Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeirõl az angol Nutritional Bulletin számolt be.
Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Újabb tanulmányok igazolták, hogy a "rossz" (LDL) koleszterin mellett a tojás a "jó" HDL-koleszterin vérszintjét is emeli és a kettõ egyensúlya kedvezõ lehet, ha valaki nem egyszerre akar egy tucatnyi tojást megenni. Tavaly egy vizsgálat kimutatta, hogy ha valaki vigyáz a testsúlyára, sõt éppen fogyni igyekszik, napi két tojás elfogyasztására a koleszterin szint nem lesz magasabb.
Tojásevéssel remekül lehet a testsúlyt csökkenteni. Ez a diéta az Egyesült Államokból indult el, ahol túlsúllyal küszködõ emberek építették be étrendjükbe a tojást, mert az kitûnõen laktat és nincs szükség túl sok evésre. Egy közepes méretû tyúktojás csupán 80 kilókalória, vagyis alig több, mint egyetlen deka tejcsokoládé.
Tény, hogy a sok "rossz" koleszterin a vérben a koszorúér-betegség és az infarktus jelentõs kockázati tényezõje, de az is tény, hogy a vérkoleszterinnek csak egyharmada származik az ételbõl, kétharmadát az emberi szervezet maga csinálja. A tojásban sok a koleszterin, de a sokkalta veszélyesebb zsírtartalom a tojásban igen szerény és a benne lévõ zsírnak csaknem a fele ártalmatlan, telítetlen zsír.
A tojásételekkel kapcsolatos gondok nagy része az elkészítésen múlik. A telített zsírral sütött rántotta angolszalonnával, kalóriabomba reggeli, nem a tojástartalom, hanem a telített zsírtömeg miatt hizlal és emeli a "rossz" koleszterin szintjét.
Az Angol Szívgyógyász Társaság korábban azt javasolta, hogy heti három tojásnál többet ne együnk. Most az új bizonyítékok alapján már nem ír le számokat, csak hangsúlyozza, hogy a tojás a jól kiegyenlített, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, vegyes étrend összetevõjeként visszatérhet mindennapi életünkbe, ételünkbe.