2024.03.29. - Auguszta

A nyári ételfertõzéseket jobb megelõzni!

A nyári ételfertõzéseket jobb megelõzni!
Nyaranta jelentõsen megugrik az életmérgezések, ételfertõzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben.

A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertõzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

Íme egy-két jó tanács, hogyan tudod elkerülni a kellemetlen nyári betegséget!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Veszélyes élelmiszerfajták

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai alapján az ételfertõzések közel 60 százaléka háztartásokban fordul elõ, ezért ha otthon körültekintõek vagyunk a fõzés, sütés, tárolás kapcsán, nagyon sok kellemetlenségtõl, kényszerû betegszabadságtól óvhatjuk meg magunkat. Az élelmiszerek gyors megromlására remek példa a hûtõbõl kint felejtett tej, amely a harminc fok körüli hõségben akár néhány óra alatt is megsavanyodik, fogyasztásra már nem alkalmas. Vagyis a tej- és a tejtermékek nyilvánvalóan könnyen és gyorsan a fertõzések forrásaivá válnak, de ugyanilyen veszélyesek lehetnek a tojásos ételek, a halak, a húsok is. Mindez természetesen csak abban az esetben érvényes, ha az elkészítésük vagy tárolásuk nem volt kellõen higiénikus.

Tünetek és kezelésük

Az ételfertõzéseket és ételmérgezéseket okozhatják baktériumok, vírusok, gombák és egysejtû, vagy többsejtû paraziták is. Így a fertõzés típusának megfelelõen a tünetek is különbözõek lehetnek, mégis a legtipikusabbak a hányás, a hasmenés, az általános rosszullét, a láz és a gyengeség. Az enyhébb esetek kezelése kimerülhet a már jól ismert diétás tanácsok betartásában: az ilyenkor ajánlott étrend a pirítósra, a kétszersültre, a rizsre, a sós vízben fõtt burgonyára, az almára, a banánra, és az ízesítetlen teára épül. A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsõdleges az elvesztett folyadék és só pótlása. A kicsiknek még örömet is szerethetünk, ha az ebéd ropi és tea. Súlyosabb esetekben természetesen fokozottan kell ügyelnünk a kiszáradás megelõzésére rendszeres folyadékpótlással – elsõsorban a szomjúságot kevésbé érzõ gyerekeknél és az idõsebbeknél.

Konyhai szabályok – a megelõzés lehetõségei

A legalapvetõbb követelmény a tisztaság, és nem csak a látható felületeken, mint a konyhapult, hanem a hûtõszekrény kis rekeszeiben, sõt, a háztartási szemét környékén is. Kánikulában nem érdemes minden esetben megvárni, amíg megtelik a konyhai szemetes, ha gyorsan romló, büdösödõ hulladék keletkezik, azonnal vigyük le a kinti kukába, a megfelelõ csomagolásban.

A hûtõszekrényen belül is érdemes a különbözõ élelmiszereket gondosan elkülöníteni, csomagolni, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Adott esetben még a görögdinnyét is ajánlatos megmosni, mielõtt a hûtõbe tennénk, hiszen a héja bármivel érintkezhet a környezetében. A friss zöldségeket, gyümölcsöket még akkor is meg kell mosni fogyasztás elõtt, ha tisztának látszanak – ugyanez igaz a tojásra is. A nyers húsok kezelésének titka, hogy szintén mosás után alaposan fõzzük, süssük át õket, így elpusztíthatjuk az esetlegesen rajtuk lévõ baktériumokat.

Grillezni is csak körültekintéssel!

A fokozott óvatosság mellett sem kell persze lemondanunk a szabadban sütés, fõzés örömérõl, itt is csupán néhány olyan szabály van, amelyek betartásával biztonságossá tehetjük a grillezést, a bográcsozást.

- Ha lehet, ilyen esetekben használjunk friss húsokat, ha ez nem megoldható, a fagyasztóból kivett húst ne a konyhapulton, hanem a hûtõben engedjük fel, szép lassan.

- A pácolt húsokat csak közvetlenül a sütés elõtt vegyük ki a hûtõbõl, ne álljanak akár órák hosszat a szabadban, a napon.

- A félig átsült, angolos húsoknál ilyenkor biztonságosabbak a teljesen átsült szeletek, a hõkezelés baktériumölõ tulajdonsága miatt.

- Tartsuk tisztán a szabadban használt eszközöket, tehát használat után és elõtt sem árt egy kis mosogatás.

- Az elkészített és el nem fogyasztott élelmiszert se aszaljuk hosszasan a levegõn, minél hamarabb hûtsük le.

Alapszabály

A romlott ételek a fertõzések melegágyai, így amennyiben a nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, ne fogyasszuk el! Nyáron, ha lehet, még nagyobb jelentõsége van az alapvetõen fontos higiénés szabályok betartásának, tehát ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása elõtt!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!