2024.03.29. - Auguszta

Szakácsolimpia, magyar érmek: csapatban 2 ezüst, egyéniben 8 arany, 11 ezüst és 9 bronz

Szakácsolimpia, magyar érmek: csapatban 2 ezüst, egyéniben 8 arany, 11 ezüst és 9 bronz
Budapest - Húsz éve nem nyertek ezüstöt csapatban a magyar szakácsok és cukrászok, legfeljebb a bronzig jutottak el. Ám most, a csütörtökön befejezõdött erfurti szakácsolimpián sikerült megszerezni mind a meleg- mint a hideg konyhában az ezüstöt.

Az idei szereplést Petõ István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerkesztõségünk tudósítójának kiemelkedõen jónak nevezte. A versenyzõk taroltak a különféle kategóriákban: összesen - a honvédségi és az üzemi konyhásokkal együtt - 33 érmet gyûjtöttek be.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ez annál is nagyobb érdem, mivel 53 ország 1600 szakácsa és cukrásza között értek el ilyen jó eredményt. A XXII. Nemzetközi Erfurti Szakács- és Cukrászolimpián 33 ország nevezett a nemzeti válogatottak kategóriájában. Az olimpiai konyhákban nemcsak egy-egy tál ételt kellett megfõzni: a meleg konyhás kategóriában például 110 személyre készült a több fogásos - itthon már sokszor elpróbált - menüsor. Alapkövetelmény volt a nemzeti jelleg, a modernség, a kreativitás.

Az ezüstérmes menüsor:

Elõétel: balatoni fogasfilé, tökduettel, parajjal töltött, füstölt kecsegerolád retekhálóban, tormás pezsgõmártásban, spárgaszõnyegen, zöldcitromos vinegrettel, biosalátával.

Fõétel: báránygerincfilé, szárított ürüsonkakéregben, bárányredukcióval, sárgaborsótortával, fényezett bébizöldségekkel, káposztás bárányterrinnel, máj-, vese- és juhsajtkrokettel és sült céklazselével.

Desszert: szõlõparfé, ambrózianektár, jégbor és rozéhab egyvelege.

Regionális csapatok, katonai szakácsok ugyanúgy versenyeztek itt, mint a junior korosztály képviselõi. Magyarországot a nemzeti szakácsválogatott, a Budapesti Gazdasági Fõiskola regionális válogatottja, egyéni indulók és honvédségi szakácsok képviselték.

A felkészülés, az edzés legalább olyan komoly munka, mint a sportolóknál: a meleg, páradús, olykor csúszós padlójú konyhákban - még ha azok klimatizáltak is - órákat kell állva tölteni. Az edzéseket itt is, akárcsak a sportolóknál, tekintélyes szakemberek irányítják, köztük olyan konyhai Oscar-díjas, többszörös olimpiai bajnokok, mint Lukács István.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!