják hozzá,, míg a magvakban természetes formában vannak jelent. Mint tudjuk, az LDL alacsony sûrûségû lipoprotein emelkedett szintje növeli a szívkoszorúér betegségeinek kockázatát Már napi 1-3 gr szterol bevitelével csökkenthetõ a koleszterin-szint

A fokhagyma a rákmegelõzésben segíthet. Arginint, flavonoidokat, szelént tartalmaz. Mindegyik elõnyös egészségünk védelmében. Tudjuk, hogy a fokhagyma véd a fertõzésekkel szemben is. Gátolja a rák kialakulásában szerepet játszó anyagok keletkezését, ezek aktivitását a felére csökkenti, segíti a DNS hibáinak kijavítását, csökkenti a sejt káros burjánzását.

A mediterrán konyha elõszeretettel készít olyan leveseket, amelyekhez a zöldségeket nyersen turmixolják össze, ízesítik, és lehûtve tálalják. A sok közül egy az ajo blanco, amelynek fõ alapanyaga a mandula, de fokhagymát is tartalmaz.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!