2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Jótevõ mediterrán ételek

Jótevõ mediterrán ételek
Ikerpárok vizsgálata bizonyította, hogy a mediterrán étrend nemcsak azért tesz jót a szívnek, mert egészséges ételeket tartalmaz, hanem a szívmûködés idegi szabályozását is kedvezõ irányba befolyásolja.

Az orvosok már régen megfigyelték, hogy Franciaországban vagy a görög szigeteken lényegesen kevesebb a koszorúér-betegség és ennek megfelelõen a szívinfarktus, mint Európa más részein. A táplálkozáskutatók ezt jórészt a mediterrán étrend javára írták.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ez a diéta teljes õrlésû gabonafélékbõl sütött kenyeret, sok zöldséget és gyümölcsöt, halat, de fõleg olyan többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, mint az olívaolaj. Része a mértékletes alkoholfogyasztás - esõsorban a vörösboré -, viszont kevés benne a vörös húsból és a teljes tejbõl készült ételek.

A mediterrán étrenden élõk "rossz" LDL-koleszterin vérszintje átlagosan alacsonyabb, és közöttük ritkább is a túlsúlyos, de ez önmagában nem látszik elégnek a szívvédõ hatás magyarázatához. Gyakran emlegetik a francia paradoxont is, amelynek lényege, hogy noha az ottani konyha sokkal több vajat és telített zsírt használ, mint más országoké, Franciaországban a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét.

Jun Dai és munkacsoportja 276 középkorú férfi ikerpárt tanulmányozott annak tisztázására, mi lehet a mediterrán étkezés titka. A résztvevõk étkezését igen részletesen fölmérték, és genetikai vizsgálatokat is végeztek, hiszen az ikreknek csak egy része volt egypetéjû ikerpár, akik DNS-es azonos.

A kutatók folyamatos EKG felvételekkel figyelték, hogy mennyire hullámzik a vizsgálati alanyok szívmûködésének az üteme. Korábban több ilyen tanulmány igazolta, hogy ha a szívmûködés ritmusa csak minimálisan változékony, az szívbetegségre, sõt hirtelen szívhalálra hajlamosít.

A mediterrán étrend kifejezetten növelte a szívmûködés ütemének változékonyságát, ami igen kedvezõ, szívet védõ hatást jelent. Ez a körülmény a kedvezõtlenebb étrendet fogyasztókéhoz képest 9-14 százalékkal csökkenthette a szívbetegség eredetû halálozás kockázatát.

A meglepõ tudományos eredmény a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóiratban jelent meg.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!