Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezért védik a szív, érrendszert. Akik hajlamosak ezekre a betegségekre, vagy már szenvednek is valamelyiktõl, azok jól teszik, ha különféle nasik helyett diót vagy mandulát rágcsálnak. A diófélék, a mandula, csökkenti az LDL, vagyis a káros koleszterin szintjét a vérben.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Telítetlen zsírok. Csökkentik a rossz koleszterin szintjét.
Omega-3 zsírsav – megakadályozzák a veszélyes szívritmuszavar kialakulását, ami szívinfarktushoz vezethet. Bár a halakban is megtalálható, mégis a diók, mogyorók, mandulák a fõ forrás, ráadásul ezeket nyersen esszük.
L-arginine Az artériák falát egészségesen tartja, mivel rugalmassá teszi, a vér egyenletesen áramlik, nem keletkeznek az érfalon lerakódások, és a vérnyomás is kedvezõen alakul. A szervezet az L-arginint alakítja át nitrogén monoxiddá, amely az élõ szervezet fontos alkotó elem. Számos a szervezet egészséges mûködéséhez fontos információ hordozója. Szervezetünk különféle sejtjei szintetizálják a nitrogén-monoxidot. Például az erek belsõ falának sejtjei, így nem képzõdnek vérrögök, a tápanyag és az oxigén jobban hasznosul.
Rostok Ezek is segítenek a koleszterin-szint csökkentésében. Jóllakottság érzetet keltenek, megakadályozzák az elhízást. Segítik a diabetes kialakulásának elkerülését.
E-vitamin még nem teljesen bizonyított, de egyese kutatók úgy vélik, hogy segíti megakadályozni a plakkok képzõdését az artériákban.
Növényi szterolok. Ezek szintén csökkentik a koleszterin –szintet, mert megakadályozzák annak felszívódását. Egyes ételekhez ezt mesterségesen adják hozzá,, míg a magvakban természetes formában vannak jelent. Mint tudjuk, az LDL alacsony sûrûségû lipoprotein emelkedett szintje növeli a szívkoszorúér betegségeinek kockázatát Már napi 1-3 gr szterol bevitelével csökkenthetõ a koleszterin-szint
A fokhagyma a rákmegelõzésben segíthet. Arginint, flavonoidokat, szelént tartalmaz. Mindegyik elõnyös egészségünk védelmében. Tudjuk, hogy a fokhagyma véd a fertõzésekkel szemben is. Gátolja a rák kialakulásában szerepet játszó anyagok keletkezését, ezek aktivitását a felére csökkenti, segíti a DNS hibáinak kijavítását, csökkenti a sejt káros burjánzását.
A mediterrán konyha elõszeretettel készít olyan leveseket, amelyekhez a zöldségeket nyersen turmixolják össze, ízesítik, és lehûtve tálalják. A sok közül egy az ajo blanco, amelynek fõ alapanyaga a mandula, de fokhagymát is tartalmaz.