Júniusban közölte az amerikai szívgyógyászok szaklapja egy nagy kínai tanulmány eredményét, mely szerint a kínai vörös rizsbõl származó gyógyszerkészítmény koszorúérbetegeknek adva jelentõsen csökkentette a szívroham ismétlõdésének kockázatát, javította a betegek életkilátásait.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Azoknak az embereknek a csoportjában, akik naponta vörös élesztõs rizst és halolajat vettek be étrendkiegészítõként, valamint diétára, mozgásra és relaxációs technikára vonatkozó tanácsokat kaptak, ugyanúgy átlagosan 40 százalékkal csökkent vérük "ártó" koleszterin szintje, mint abban a csoportban, ahol 40 milligramm szimvasztatin hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szedtek a páciensek.
A 12 hétig tartó vizsgálatot David J. Becker és kollégái végezték. Ezalatt az életmódot váltó résztvevõk átlagosan 4,7 kilogrammot fogytak, míg a gyógyszert szedõk csupán 0,3 kilogrammot.
Becker, aki korábban 13 évig életmód tanácsadási programot vezetett, Pennsylvania államtól elnyert ösztöndíja segítségével tanulmányozta a kérdést. Véletlenszerûen kiválasztott 74 páciens szedett 12 héten át napi 40 milligramm szimvasztatint, vagy naponta kétszer három kapszula halolajat és 600 milligramm vörös rizst.
A vörös élesztõvel erjesztett rizs Kínában tradicionális ételnek számít, ezzel színezik a pekingi kacsát is. A rizsfajtát a hagyományos kínai konyhában több ezer éve használják színezékként, fûszerként, valamint gyógynövényként és tartósításhoz.
A vörös élesztõs rizs a lovasztatinnal csaknem teljesen megegyezõ, monacolin-K hatóanyagot tartalmazza, valamint többféle egyéb monacolint, melyeknek szintén lehet koleszterinszintet csökkentõ hatása - közölte Becker.
A kutató azonban mindenkit óv attól, hogy szakember tanácsa nélkül kezdje el az étrendkiegészítõ szedését, mert bizonyos kockázatot hordoz, ha mennyisége nem megfelelõ.