2024.03.29. - Auguszta

Öt étek, amelynek fogyasztása naponta ajánlott

Öt étek, amelynek fogyasztása naponta ajánlott
Spenót, tojás, borókabogyó, alma és sütõtök az öt sztár, amelynek fogyasztását naponta ajánlja valamilyen formában egy horvát táplálkozási szakember.

Olja Martinic arra hívta fel a figyelmet, hogy a spenót "titkos fegyver" az osteoporosis (csontritkulás) ellen és csökkenti a koleszterin szintet. A spenót tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerûbb elkészítési módja, ha forrásban levõ vízbe dobjuk maximum öt percre, majd lecsepegtetés után kis olivaolajjal máris tálalható.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tojás a protein gazdag forrása, rendszeres fogyasztása csökkenti a mellrák és a szem makula degenerációjának kockázatát. A protein fontos a téli hónapokban, amikor az ember küzd a depresszióval. A kemény tojás salátában tonhallal, olívabogyóval és olívaolajjal nagyszerû reggeli.

A borókabogyó a természet nagy ajándéka, mert tele van antioxidánssal (sejtregenerálóval), segít megelõzni a glaucomát, a szívbetegségeket, stimulálja az idõsödõ agy mûködését akár frissen, akár lekvárként fogyasztva. Télidõben a fagyasztott borókabogyóból fölengedés után mézzel és tejjel mixelve remek italt kapunk.

Az almáról az idõs emberek azt mondták, hogy egy alma naponta és elfelejthetjük a doktort! Többet ér egy zsíros ebéd után egy alma, amely csökkenti a koleszterint, mint egy pohár fehér bor. Egy hámozott alma citromlével, õrölt fahéjjal vagy összevágott mandulával a legjobb összeállítás a koleszterin csökkentésére.

A sütõtök megjelenése a hideg napok szimbóluma és színével maga a vitalitás. Szaftos húsával és magjaival erõsíti az immunrendszert, az idegeket, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, a prosztatabajok ellen fogyasztása kulcsfontosságú. Ez a tök elkészíthetõ lekvárnak, sütve, fõzve egyaránt finom, különösen levesnek élvezetes - ajánlja a táplálkozási szakértõ.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!