2024.03.29. - Auguszta

Minden országnak saját süti

Minden országnak saját süti
A cukrászat a gasztronómiának az a területe, amely a leginkább divatérzékeny. Színekben, formákban, de még a felhasznált alapanyagokban is idõrõl idõre változik a trend. Ezt Magyarországon talán tucatnyi cukrász követi naprakészen, a többség legfeljebb a torták esetében változtat.

Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke szerint a jó cukrászda az, ahol minél több munkafolyamat készül kézmûvesen, és kiváló minõségû alapanyagokat használnak. A cukrászatban évtizedek óta a franciák azok, akik a divatot diktálják.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A francia cukrászatban könnyed, légies sütemények készülnek, elõszeretettel alkalmaznak akár egy édességhez is többféle gyümölcstölteléket, meglepõ párosítást, a díszítés pedig egyedülálló, színes és változatos.

Az 1800-as évek végén Dobos C. József volt az, aki a magyar cukrásziparnak Európa-szerte megbecsülést szerzett, majd a hazai cukrászat legszebb évtizedei következtek. A dobostorta, a Rákóczi-túrós, a rigójancsi, a somlói galuska vagy az idiáner ezekben az években lettek híres édességek, amelyeket a mai napig meg lehet találni a világon bárhol egy jobb cukrászában.

Brigadeiros

Ez a brazil nemzeti édesség, pont olyan, mint a többi, nagyon tömény és nagyon édes. Csokoládéból, cukorból és tejbõl sûrû massza készül, ebbõl golyókat formálnak, és kókuszba, csokiba vagy színes cukorba forgatják.

Mocsi

A japán édességet mocsi rizsbõl készítik, egy nyúlós tészta, amelybe azután különféle dolgokat töltenek, vagy kis labdát formálnak belõle, és leöntik pl. édes babszósszal.

Olie Bollen

A hollandok nagyon szeretik az édességeket, a különbözõ fánkféléket. Ez is egy fánk, egy különleges égetett tészta, aszalt gyümölcsökkel, almával és mazsolával.

Tiramisu

Az olaszok legismertebb édessége. Mascarpone sajtból, tejszínbõl, kávéból és babapiskótából készül.

Bündi diótorta

A svájciak ezt ugyanúgy árulják, mint Ausztriában a Sacher-tortát, jól becsomagolva ugyanis sokáig eláll. Ez egy száraz süti, a vékony, omlós tésztarétegek között vastag, nagyon édes, karamelles-diós töltelék van.

Serica

A portugálok egy nem annyira híres, de nagyon régi és hagyományos süteménye. Könnyû, kevert tészta citrommal és fahéjjal fûszerezve.

Fekete-erdõ torta

A németek híres cukrászsüteménye, piskótaalapok között cseresznyepálinkával ízesített tejszínhab, csokoládé és meggy.

Crocant

A svédek pirított, cukrozott mandulából vagy marcipánból készült édessége, amelyet sokféle formában készítenek el.

Baklava

Tucatnyi fajtáját készítik Törökországban és környékén. Leveles, cukorszirupos édesség, amelyet leggyakrabban dióval vagy pisztáciával édesítenek.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!