Nálunk sokak megrökönyödésére tésztával eszik a halászlét. Hogy alakult ez ki? Baja mindig is nagy kikötõváros volt. Hal az volt, a gabonakereskedelem egyik központjaként pedig gabona is. A munkásoknak régen járt az ebéd, hogy dolgozni tudjanak. A hallé magában nem túl laktató, viszont tésztával már más a helyzet. Ezért, hogy dolgozni tudjanak a kikötõi munkások, összekombinálták a halászlét és a tésztát, Így született meg a bajai halászlé. Mitõl lesz álomdiétás egy halászlé?
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Hozzávalók:
3 kg ponty
3 nagy fej hagyma
3 evõkanál paradicsomlé
3 evõkanál törött paprika
3 db halászlékocka
1 kávéskanál kurkuma
4-5 db cseresznyepaprika
álomdiéta tészta
Elkészítés módja:
A 3 kg pontyot megtisztítunk, tisztítás után a kopoltyúlemezeket eltávolítjuk. A fejét úgy vágjuk le, hogy 1 ujjnyi gallért hagyunk rajta. Ezután a fejet hosszában kettévágjuk és eltávolítjuk belõle az örlõfogat („ méregfogat „.) A halat beírdaljuk ( 6-8 mm ), majd kb 2 ujjnyi szeletekre összevágjuk, és besózzuk. Ezt követõen fontos, hogy 3-4 órát hûtõben állni hagyjuk.
Közben 3 nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, és apró kockákra összevágunk. A bogrács aljára a kockázott hagymát szétterítjük, erre rátesszük a félbevágott fejeket, majd a hal többi részét, legfelülre a halfarkakat. A sorrend betartása nagyon fontos!
A bográcsban lévõ alapanyagokra 3 kanál paradicsomlét locsolunk, végül rámérünk 3,6 l vizet és magas tûzön forralni kezdjük. Amikor a habját elforrta, 3 púpos evõkanál törött házi paprikát, 1 kávéskanál kurkumát szórunk szét a forrásban lévõ lébe, és ekkor tesszük bele a 3 db halászlékockát is. Forrástól számítva a bográcsot idõnként pörgetve, zubogó forrásmód mellett 30-35 percig fõzzük. Kóstoljuk és tengeri sóval ízesítjük.
A félrerakott belsõséget ( tej, ikra ) a fõzés befejezése elõtt 5-7 perccel tesszük a forrásba lévõ lébe, valamint ekkor adhatjuk hozzá ízlés szerint a cseresznye paprikákat is.
A bográcsból a halszeleteket lapos szûrõkanállal tálra szedjük. A leszûrt hagymát a fõtt hal mellé tesszük, de ízlés szerint akár a lébe is rakhatjuk.
Személyenként 10 – 12 dkg álomdiéta tésztát sós, olajos vízben ropogósra kifõzünk, erre szûrjük rá a levet.
Klikk: www.csabibettina.hu