Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Sabina Sieri és munkatársai 47 749 felnõttet, ezen belül 15 171 férfit és 32 578 nõt kérdeztek ki felmérésükben. Az elemzésben 4-4 csoportra osztották a résztvevõket az elfogyasztott szénhidrát mennyisége alapján. A felsõ negyedbe tartozó, legtöbb szénhidrátot fogyasztó nõknél nagyjából kétszeres volt a szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet ették, vagyis az alsó negyedbe tartoztak. Amikor a szénhidrátokat tovább csoportosították alacsony és magas glikémiás indexû kategóriákba, a különbség még nagyobbnak mutatkozott.
Az étrendjük alapján a legnagyobb glikémiás terhelést vállaló nõk csoportjában a szívbetegség kockázata 2,24-szer volt nagyobb, mint a legkisebb terhelésû nõk csoportjában. A férfiaknál ilyen összefüggés nem jelentkezett. A nemek közötti különbséget a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a nõk és a férfiak eltérõ módon bontják le a cukrokat és a zsírokat, és azok felszívódása is különbözõ.