Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Rinkel, Randolph és Zeller orvosok „Food Allergy” címmel megjelent könyvében az írók már egyértelmûen állítják, hogy a depresszió, a hallucinációk, álmatlanság és a táplálkozás közt szoros kapcsolat áll fenn. Dr. Randolph, belgyógyász, allergológus, könyvében pedig már nem csak azt állítja, hogy az ételek elfogyasztása a fizikai mellett mentális tüneteket is okozhat, de egyben azt is kijelenti, hogy a pszichoszomatikus tünetként diagnosztizált panaszok 60-70 százalékát többek közt az elfogyasztott ételek is okozzák.
Az ezerarcú betegség
A depresszió csupán egy tünet a sok közül, amit immunmediált ételintolerancia okozhat. A panaszok hátterében álló okok felderítése során a betegek sajnos ritkán hallanak annak a lehetõségérõl, hogy kapcsolatot keressenek az étkezés és tüneteik közt. Az ételintolerancia felismerése a kezelõorvosok számára is nehéz, a tünetek ugyanis késleltetve jelentkeznek és nem az adott étel elfogyasztását követõen azonnal.
A lassú kialakulás, a komplexek szervezeten belüli bárhol felszaporodási lehetõsége eredményezi, hogy nincsenek jól meghatározott, csak az „immunmediált ételintolerancia”-ra jellemzõ tünetek. A panaszok aszerint jelentkeznek, hogy a komplexek mely szervben rakódnak le, hol indítanak gyulladást, és ez a gyulladás hol töri át azt a határt, ami már tünetek szintjén érzékelhetõ a páciens részére. Ennek következtében a depresszió mellett számtalan visszatérõ panasz –többek közt álmatlanság, hasi panaszok, krónikus fáradtság és fejfájás - hátterében is állhat immunmediált ételintolerancia. A kezelésében kulcsfontosságú, hogy felismerjük azt az ételt, amely a tüneteket kiváltja és azt kiiktassuk a beteg étrendjébõl. Ezt követõen az esetek döntõ többségében gyors javulás érhetõ el.